Vilniečiai kraupsta, kuo virto vienas įspūdingiausių sostinės pastatų, o rekonstrukciją atliekantieji ramina: tokia darbų eiga

Vieno įspūdingiausių Montvilos kolonijos pastatų sostinėje restauracijos vaizdai, kuriais socialiniame tinkle pasidalijo Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius, sukėlė tikrą šaršalą socialiniame tinkle. Internautai Kražių kolonijai priklausantį pastatą lygino su tortu arba kitais pasaulyje žinomais nevykusiais paveldo objektų restauravimo pavyzdžiais.

Vieno įspūdingiausių Montvilos kolonijos pastatų ostinėje restauracijos vaizdai, kuriais socialiniame tinkle pasidalijo Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius, sukėlė tikrą šaršalą socialiniame tinkle.
Vieno įspūdingiausių Montvilos kolonijos pastatų ostinėje restauracijos vaizdai, kuriais socialiniame tinkle pasidalijo Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius, sukėlė tikrą šaršalą socialiniame tinkle.
Vieno įspūdingiausių Montvilos kolonijos pastatų ostinėje restauracijos vaizdai, kuriais socialiniame tinkle pasidalijo Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius, sukėlė tikrą šaršalą socialiniame tinkle.<br>VTPSI nuotr.
Vieno įspūdingiausių Montvilos kolonijos pastatų ostinėje restauracijos vaizdai, kuriais socialiniame tinkle pasidalijo Lietuvos architektų rūmų pirmininkas Lukas Rekevičius, sukėlė tikrą šaršalą socialiniame tinkle.<br>VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 12, 2021, 2:51 PM, atnaujinta Nov 12, 2021, 5:12 PM

Sureagavęs Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis taip pat neslėpė pasipiktinimo. „Klaiku. Kai pamačiau, negalėjau patikėti savo akimis. Projektas kaip ir geras. Nesąmonių neprirašyta. Dar kartą nuodugniai pertikrinsime. Jei projektas geras, tai reiškia, kad padaryta žiauri klaida statybos metu.

Turime statybos techninę priežiūrą, autorinę priežiūrą o vieno gražiausių miesto pastatų saugomas fasadas virto vestuviniu tortu. Čia reikės ne tik pareikalauti atsakomybės iš aplaidžiai dirbusių, ne tik pasimokyti iš klaidų, kad ir kas jas būtų padaręs, bet ir rasti būdą kaip ištaisyti broką“, – socialiniame tinkle rašė vyriausiasis miesto architektas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija išplatino savo komentarą apie žymiajai Kražių kolonijai (Montvilos kvartalui) priklausančiame pastate J. Tumo-Vaižganto g. 7 nustatytus statybos pažeidimus.

Statybos inspekcija paskelbė atliekanti tyrimą ir dėl galimų grubių pažeidimų vykdant statybos ir tvarkybos darbus.

Pažymima, kad Statybos inspekcija galutinius sprendimus dėl šio visuomenės dėmesio sulaukusio objekto priims gavusi Kultūros paveldo departamento išvadas.

Į Departamentą kreiptasi dar 2021 m. rugsėjo 22 d., tačiau atsakymo nesulaukta, Departamento atstovas taip pat nedalyvavo ir Statybos inspekcijos atliktame patikrinime. Statybos inspekcija informuoja, kad statytojai M. B. savavališkos statybos aktą dėl vykdytų statybos darbų adresu J. Tumo-Vaižganto g. 7 surašė, nes fasadinėje sienoje fasadas nudažytas trimis spalvomis (pakeista išvaizda), uždažyti namo puošybos (gipso ar tinko) elementai; išardyti pastato vidaus laiptai su atitvarine sienele nuo trečio aukšto iki palėpės, išardyta monolitinio gelžbetonio laiptų aikštelė (3 kv.m) su atitvarine sienele prie įėjimo durų į palėpę; išardyta (panaikinta) bendrojo naudojimo inžinerinė sistema (ventiliacijos šachta) esanti trečio aukšto patalpoje užaklintos ventiliacinės sistemos angos trečio aukšto grindyse ir trečio aukšto lubose; ant stogo tūrinio švieslangio konstrukcijos sumontuotas kondicionavimo įrenginys, vamzdynas įvestas per kamino dūmų šalinimo angas, ant pastato sienos dalies ir per gretimo namo (J. Tumo-Vaižganto g. 6) sieną (po karnizu) sumontuotas vamzdinis įvadas į trečio aukšto patalpas (galimai dujų įvadas); fasadinėje sienoje įrengtos oro šalinimo-padavimo angos su gaubtais (3 vnt).

