Studentai sostinės rajonuose įrašė tai, ko daugelis skubėdami nė nepastebi

VILNIUS TECH studentų sukurtuose Vilniaus miesto rajonų skambesių įrašuose užfiksuoti garsiniai miesto paveikslai, padedantys atkreipti dėmesį į tai, kas praleidžiama.

VILNIUS TECH studentų sukurtuose Vilniaus miesto rajonų skambesių įrašuose užfiksuoti garsiniai miesto paveikslai, padedantys atkreipti dėmesį į tai, kas praleidžiama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VILNIUS TECH studentų sukurtuose Vilniaus miesto rajonų skambesių įrašuose užfiksuoti garsiniai miesto paveikslai, padedantys atkreipti dėmesį į tai, kas praleidžiama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-22 22:13

Įrašais supažindinama su aplinkos garsų skirtumais. Gegužės 4 d. išleisti garso takeliai yra prieinami „Youtube“ ir „Soundcloud“ platformose. Garso takeliai yra 2-3 minučių iš trijų skirtingų Vilniaus rajonų – Senamiesčio, Fabijoniškių ir Paupio.

Įrašuose galima susipažinti su unikaliomis rajonų garsinėmis aplinkomis, sudarytomis iš atmosferinių miesto garsų, į kuriuos neatkreipiame dėmesio skubėdami: žmonių, gamtos, transporto priemonių. Klausytojas gali palyginti miesto rajonų garsus ir užmerkęs akis pasijusti esantis šalia vėsinančio fontano ar judrios gatvės.

Nors miesto garsai asocijuojami su erzinančiu triukšmu, tie patys garsai, reikiamu metu, gali padėti nusiraminti ar susikaupti. Miesto garsų foninis triukšmas gali padėti susitelkti atliekant ilgas ir monotoniškas užduotis ar atsipalaiduoti po įtemptos dienos. Taip pat atlikti tyrimai parodė, kad apie 70 decibelų siekiantis triukšmas sustiprina kūrybinį mąstymą.

Projekto autoriai: Matas Letkauskas, Eglė Monstavičiūtė, Aušrinė Načytė, Taisija Burtovaja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.