Kino centro „Garsas“ gynėjai šokiruoti: Panevėžio valdžia vėl visus mausto

Panevėžio valdančiuosius opozicija pagavo įžūliai meluojant. Nors valdžios atstovai visur garsiai tikino, kad kino salė siekiamame statyti menų centre atsiras pirmu etapu, tačiau investiciniame projekte juodu ant balto parašyta, jog kino salė nebus statoma, o vėliau bus siūloma ją statyti privatininkams.

Prie didžiojo monstriškojo menų centro pastato matome ir prielipą – „kubą“, kuriame, kaip teigiama, turėtų būti mažytė kino salė. Visa bėda – pirmajame etape jos statybų nematyti.
Prie didžiojo monstriškojo menų centro pastato matome ir prielipą – „kubą“, kuriame, kaip teigiama, turėtų būti mažytė kino salė. Visa bėda – pirmajame etape jos statybų nematyti.
Daugiau nuotraukų (1)

Zina Paškevičienė, Saulė Balandytė, „Panevėžio kraštas“, www.panskliautas.lt

Feb 25, 2021, 9:01 AM

Tėra tik vienas sakinys

„Garso“ kino centro gynėjai, Panevėžio tarybos opozicija vėl šokiruoti.

Išaiškėjo, kad Panevėžio valdantieji vėl visus mausto – jie viešai tvirtina, jog kino salė naujajame menų centre bus pastatyta pirmuoju etapu, o iš tiesų dokumentai rodo, kad taip nebus.

Opozicija išsiaiškino, kad visame Stasio Eidrigevičiaus menų centro investiciniame projekte, Panevėžio valdžios priduotame šalies Centrinei projektų valdymo agentūrai dėl 3 milijonų eurų europinių lėšų gavimo, apie kino salę yra tik vienas sakinys.

„Taip pat iš rūsio patalpų bus patenkama į žiūrovų salę, kurios patalpos numatomos pritaikyti kino demonstravimui ir planuojamos įrengti kitu projektu, pritraukiant privačias investicijas“, – taip skamba šis sakinys.

Viešai tvirtino, kad salė tikrai bus

Visi sausio viduryje dalyvavusieji ar klausiusieji diskusijos su Kultūros ministerija gerai atmena, kaip savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna pareiškė, kad kino salė bus statoma pirmame etape.

„Ateityje galvojant, kad bus galimybė turėti dar vieną papildomą multifunkcinę kino salę iki kelių šimtų vietų, bet dabar mes kalbame apie pirmą etapą, kuriame numatyta 80 vietų. Iš tikrųjų ta salė bus moderni, šiuolaikiška ir užtikrinti kino rodymą bus galima ir įmanoma“, – taip kalbėjo T.Jukna.

Pastato autorius architektas Aurimas Syrusas taip pat viešai tvirtino, kad kino salė bus statoma pirmame etape.

Jis tada aiškino, kad pirmame statybų etape bus pastatyta pusė pagrindinio pastato ir vadinamasis „kubas“ su 77 vietų kino sale. Antrame statybų etape likusi pagrindinio pastato dalis bus pratęsta iki Respublikos gatvės. Jame būsianti multifunkcinė salė su keliais šimtais vietų.

Paneigia visus pasakojimus apie šviesią ateitį

Neatitikimai tarp valdžios kalbų ir dokumentų galėjo ir dabar nepaaiškėti, nes valdantieji visus dokumentus iki šiol slėpė nuo opozicijoje esančių tarybos narių ir visuomenės. Tik įsikišus Kultūros ministerijos viceministrui Vygintui Gasparavičiui, savivaldybė sutiko investicinį projektą parodyti opozicijai.

Opozicijos lyderė Gema Umbrasienė teigė, kad tai, ką ji išvydo investiciniame projekte, tiesiog šokiravo ir aiškiai parodė, kad valdantieji įžūliai apsimelavo.

„Projektas paneigia visus valdžios ir architekto pasakojimus apie šviesią kino centro ateitį menų centre ir paties menų centro šviesią ateitį. Projektas pateiktas pirmam etapui, tačiau apie kiną ir jokį „kubą“ ten net nekalbama. Jame aiškiai parašyta, kad kino salė bus statoma antrame etape pritraukiant privačias investicijas“, – kalbėjo politikė.

Pasak jos, pagal tai, kad rašoma, jog antru etapu planuojamos statyti kino salės įėjimas bus pro rūsį, galima suprasti, jog tai bus vadinamasis „kubas“, atsirasiantis šalia pagrindinio pastato.

Ją labai nustebino citata apie privačias lėšas. Jei išties taip bus, tai „kubas“ taps privačiu objektu. O tokiu atveju kino salė jau bus nebe valdiško „Garso“ kino salė, o privatus kino teatras.