„Pažymima, kad statytojai surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas pašalinti pažeidimus yra apskųstas teisme, tačiau pirmosios instancijos priimtas sprendimas – palankus pažeidimus siekiančiai pašalinti Statybos inspekcijai. Šiuo metu byla nagrinėjama apeliacinės instancijos teisme.

Primename, kad Kražių kolonija (Montvilos kvartalas) – daugelio vilniečių ir miesto svečių pamėgtas trikampio plano gyvenamųjų namų kompleksas, kurį sudaro 22 pastatai prie Lukiškių aikštės, Kražių skersgatvyje ir Kražių gatvėje.

Tai – vienas iš pirmųjų Vilniaus mikrorajonų, kurį sudarantys dviejų ir trijų aukštų pastatai dėl įvairių stilių elementų samplaikos sudaro modernui būdingas kompozicijas. Sostinės Kražių kolonija šiemet paskelbta valstybės saugoma kultūros paveldo vertybe“, rašoma VTPSI rašte.

Į daug visuomenės dėmesio sulaukusią situaciją sureagavo ir kultūros ministras Simonas Kairys. „Balandį Montvilos koloniją paskelbiau valstybės saugomu kultūros paveldo objektu. Prabėgo vos keli mėnesiai – ir šio sprendimo svarba tapo dar didesnė.

Būti kultūros paveldo objekto savininku reiškia ne tik privilegiją, bet ir tam tikras teises bei pareigas. Visada pasisakau už tai, kad paveldas būtų aktualizuojamas ir atitinkantis šiandienos visuomenės poreikius, kad į jo tvarkybą aktyviau įsitrauktų ne tik valstybė, bet ir verslas bei privatūs asmenys. Bet tai nereiškia, kad tvarkant paveldo objektus galima kliautis logika „kuo pigiau, greičiau ir paprasčiau“.

Tikiuosi, kad ir šiuo atveju Kultūros paveldo departamentas imsis visų būtinų priemonių daromai žalai sustabdyti, įvertinti ir panaikinti. O aš savo ruožtu noriu padėkoti neabejingiems piliečiams, kurių reakcijos ir bendruomeniškumas padeda tramdyti panašius savivalės reiškinius. Visuomenės supratimas, vertybių puoselėjimas kalbant apie paveldotvarką yra ne mažiau svarbu nei tam skiriamos lėšos“, – socialiniame tinkle komentavo ministras.

Bendrovės „Amerigas“, vykdančios rekonstrukcijos darbus objekte, adresu J. Tumo – Vaižganto g. 6, komentaras:

„Šiuo metu objekto tvarkybos darbai nėra baigti, nors visuomenėje jie pradėti vertinti kaip baigtiniai. Dėl šios priežasties, pateikiame vykdomų darbų bendrą aprašymą:

visi fasado paviršiai šį pavasarį buvo nuvalyti „Remmers Rotec“ pudra. Tai labai smulki pudra, skirta valyti istoriniams tinko bei mūro paviršiams;

fasade esantys dekoro elementai, jų prarastos ir pažeistos dalys restauravimo darbų metu buvo atkurti. Minėti darbai atlikti vasarą, baigti rugpjūčio pabaigoje;

šiais metais plastinio dekoro ir lygūs paviršiai yra padengti silikatiniais, laidžiais garams dažais. O kitais metais minėti paviršiai bus nudažyti suderintomis spalvomis;

atlikus šių metų darbus, buvo nuimti pastoliai ir planuota atlikti pamatų hidroizoliacijos darbus.

Nepaisant visų technologiškai teisingai suplanuotų darbų, vertinant akivaizdžiai suklaidintos visuomenės reakcijas, pastoliai vėl sumontuoti, fasadai papildomai uždengti. Fasadai džiovinami pagalbinėmis priemonėmis bei, pasiekus tinkamus paviršiaus drėgnumo rodiklius, pagal galimybes bus atliekami kiti darbai. Būtų malonu, jeigu asmenys, suklaidinę ir sukiršinę visuomenę, asmeniškai prisiimtų atsakomybę dėl susidariusios situacijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.