Pasaulyje žinomas architektas pasiryžęs atgaivinti Charkovą: jau buria geriausiųjų ir gabiausiųjų komandą

Britų architektas Normanas Fosteris, vadovaujantis didžiausiai Jungtinėje Karalystėje architektūros studijai „Foster + Partners“, turinčiai kone pusantro tūkstančio darbuotojų, Ženevoje susitiko su Charkovo meru Ihoriu Terekhovu, kad aptartų, kaip atstatyti antrą pagal dydį Ukrainos miestą, kurį niokojo Rusijos kariuomenė.

 Britų architektas Normanas Fosteris susitiko su Charkovo meru Ihoriu Terekhovu, kad aptartų, kaip atstatyti antrą pagal dydį Ukrainos miestą, kurį niokojo Rusijos kariuomenė.<br>Guillermo Rodríguez / archdaily.com nuotr.
 Britų architektas Normanas Fosteris susitiko su Charkovo meru Ihoriu Terekhovu, kad aptartų, kaip atstatyti antrą pagal dydį Ukrainos miestą, kurį niokojo Rusijos kariuomenė.<br>Guillermo Rodríguez / archdaily.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2022, 8:11 PM

„Charkovo miesto atgaivinimui įsipareigoju suburti geriausius pasaulio planavimo, architektūros, projektavimo ir inžinerijos specialistus“, – sakė N. Fosteris. Architektas jau parengė ir į susitikimą atsinešė eskizinį miesto atstatymo projektą. 

Susitikime, kuriame taip pat dalyvavo Oksfordo universiteto profesorius Ianas Goldinas ir Harvardo universiteto profesorius Edas Glaeseris, I. Terekhovas pristatė savo miesto ateities viziją.

Vos už 40 km nuo Rusijos sienos esantis miestas per invaziją smarkiai nukentėjo. N. Fosteris paaiškino, kad pirmasis žingsnis bus miesto bendrojo plano parengimas, rašoma dezeen.com.

Pirmasis žingsnis, kurio imsimės, bendrasis miesto planas, kurio tikslas – išsaugoti paveldą, sykiu sukurti ateities miestą ir planuoti jo gyvenimą dešimtmečiais į priekį“, – sakė architektas.

N. Fosteris ketina suburti garsiausius užsienio ir Ukrainos architektus bei dizainerius, kurie prisidėtų prie miesto atstatymo.

Beje, N. Fosterio vadovaujama architektų studija yra viena tų, kuri atsisakė visų projektų Rusijoje. „Apgailestaujame dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, todėl nutraukiame visų savo projektų Rusijoje įgyvendinimą“, kovo pradžioje paskelbtame pareiškime teigė architektas.

Charkovas smarkiai nukentėjo, o paveldo organizacijos įspėjo apie barbarišką architektūros paveldo naikinimą mieste.

Pranešama, kad apgriauti gyvenamieji namai, ligoninės, mokyklos ir kultūros paveldo pastatai: operos teatras, koncertų salė, valstybinės įstaigos. Namus buvo priversti palikti trečdalis gyventojų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad šios atakos yra karo nusikaltimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.