Vilnietė nustebino miestiečius – geležinį vilką papuošė avies kailiu

Antakalnio bendruomenės iniciatyva Sapiegų parke sukurtoje meno stotelėje sostinės simbolis „perrengiamas“ naujai – tekstilininkė Džina Jasiūnienė geležinį vilką papuošė avies kailiu. Naujausia meninio projekto „Vilkas keičia kailį“ instaliacija kviečia atsigręžti į šiuolaikinio žmogaus vertybes, drąsą ir laisvę būti savimi bei neslėpti tikrojo veido.

Nauja instaliacija „Vilkas avies kailyje.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Nauja instaliacija „Vilkas avies kailyje.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 1:01 PM, atnaujinta Feb 2, 2022, 3:25 PM

Eksperimentuoti nebijančių menininkų projektas „Vilkas keičia kailį“ – vis besikeičianti Vytauto Poškos skulptūra – geležinis vilkas. Pirmieji jo laikini kailiniai praėjusį rudenį buvo skulptoriaus Donato Jankausko-Duonio kurta laikina skulptūrinė kompozicija „Vilkas plius beždžionė“.

Kas keturis mėnesius besikeičiantis kūrinys kviečia miestiečius ne tik domėtis šiuolaikinio meno vizualinėmis išraiškomis miesto erdvėse, bet ir diskutuoti apie miesto simbolio keitimąsi nuolat skubančio individo gyvenimo fone.

Naujausia instaliacija „Vilkas avies kailyje“ įprasmina garsų posakį: „Saugokitės netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai“. „Sujungdama vilko ir avies simbolius, kalbu apie vidines vertybes, gyvenimo dviprasmiškumą, apsimestinumą, dirbtinumą“, – sako instaliacijos autorė Džina Jasiūnienė.

„Projektas jau dabar paskatino žmones mąstyti ir kalbėti platesnėmis temomis – kas yra menas, o kas ne, kaip ir kas gali jį vertinti, kiek kainuoja meninė idėja ir darbas, ar miestui reikalingas tik toks menas, kurio išliekamoji vertė suprantama kaip materija, daiktas, kurį gali pačiupinėti?

„Vilkas keičia kailį“ byloja apie vilką, kaip simbolį, apie kismą, amžiną tėkmę ir apie „kailį“ – kaip mūsų vidinio „aš“ išraišką. Kartu projektas pakibęs tarp ironijos ir saviironijos, „vilko“ savyje atradimo ir retorinio klausimo – „Ar sėkmė lydi tik tada, kai nuolat keiti kailį?“, – svarsto projekto sumanytoja, Antakalnio gyventoja Lilija Miašienė.

Iki metų pabaigos vilkas kailį keis dar du kartus. Tarpdisciplininio meno atstovė Eglė Pilkauskaitė ir šiuolaikinio meno kūrėja Aušra Kleizaitė kūrybiškai vilko simboliui suteiks gilesnių, filosofiškai ironiškų prasmių, kurias diktuoja šiandieninio gyvenimo aktualijos.

„Vilkas keičia kailį“ – vienas iš dvylikos naujų „Kuriu Vilnių“ projektų, kuriems įgyvendinti buvo paskirstyta 500 tūkst. eurų. Projekto „Vilkas keičia kailį“ įgyvendinimui (visoms 4 meninėms instaliacijoms) skirta – 42 360 eurų. Pernai konkursas sulaukė rekordiškai daug – net 188 paraiškų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.