Pasaulio architektus pritraukusiame Vilniaus projekte aiškumas tik vienas – jis gerokai brangs

Seimo Kultūros komiteto posėdyje aptartas pasaulio architektų dėmesį atkreipęs  Nacionalinės koncertų salės „Tautos namų“ projektas.

Vizual.
Vizual.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2021, 3:58 PM, atnaujinta Mar 31, 2021, 4:22 PM

Kultūros viceministras Vygintas Gasparavičius kalbėjo, jos šiuo metu projekto įgyvendinimu rūpinasi dvi darbo grupės. Vienai vadovauja kultūros ministras, kitai – Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, atsakingi už bendravimą su projektuotojais ir akustikos kompanija.

Kol kas aišku tai, jog projektas pabrangs. Skaičiuojama, jog vietoje planuotų 52 mln. prireiks 75 mln. Pagrindinės priežastys – repeticijų salės įrengimas, energinio naudingumo reikalavimų griežtėjimas, akustikos reikalavimai, statybos kainos perindeksavimas, svarbu ir tai, jog gaisrinės saugos specialistai pateikė savo išvadas dėl akustinių sprendimų Didžiojoje salėje įgyvendinimo, kilo problemų dėl salėje suplanuotų naudoti medžiagų.

Joje suplanuota naudoti daug medžio, kas prieštarauja dabartiniam STR. Ieškoma sprendimų, konsultuojamasi su Aplinkos ministerija.

Seimo narys Vytautas Juozapaitis stebėjosi, kad dėl medienos gali kilti problemų statant tokios reikšmės pastatus – to nėra niekur pasaulyje. Jo akimis, geriau prailginti projekto įgyvendinimą, tačiau jį įgyvendinti kokybiškai. Statybos turi nuskambėti visame pasaulyje. 

Pirmenybė Nacionalinėje koncertų salėje bus teikiama natūralios akustikos reikalaujančiai muzikai, turėtų reziduoti orkestras ar keletas. Darbo grupės narių iniciatyva atlikta simuliacija, nes kildavo neaiškumų, jog vyksta projektavimas, bet nėra bendro vazido, kas vyks šiame scenos menų centre – pasiūlyta keli šimtai renginių, kurie galėtų vykti ištisus metus.

Apsispręsta dėl repeticijų salės įrengimo. Manoma, jog pasirengimas koncertams, neturint jos, būtų sudėtingas. Tautos namų funkcijos taip pat išgrynintos – jie bus skirti bendravimui, ekspozicijoms ir edukacijoms.

Vilniaus savivaldybės atstovas Tomas Gulbinas komentavo, jog savivaldybės didžiausias dėmesys skiriamas Nacionalinės koncertų salės prieigoms.

Savivaldybei svarbiausia, kaip į ją bus patenkama, kaip visas kompleksas elegantiškai ir darniai įsilies į aplinką. Šalia Liuteronų sodas, jo tvarkymo projektas startuoja šiemet, planuojami ir Tauro kalno prieigų tvarkymo darbai.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.