Pragiedrulių sodyboje Panevėžyje ketinama įrengti naujų erdvių, menininkų rezidenciją

Panevėžio miesto savivaldybės taryba nutarė siekti, kad savanorio, poeto, visuomenininko Juozo Čerkeso-Besparnio sodybos Skaistakalnio parke atnaujinimo projektas būtų finansuojamas Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmų lėšomis.

Pragiedrulių sodyboje Panevėžyje ketinama įrengti naujų erdvių, menininkų rezidenciją.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Pragiedrulių sodyboje Panevėžyje ketinama įrengti naujų erdvių, menininkų rezidenciją.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 4:13 PM

Projekto sėkmės atveju numatyta įrengti stiklinį priestatą su 350 kvadratinių metrų ekspozicijų, kūrybinių veiklų, konferencijų, poilsio, higienos ir kitomis patalpomis, sutvarkyti aplinką, įrengti ekologinį sodą.

Planuojama įkurti šiuolaikiškas teatro, muzikos ir dailės studijų erdves. Jose vyktų vietos bendruomenės, miestiečių užsiėmimai, kurie skatintų ir plėtotų žmogaus verslumą, praktinius įgūdžius, pranešė savivaldybė.

Anot jos, J.Čerkeso-Besparnio arba vadinamojoje Pragiedrulių sodyboje norima įkurti menininkų rezidenciją, į kurią galėtų atvykti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių profesionalūs meno atstovai. Per metus galėtų būti apgyvendinami šeši menininkai, čia jie galėtų įsitraukti į bendruomenės veiklas, susipažinti su Panevėžio kūrėjais, kūrybiniais procesais, organizuoti edukacijas.

„Jau esame suplanavę kultūrines veiklas, kurias įgyvendintumėme projekto sėkmės atveju. Norime, kad tai būtų dar vienas patrauklus bendruomenei skirtas objektas, kuriame būtų užtikrintas kultūros prieinamumas vietos gyventojams, jie būtų skatinami aktyviai dalyvauti įvairiose veiklose“, – teigė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

Numatoma projekto vertė – daugiau nei 1 mln. eurų, iš jų 960 tūkst. eurų sudarytų ES lėšos.

Numatoma projekto įgyvendinimo trukmė – 36 mėnesiai. Ar projektas bus įgyvendinamas, turėtų paaiškėti dar šį pavasarį.

Praėjusių metų vasarą Panevėžyje pradėti pačios apleistos J. Čerkeso-Besparnio sodybos rekonstrukcijos darbai.

J.Čerkesas-Besparnis Panevėžyje gyveno nuo 1926 iki 1949 metų. Skaistakalnio parko teritorijoje esantis jo namas yra pripažintas kultūros paveldo objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.