Nuo tokios minties, anot politikės, jai net pakerta kojas.

„Tamsi istorija“, – apgailestavo pašnekovė.

Nors valdantieji teigia, kad su Panevėžio statybos trestu pasirašyta per 9 mln. eurų sutartis, tačiau, pasak politikės, projekte parašyta, kad jis kainuos 10,5 milijono eurų.

„Kadangi vertės yra 2017 metų ir ankstesnių metų kainomis, manau, kad projektas pabrangs iki 20 milijonų, o gal ir daugiau milijonų eurų“, – prognozavo G.Umbrasienė.

Antro etapo investicinio projekto dar nėra, nors savivaldybė viešai aiškina, kad jam įgyvendinti prireiks tik 6 milijonų eurų.

Nubraižyta žiūrovų salė

Panevėžietė architektė Elena Staškutė, detaliai išnagrinėjusi techninį projektą, taip pat abejojo, ar pastate bus kino salė.

„Dar konkursiniuose brėžiniuose kino salė planuota „kube“. Techniniuose brėžiniuose „kube“ nubraižyta žiūrovų salė. Tačiau svarbu suprasti, kad žiūrovų salė nebūtinai bus pritaikyta kinui. Kokybiškam kino žiūrėjimui salė turi būti specialiai pritaikyta, tam tikri aukščiai, atstumai iki ekrano, akustika, specialios kėdės“, – tikino E.Staškutė.

Iš investicinio projekto ji irgi suprato, kad žiūrovų salė planuojama įrengti kitu projektu. Taigi pirmame etape žiūrovų salės išvis nebus.

Architektas teigė nematęs investicinio projekto

Architektas A.Syrusas korespondentę patikino, kad kino salė suplanuota būtent jų architektų komandos iniciatyva ir atsiras pirmame etape, vadinamajame „kube“.

Paklaustas, kodėl tuomet investiciniame pirmo etapo projekte kino salės nėra, architektas atsakė nežinantis, nes nematęs projekto.

„Kino salė yra tame kubelyje prie pastato, ten yra suprojektuota operatorinė, atskira vėdinimo sistema. Ji pritaikyta kinui rodyti. Aišku, kino profesionalai norėtų, kad salė būtų didesnė. Gal ir būtų galima apie tai kalbėti“, – aiškino architektas.

Prieštaravimų neišsklaidė

Savivaldybės administracijos direktoriui T.Juknai prisiskambinti nepavyksta, todėl jam buvo nusiųstas klausimas, kodėl jis aiškino, kad kino salė bus pirmame etape, nors investicinis projektas tai neigia. Ir dar klausėme, apie kokią didesnę kino salę jis kalbėjo, minėdamas antrąjį etapą.

Vietoj T.Juknos atsakė Komunikacijos skyriaus vedėja Eglė Morkūnė.

„80 vietų kino salė yra suprojektuota pirmame etape, antrojo etapo projektas dar neparengtas“, – taip skamba jos vieno sakinio atsakymas.

Antradienį savivaldybei nusiuntėme tiesiog investicinio projekto citatą apie tai, kad kino salė pirmu etapu nebus statoma bei bus ketinama perduoti ją į privačias rankas, ir paprašėme paaiškinti, kas čia turima galvoje.

Iki darbo pabaigos atsakymo nesulaukėme.

Jei nebus kino salės, ar tai tenkins ministeriją?

Kelis kartus šiuo klausimu rašėme ir Kultūros ministerijai. Juk ji pastaruoju metu labai aktyviai įsikišo į projekto vykdymą ir neslėpė, kad remia menų centro statybas Panevėžyje. Tačiau aukščiausi Kultūros ministerijos asmenys teigė, kad projektas gali būti vykdomas tik išsprendus visus prieštaravimus.

Gautas viceministro V.Gasparavičiaus komentaras buvo toks: „Panevėžio miesto savivaldybė ne kartą įvairiose diskusijose ir pasitarimuose akcentavo, kad kino salė bus pastatyta pirmojo etapo metu. Panevėžio savivaldybė yra įsipareigojusi užtikrinti kino rodymą. Jums kylančius klausimus dėl investicinio projekto detaliau turėtų komentuoti šio projekto rengėjai.“

Kadangi šiuo komentaru nebuvo atsakyta į redakcijos klausimus, dar kartą paprašėme atsakyti, ar ministerija nesiaiškins, kodėl Panevėžio savivaldybės viešas įsipareigojimas užtikrinti kino rodymą neatsispindi investiciniame projekte?

Ar tai, kad pirmame menų centro statybų etape nebus pastatyta kino salė, tenkina Kultūros ministeriją?

Į tai ministerijos atstovai nurodė, kad naujo komentaro nebepateiks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.