Dar vienų pabaigtuvių link – bažnyčia atsivers platesnei kultūrinei veiklai

Laukti pokyčiai grįžta į Laisvės alėją – restauratoriai kitais metais baigs naujinti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią. Pasibaigus viešųjų pirkimų procedūroms, darbus čia tęsia bendrovė „Verslo“.

Restauratoriai kitais metais baigs naujinti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Restauratoriai kitais metais baigs naujinti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Restauratoriai kitais metais baigs naujinti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Restauratoriai kitais metais baigs naujinti Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčią.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2022, 11:26 AM

Nepriklausomybės aikštėje jau ruošiamasi darbams – aplink pastatą įrengtos apsauginės tvoros, per artimiausias savaites iškils ir pastoliai.

Konkursą laimėjusi įmonė „Verslo“ taip pat neatlygintinai šalina defektus, išryškėjusius po pirmojo darbų etapo.

Pagal sudarytą darbų tvarkaraštį pastatas bus atnaujintas per 11 mėnesių. Tam numatyta skirti 784 tūkst. eurų. Atliekamų darbų kokybę nuolat prižiūrės paveldosaugininkai ir miesto savivaldybės paskirtas inžinierius.

Per metus bus atnaujinta visa likusi fasado dalis – nuo cokolio iki kupolų. Ypač daug dėmesio skiriama istorinio pastato kolonoms ir dekoro elementams: toliau restauruojami langai, durys bei metalinės grotelės, seni lietvamzdžiai keičiami naujais. Į pagrindines bažnyčios erdves ves atnaujinti lauko laiptai ir keltuvas neįgaliesiems.

Finalinį rezultatą kauniečiai turėtų pamatyti 2023 metų vasarą.

Darbininkai pirmuoju restauracijos etapu jau atlikę apie 70 proc. darbų: iš pagrindų sutvarkyti maldos namus vainikuojantys stogo kupolai ir sutvirtintos juos laikančios konstrukcijos, atnaujinti daugelį metų neliesti fasadai šiaurinėje bei pietrytinėje dalyje.

„127 metus skaičiuojantis Soboras – unikalios architektūros pavyzdys. Netrukus bažnyčia atgaus pirminę išvaizdą ir vėl trauks praeivių akis. Tik jau ne dėl apšepusio fasado, o išskirtinių formų, išryškėjusių puošybos elementų“, – sakė savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak jo, XIX a. pabaigoje Soboro statytojai kūrė prabangią bažnyčią pasitelkdami laiką pralenkiančius sprendimus: pirmą kartą Lietuvoje sumontuotas gelžbetoninis kupolas, cokolio ir laiptų granitas atgabentas iš Suomijos, kolonas įtvirtinusios ketaus plokštės išlietos pagal specialų užsakymą. Net ir Nepriklausomybės aikštė suformuota taip, kad pastato fasadais būtų galima grožėtis iš visų pusių.

Po restauracijos Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčia atsivers platesnei kultūrinei veiklai: čia vyks daugiau koncertų, edukacinių renginių bei ekskursijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.