Kauno naujakuriams kvartalą kūrė garsiausios architektų komandos: viena aplinkybė šį projektą išsikirs iš kitų

Paaiškėjo geriausios idėjos tolimesnei „Piliamiesčio“ kvartalo dešiniojoje Neries krantinėje Kaune plėtrai. Kompetentinga komisija išrinko projekto vystytojos – bendrovės „YIT Lietuva“ – skelbto atviro architektūrinio konkurso finalininkus.

Tomo Kriaučiūno vadovaujamų architektų Arūno Kavaliausko, Kristinos Uosytės ir Elitos Kozlovaitės komandos projektas.<br>Vizual.
Tomo Kriaučiūno vadovaujamų architektų Arūno Kavaliausko, Kristinos Uosytės ir Elitos Kozlovaitės komandos projektas.<br>Vizual.
„Archas“ projektas „Lumos“.<br>Vizual.
„Archas“ projektas „Lumos“.<br>Vizual.
Algirdo Kaušpėdo studijos „JP architektūra“ projektas „Kontaktas“.<br>Vizual.
Algirdo Kaušpėdo studijos „JP architektūra“ projektas „Kontaktas“.<br>Vizual.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 9:20 AM

Į jų idėjas bus atsižvelgta rengiant naujosios teritorijos detaliojo plano koregavimo projektą. Finalininkų trejetą sudaro bendrovės „Kita kryptis“ architektų komandos pateiktas projektas „Tulpės“, studijos „JP architektūra“ projektas „Kontaktas“ ir bendrovės „Archas“ pasiūlytas projektas „Lumos“.

Geriausiai įvertintą teritorijos šalia būsimo Kėdainių tilto urbanistinę ir architektūrinę koncepciją parengė Tomo Kriaučiūno vadovaujama architektų Arūno Kavaliausko, Kristinos Uosytės ir Elitos Kozlovaitės komanda. Už ją architektams skirtas 7 tūkst. eurų prizas.

Antroji vieta atiteko Algirdo Kaušpėdo studijos „JP architektūra“ projektui „Kontaktas“. Už tai projektą parengusiems A. Kaušpėdui, Artur Vasilevski, Irenai Miliuk, Yanai Ivanovai ir Sauliui Griguolai skirtas 5 tūkst. eurų piniginis prizas.

Trečiąją vietą komisija skyrė bendrovės „Archas“ pateiktam projektui „Lumos“. Jo autoriai – architektai Mantas Navalinskas, Tomas Kuleša, Neringa Sobeščukaitė, Irmantas Vienažindis, Gabrielė Ibėnaitė, Inga Siderevičiūtė, Gintaras Čepurna. Jiems skirtas 4 tūkst. eurų piniginis prizas.

Iš viso konkursui buvo pateikti 5 projektai. Juos vertino iš statytojų atstovų ir architektų bendruomenės sudaryta komisija. Svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos vertinti pateikti projektai – architektūrinės ir urbanistinės vizijos darna su aplinka, savitumas ir originali meninė išraiška.

„Architektūrinį konkursą organizavome norėdami į „Piliamiesčio“ kvartalą pažvelgti naujai, išgirsti ekspertų, patyrusių komisijos narių, recenzentų nuomonę bei vertingus patarimus. Konkurso laimėtojai pateikė išties įdomių minčių, savitų įžvalgų, unikalių architektūrinių bei urbanistinių sprendimų.

Artimiausiu metu kviesime laimėjusias komandas susitikti ir gyvai pristatyti savo idėjas, tarsimės dėl tolimesnių darbų. Svarstome kelias vystymo alternatyvas ir norime jas detaliai išdiskutuoti su konkurso laimėtojais“, – sako vienas iš komisijos narių, bendrovės „YIT Lietuva“ NT verslo direktorius Gytis Jakučionis.

Praėjusiais metais tolimesnei „Piliamiesčio“ kvartalo plėtrai bendrovė įsigijo 5,3 ha teritoriją šalia Brastos gatvės. Joje bus vystomi gyvenamieji namai ir komercinės paskirties objektai. Naujojo sklypo plėtra toliau formuos miesto urbanistinį veidą, o dešiniąją Neries krantinę potencialiai pavers viena įsimintiniausių Kauno panoramų.

Kvartalas dešiniojoje Neries krantinėje kitapus Kauno senamiesčio vystomas nuo 2015 metų. Per tą laiką čia iškilo 14 modernių daugiabučių, įrengtos naujos rekreacinės erdvės, sutvarkyta Neries krantinė, kurioje įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, apžvalginis amfiteatras su vaizdu į miesto senamiestį.

Kvartalas netruko tapti viena patraukliausių vietų gyventi Kaune, o jo plėtra sugrąžino gyvybę į iki tol apleista buvusią teritoriją centrinėje miesto dalyje. Ligšiolinės kvartalo plėtros vizija taip pat buvo išgryninta paskelbus atvirą architektūrinį konkursą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?