Šventė Vilniuje – po 3 metus trukusios rekonstrukcijos pražydo legendinis restoranas ir viešbutis

Užbaigti legendinio „Neringos“ restorano ir viešbučio rekonstrukcijos darbai. Per trejus metus buvo rekonstruotas senasis istorinis restoranas bei viešbutis, pastatyti dar du viešbučio korpusai ir įrengta požeminė automobilių saugojimo aikštelė.

Užbaigti legendinio „Neringos“ restorano ir viešbučio rekonstrukcijos darbai.<br>E.Lasio nuotr.
Užbaigti legendinio „Neringos“ restorano ir viešbučio rekonstrukcijos darbai.<br>E.Lasio nuotr.
Užbaigti legendinio „Neringos“ restorano ir viešbučio rekonstrukcijos darbai.<br>E.Lasio nuotr.
Užbaigti legendinio „Neringos“ restorano ir viešbučio rekonstrukcijos darbai.<br>E.Lasio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 26, 2021, 1:09 PM

Didžiausi iššūkiai – išsaugoti istorinį paveldą

„Pirminis planas buvo rekonstruoti senąjį viešbutį ir restoraną bei pastatyti viešbučio priestatą. Tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo, kad viešbučio pastato konstrukcijų būklė yra avarinė, ir reikia jas ardyti.

Ir čia mūsų laukė labai sudėtinga užduotis – išardyti ir iš naujo pastatyti visas konstrukcijas, tačiau išsaugoti fasadinę sieną ir jos centrinę simetrinę kompoziciją.

Situaciją dar apsunkino tai, kad ši siena žvelgia į Gedimino prospektą, kuriame nuolat vyksta renginiai, visada daug žmonių“, – pasakojo bendrovės „Merko statyba“ projekto direktorius Žilvinas Pakutinskas.

Tokia situacija ir pastato istorinė vertė nuolat priminė, kad neįmanoma net mažiausia klaida. Taigi buvo suprojektuotos specialios konstrukcijos, kuriomis fasado siena buvo specialiai sutvirtinta, ir tik tada pradėtos ardyti prastos būklės konstrukcijos, vėliau – statyti naujos.

Baigusi šiuos darbus „Merko“ komanda ėmėsi naujų korpusų statybos darbų. Čia didžiausias iššūkis buvo išsaugoti istorinį „Neringos“ restorano interjerą.

Tam buvo įrengta projektinė perdanga virš dalies saugomo „Neringos“ restorano, o virš kitos jo dalies – specifinės monolitinės ir metalinės konstrukcijos, kurios apgaubė didžiosios „Neringos“ restorano salės pastato dalį, ir virš šių patalpų vėliau iškilo vienas viešbučio korpusas su kambariais.

Tačiau, pasak pašnekovo, tai nebuvo paskutiniai darbai, susiję su paveldo išsaugojimu. Kasant žemę buvo atliekami ir archeologiniai tyrinėjimai, kurių metu aptiktos senovinės krosnies liekanos, būdingos XVI–XVII a. I pusei.

„Paveldo išsaugojimas ateities kartoms atperka bet kokius rūpesčius. Žinoma, vėl susidūrėme su naujais iššūkiais, nes krosnies liekanos buvo poliakalės judėjimo kelyje ir taip mažoje statybvietėje, tad pirmiausiai turėjome sugalvoti, kaip reikėtų apsaugoti šį radinį ir baigti įrengti gręžtinius pamatus.

Sklandaus visų šalių bendro darbo dėka operatyviai radome naujus projekto sprendinius, kuriuos įgyvendinus krosnies liekanos išsaugotos ir šiandien eksponuojamos“, – pasakojo Ž. Pakutinskas.

Restorano interjerą projektavo broliai architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai, rekonstrukcijos projekto autorius – architektas Alvidas Songaila, interjero architektai – studija „Yes.design.architecture“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.