Į Panevėžį smigo dviejų ministerijų strėlės – reikalauja aiškumo dėl dar nepradėto centro statybų

Kultūros ir Finansų ministerijos ragina atsakyti Panevėžio savivaldybę į klausimus, kylančius dėl numatomo statyti Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) planuojamų veiklų ir kviečia „nesiimti jokių statybos darbų, kol nėra užtikrintas projekto finansavimas“.

Diskusijoje apie griaunamą „Garso“ kino centro pastatą Panevėžyje miesto meras siūlė nebekartoti, kad tinkamiausia vieta naujam menų centrui – tai istoriniai konservų fabriko pastatai.<br>lrytas.lt montažas
Diskusijoje apie griaunamą „Garso“ kino centro pastatą Panevėžyje miesto meras siūlė nebekartoti, kad tinkamiausia vieta naujam menų centrui – tai istoriniai konservų fabriko pastatai.<br>lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Jačauskas, BNS

Mar 5, 2021, 11:36 AM, atnaujinta Mar 5, 2021, 11:38 AM

Panevėžio savivaldybė šią savaitę po beveik mėnesio leido rangovams atnaujinti darbus ruošiantis nugriauti dabartinį „Garso“ kino teatro pastatą ir statyti jo vietoje naująjį centrą. Tačiau savivaldybė vis dar susiduria su aktyviu visuomenininkų priešinimusi bei neturi tvirto paties menininko sutikimo dalyvauti projekte, o tai kelia grėsmę negauti suplanuotų 3 mln. eurų ES struktūrinių fondų lėšų.

Finansų ministerija pabrėžia, jog viešojoje erdvėje pasigirdę svarstymai, kad šių pinigų nepanaudojus centrui, būtų galima juos skirti kitiems miesto projektams, nėra teisingi ir visi kiti projektai turėtų iš naujo pereiti visas vertinimo procedūras bei stoti į finansavimo laukiančių projektų eilę.

Finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė teigia, jog europinio finansavimo Stasio Eidrigevičiaus menų centrui (SEMC) siekiantis Panevėžys turi įrodyti, kad įgyvendins šį projektą taip, kaip suplanuota, išspręsti jo įveiklinimo klausimus.

„Norint užtikrinti šio projekto finansavimą visų pirma būtina išspręsti klausimą dėl SEMC įveiklinimo ir įrodyti, kad projekto tikslas ir rezultatai bus pasiekti.

Jeigu to padaryti nepavyktų ir SEMC vis dėlto nebūtų statomas, šiam menų centrui suplanuotos skirti lėšos negalėtų būti tiesiog perkeltos kino teatro „Garsas“ renovacijai, naujai kultūrinei erdvei statyti ar dar kitoms miesto reikmėms“, – Kultūros ministerijos išplatintame pranešime spaudai teigė finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė.

Savo ruožtu Kultūros ministerija akcentuoja būtinybę į šio projekto Panevėžyje procesą pirmiausia sugrąžinti patį S. Eidrigevičių.

Pasak kultūros viceministro Vyginto Gasparavičiaus, menininko sugrįžimas ir įsipareigojimas šiam projektui yra esminė sąlyga tolesniam šio sumanymo įgyvendinimui.

„Be tvirto ir vienareikšmiško paties S. Eidrigevičiaus įsipareigojimo likti šiame projekte tolesnės SEMC planavimo veiklos negalės vykti. Kultūros ministerija savo ruožtu ir toliau dės visas pastangas puoselėjant atnaujintą dialogą su menininku, kaip kad ir darė iki šiol.

Esame ne kartą pabrėžę, jog neišpildžius menininko sugrįžimo į procesą sąlygos projekto finansavimas ir jo įgyvendinimas yra iš esmės neįmanomas“, – teigė kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius.

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna šią savaitę BNS sakė, kad yra gautas naujas principinis S. Eidrigevičiaus sutikimas dalyvauti projekte, tačiau menininkas prašo nesieti jo su pastato statybomis ir nevelti į kilusį konfliktą.

Iniciatyvinė grupė „Išsaugoti Garsą“ protestais ir kreipimasis į teisėsaugos ir kitas institucijas siekė stabdyti pastato griovimą ir įrodyti, kad sprendimai statyti menų centrą yra neteisėti.

Projektui priešinasi dalis miesto savivaldybės tarybos opozicijos, prieš kino teatro pastato griovimą yra pasisakiusi ir Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Sovietmečiu statytas „Garso“ kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto dabartinio kino centro „Garsas“ pastatą Respublikos gatvėje rangovas „Panevėžio statybos trestas“ įsipareigojo už daugiau kaip 9 mln. eurų rekonstruoti per 20 mėnesių, vėliausiai darbai gali būti baigti 2023-iųjų pavasarį.

Numatyta, kad čia atsiras muziejus, ekspozicijų salės, edukacijų erdves, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams. Centro nuolatinės ekspozicijos pagrindą turėtų sudaryti menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.