Rekonstruos sostinės centre esančią bažnyčią: planuoja pritaikyti ir policijos veiklai populiarinti

Po visą rudenį trukusių pasiruošimo darbų ką tik paskelbtas Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios pastato rekonstrukcijos atviro architektūrinio projekto paslaugų konkursas. Rekonstruojant bažnyčią, planuojama sukurti unikalų objektą, kuriame būtų populiarinama Policijos veikla.

Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios koplyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios koplyčia.<br>mmap / pilotas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

www.pilotas.lt

Jan 11, 2023, 12:55 PM

Bažnyčia priklauso Vidaus reikalų ministerijai

Vilniaus istoriniame centre, UNESCO pasaulio paveldo vietovėje, stovinti Vilniaus augustinų vienuolyno statinių ansamblio Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia (Savičiaus g. 15) yra išgyvenusi įvairių religinių konfesijų pasikeitimus, istorines negandas, o 1962 m. paversta 3 aukštų „Glavkoopchoztorg“ maisto sandėliu.

Nepriklausomybės periodu ėjęs per įvairių institucijų rankas ir daugiau nei 20 metų uždarytas bažnyčios pastatas 2017 m. buvo perduotas Vidaus reikalų ministerijai (VRM), o nuo 2022 m. kovo buvo patikėjimo teise perduotas valdyti Policijos departamentui prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos.

Nuo 2017 m. bažnyčios pastate vyksta kultūriniai, meniniai, socialiniai renginiai, o Ramintojos bažnyčios pastatas šiandien yra neatsiejama Vilniaus miesto kultūrinio gyvenimo dalis.

Nors buvo atlikti pastato avarinės būklės šalinimo darbai, o pastate vykdomos įvairios veiklos yra sėkmingos, prie jo tvarkymo prisideda bendruomenė, deja, bendra statinio būklė yra labai prasta. Jis nešildomas, drėgnas, nepritaikytas žmonėms su specialiaisiais poreikiais. Dėl to dalis lankytojų fiziškai negali patekti į koplyčios ir kitas erdves, o prastos akustinės savybės riboja veiklų, kurios pastate galėtų vykti tuo pačiu metu, spektrą.

Planuojama pilietinių ir sakralinių funkcijų sinergija

Atsižvelgiant į tai, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios pastatą planuojama rekonstruoti ir jame sukurti unikalų objektą, kuriame nebūtų apsiribojama religine veikla ir per policijos vykdomas veiklas būtų skatinamas visuomenės pasitikėjimas vidaus tarnybos įstaigų veikla, didinamas visuomenės įsitraukimas į viešojo saugumo sritį, taip pat vystoma dvasinėmis vertybėmis, etikos ir moralės normomis pagrįsta švietėjiška veikla.

Konkurso tikslas – rasti šiuolaikiškus, lanksčius interjero sprendinius, kuriuose derėtų nauja ir sena, o pastatas būtų transformuotas taip, kad jame vienu metu viena kitai netrukdydamos galėtų vykti skirtingos veiklos, per erdvių manipuliacijas atsirastų pilietinių ir sakralinių funkcijų sinergija.

Nepaisant to, kad šis konkursas organizuojamas viešųjų pirkimų būdu, konkursas vykdomas vadovaujantis Lietuvos architektų rūmų tarybos Laikinaisiais architektūrinių konkursų organizavimo nuostatais, patvirtintais 2020 m. sausio 22 d. sprendimu Nr. T20–01, konkurso sąlygos buvo sėkmingai suderintos su Lietuvos architektų rūmais.

Pasiūlymų pateikimo terminas: 2023.03.06 16:00 (GMT+2) Lietuvos laiku. Konkursinius pasiūlymus vertins kompetentinga ekspertinė komisija, sudaryta iš užsakovo atstovų, ir žinomų Lietuvos architektų: Romualdas Voišnis, Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (toliau – Policijos departamentas) vyriausiasis patarėjas (Komisijos pirmininkas); Mindaugas Pakalnis, Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas (Komisijos pirmininko pavaduotojas); Donatas Mačiuitis, Policijos departamento Turto valdymo valdybos Aptarnavimo skyriaus patarėjas; Algirdas Toliatas, Lietuvos policijos kapelionas, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos koplyčios kunigas; Lukas Rekevičius, Lietuvos architektų rūmų pirmininkas; Vytautas Biekša, atestuotas architektas; Robertas Zilinskas, architektas, aukščiausios kategorijos architektūros tyrimų, projektavimo ir ekspertizės specialistas, paveldosaugininkas.

Recenzentai: Irena Kliobavičiūtė, Andrius Ropolas. Konkursą administruoja: MB „Martyno Marozo architektūra ir planavimas“.

Parengta pagal mmap informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.