Naujame miniatiūrų parke „Mini Lietuva“ savo sostinės neišvysime: Vilniaus savivaldybei pritrūko finansų

Dėl lėšų stokos Vilniaus savivaldybė nutarė neprisidėti 170 tūkst. eurų prie buvusiame kariniame miestelyje Ukmergėje kuriamo miniatiūrų parko „Mini Lietuva“.

Parke „Mini Lietuva“ Vilnius ketino statyti sumažintą Gedimino pilies bokštą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Parke „Mini Lietuva“ Vilnius ketino statyti sumažintą Gedimino pilies bokštą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 20, 2022, 8:59 PM

Vilniaus savivaldybė neturi galimybės finansiškai prisidėti prie Ukmergėje kuriamo miniatiūrų parko „Mini Lietuva“. Neseniai jos Kultūros skyrius tokią žinią perdavė kolegoms Ukmergėje.

Vilniaus maketas parke galėtų atsirasti tik tuo atveju, jeigu būtų papildomų lėšų, bet tai mažai tikėtina.

Anksčiau sostinės valdžia buvo sutikusi skirti 170 tūkst. eurų 1,65 hektaro ploto parke svarbiausiems Vilniaus objektams įamžinti.

Apsilankė kitose šalyse

Kaip elgsis ukmergiškiai, nesulaukę Vilniaus įnašo į kuriamą parką, dar neaišku. Tačiau darbų stabdyti jie nežada, juolab kad vien pirmajam jų etapui skirta daugiau nei 3 mln. eurų Europos Sąjungos parama.

Vienas parko „Mini Lietuva“ iniciatorių bendrovės „Idėja 3D“ vadovas Eimantas Auglys jau spėjo susipažinti su daugeliu miniatiūrų parkų Europoje, taip pat buvo nuvykęs ir į didžiulį viso pasaulio miniatiūrų parką Kinijoje.

Neseniai vyras lankėsi viename geriausių Europoje – Briuselyje (Belgija) įkurtame „Mini-Europe“ parke, kuriame Europos šalis reprezentuoja pasirinktos svarbiausių statinių miniatiūrinės kopijos, ir susitiko su jo įkūrėju Thierry Meensu.

„Norėjau išsiaiškinti, kas ir kaip ten padaryta, su kokiais iššūkiais teko susidurti, išgirsti naudingų patarimų, į ką atkreipti dėmesį, kokių svetimų klaidų nekartoti“, – teigė E.Auglys.

Pasak jo, Th.Meensas akcentavo, kad miniatiūrų parke turi būti emocija ir kokia nors mintis, kuri viską sujungtų.

Neužtenka vien pastatų maketų, jame turi vykti ir veiksmas, gyvenimas – tekančios upės, važiuojantys traukiniai, judantys žmonės.

Miniatiūros turi būti tik bazė, ant kurios būtų galima sluoksniais krauti įvairią edukacinę informaciją, pavyzdžiui, rengti orientacines varžybas.

Parko eksponatai lankytojus turi prikaustyti ne daugiau kaip dviem valandoms. Po to būtina atsikvėpti – išgerti kavos, suvalgyti ledų ar apžiūrėti parduodamus suvenyrus.

Atsipirko tik po 20 metų

Beje, „Mini-Europe“ pagal užimamą plotą ir formą yra panašus, o gal net ir mažesnis už Ukmergėje kuriamą parką.

Šiame parke dauguma – 80–90 proc. – lankytojų yra suaugę, vaikai čia nėra tikslinė auditorija. Investicijos į parką atsipirko tik po 20 metų.

Vilnius parke ketino statyti sumažintą Gedimino pilies bokštą, Arkikatedrą baziliką, Šv.Onos ir Bernardinų bažnyčių ansamblį, Vilniaus universitetą, Televizijos bokštą ir kitas sostinės įžymybes.

Šis parkas turėjo tapti reprezentacine kiekvienos savivaldybės vieta, kur apsilankęs turistas galėtų susipažinti su kiekvieno miesto ar rajono patraukliausiais objektais.

Kas galėtų pastatyti žymiausius sostinės objektus iš projekto pasitraukus Vilniaus savivaldybei, nėra aišku.

Daugiausia – maldos namų

„Mini Lietuvos“ miniatiūrų parko sumanymas – sumažintas mūsų šalies modelis. Jame ketinama įrengti visų 60 Lietuvos savivaldybių pasiūlytų svarbiausių ir žymiausių statinių sumažintas kopijas – miniatiūras.

Bene daugiausia – net 18 – parke planuojama pastatyta maldos namų: bažnyčių, sinagogų, katedrų, bazilikų, koplyčių.

Taip pat numatyti ir 7 dvarai ar dvarų sodybos, 6 muziejai, 3 rūmai, 3 pilys, 3 geležinkelio stotys, 2 tiltai, 2 elektrinės, po vieną apžvalgos ratą ir taką, uostą, vilą su ežeru, skulptūrą, sklandytuvą virš piliakalnio, aikštę, fabriką, pašto stotį, architektūros ansamblį, vienuolyną ir kunigų seminariją.

Parką kuria įmonė „Idėja 3D“. Ji yra 3D spausdinimo ir skenavimo pradininkė Lietuvoje ir turi didžiausių gabaritų 3D spausdintuvus visoje Rytų Europoje, taip pat nemažai patirties įgyvendinant panašius projektus.

„Idėja 3D“ iš perdirbto plastiko yra pagaminusi prezidento Antano Smetonos dvaro Užugiryje miniatiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.