Nacionalinės kultūros ir meno premijos lauretas G. Balčytis: „Architektūros vertė – didesnė nei lėšos statyboms“

Vasario 16-tosios išvakarėse įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos. Tarp laureatų – ir architektas Gintaras Balčytis. Nacionalinę premiją pelnęs architektas, atsiimdamas apdovanojimą, kalbėjo, jog gauti šį išskirtinį apdovanojimą – didžiulė garbė, taip pat atsakomybė, nes tampi tarsi architektūros ambasadoriumi. Jis tikras, kad archtektūra – valstybės kultūros ir meno vadovėlis, kuriame parodytos buvusių, esamų ir būsimų visuomenių vertybės.

Nacionalinės premijos laureatas – architektas Gintaras Balčytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nacionalinės premijos laureatas – architektas Gintaras Balčytis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 4:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2021, 4:19 PM

„Ne kartą įvairiuose interviu esu sakęs, kad architektui būti įvertintam kaip menininkui – sunkus uždavinys. Daugelis architektūroje mato tik kvadratinius metrus ar kokiame žaliajame plote atsiradusį statinį.

Apmaudu, kai neretai užsakovo pagrindinis reikalavimas ir motyvas samdyti architektą yra klausimas, ar lengvai suderinsi projektą, gausi statybos leidimą. Dažnai visuomenėje taip suprantamas architekto darbas. Apmaudu, kad ir viešasis diskursas apie architektūrą, užuot reikalavęs meninės ir kultūrinės vertės, akcentuoja mažiausios projektavimo darbų kainos skaičiavimą.

Dažnai nepagalvojama, kad geros architektūros vertė – daug didesnė nei lėšos pastatui pastatyti. Architektas A.Nasvytis, kurį laikau pagrindiniu savo mokytoju, dar universitete sakydavo, kad architektas – ne tik projektuotojas, bet ir vienas šiuolaikinės visuomenės lyderių.

Taip, jie išties tokie ir buvo. Dabar mūsų lyderystė gerokai išblėsusi. Kartais mums pritrūksta lyderystės net pakovoti už savo architektūrines idėjas. Architektūra – sunkiasvoris menas, ne abstrakčiai saviraiškai skirtas užsiėmimas.

Mes turime užsakovą, projektuojame numatytą funkciją. Yra begalė aplinkybių, kurios lemia pastato architektūrą – biudžetas, užsakovo norai, įvairūs apribojimai, todėl architektūroje savitarpio supratimas – lemiamas veiksnys siekiant geriausio rezultato. Suprasti architektūrą kaip ir bet kurią meno rūšį, ja nesidomint, nėra taip paprasta.

Intelektualus užsakovas – kiekvieno architekto svajonė, todėl visuomenės edukacija prisidėtų prie kokybiškos architektūros vystymosi.

Nes tik suprantantis ir besidomintis užsakovas gali iš architekto pareikalauti aukščiausios kokybės ir nesusigundyti vien tik fasadu arba kvadratinių metrų kiekiu.“

Naujausias, itin palankių vertinimų sulaukęs, architekto darbas – Vilkaviškio autobusų stotis. Kitam jo su komanda sukurtam projektui – Kauno autobusų stočiai – skirtas Aplinkos ministerijos apdovanojimas už kūrybinius pasiekimus architektūros ir urbanistikos srityse.

Už šį objektą architektui skirtas Lietuvos meno kūrėjų asociacijos kasmetinis prizas. Abi stotis aplanko ne tik pravažiuojantieji, bet ir kolegos architektai.

G. Balčyčio ir kolegų darbas – Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka–muziejus Kaune buvo nominuotas Aplinkos ministerijos apdovanojimui už kūrybinius pasiekimus architektūros ir urbanistikos srityse. Tarpukario pastate architektas rado vietos liftui, suprojektavo palėpę.

Architektūros ambasadoriumi tarp kolegų vadinamas G.Balčytis yra vieno didžiausių architektūros renginių Lietuvoje Tarptautinio Kauno architektūros festivalio KAF'e, sumanytojas ir organizatorius. Jis taip pat surengė ne vieną mūsų šalį garsinusią architektūros parodą, idėjų konkursus, iniciavo kelių architetkūrinių leidinių atsiradimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?