Kaune atgims trys skulptūros: o ar pajuodavusią „Motinystę“ atnaujinti dar spręs

Atgims skulptūros „Kanklininkas“, „Perkūno žirgai“ ir paminklas Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui. Restauratoriai savivaldybei pateiks rekomendacijas dėl skulptūrų stabilumo ir galimų naudoti medžiagų.

Skulptūros „Kanklininkas“ paviršius patamsėjęs ir apaugęs apnašomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skulptūros „Kanklininkas“ paviršius patamsėjęs ir apaugęs apnašomis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2023, 11:31 AM

Kauno savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriui informavus apie planuojamus atlikti į Kultūros vertybių registrą įrašytų skulptūrų „Kanklininkas“, „Perkūno žirgai“ ir Kauno Ąžuolyno sporto statinių komplekso S.Dariaus ir S.Girėno paminklo priežiūros darbus, Restauravimo taryba susipažino su šiais ketinimais ir galimu skulptūrų valymo technologijų naudojimu, pranešė Kultūros paveldo departamentas.

Apžiūrėję skulptūras Restauravimo tarybos nariai išdėstė savo nuomonę dėl galimų darbų ir skulptūrų autentiškumo išsaugojimo.

Paminklo „Perkūno žirgai“, esančio Žemaičių plente, postamento blokai pasislinkę, atsiradę dideli (iki 5 cm pločio) plyšiai, daugelyje vietų apatinėje paminklo dalyje iškritę siūlių tarp blokų užtaisymai, yra granito blokų skilimų, nuskilimų, paminklo paviršius apsinešęs miesto taršos ir biologinėmis apnašomis.

Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę nuspręsta, kad reikia parengti tyrimo, konservavimo ir restauravimo programą.

Dekoratyvinės skulptūros „Kanklininkas“, esančios Šv.Gertrūdos gatvėje, paviršius patamsėjęs nuo miesto taršos, vietomis apaugęs biologinėmis apnašomis, siūlės tarp blokų išbyrėjusios, kai kur matomi blokų įskilimai.

Restauravimo tarybai įvertinus paminklo būklę pateikta daug patarimų, kaip ir kokiu skiediniu užtaisyti plyšius ir įtrūkius, kokiu antiseptiku apdoroti paminklą, kokiu tirpalu nuplauti blokų paviršių. Ypač svarbu, kad šie darbai būtų atlikti esant reikiamoms oro sąlygoms. Taip pat praėjus reikiamam laikotarpiui po siūlių užtaisymo visą skulptūrą impregnuoti specialiu tirpalu.

Ąžuolyno sporto statinių komplekso S.Dariaus ir S.Girėno paminklas Sporto gatvėje jau nuvalytas smėlio srove, paviršius švarus, likusios tik kelios balzganos karbonatinės kilmės druskų dėmės. Paminklo siūlių užtaisymai vietomis iškritę ar krenta, nes iš paminklo šerdies per granito blokų siūles lendančios karbonatinės kilmės druskos kristalizavimosi metu išstumia siūlių užtaisymo medžiagą.

Restauravimo tarybos teigimu, esant tokiai paminklo būklei, bet koks siūlių užtaisymas būtų trumpalaikis, todėl reikalingi paminklo tyrimo, konservavimo ir restauravimo darbai. Šiam paminklui taip pat bus parengta tyrimo, konservavimo ir restauravimo programa. (LS)

Spręs, ar pajuodavusią „Motinystę“ atnaujinti

Laisvės alėjos ir Trakų gatvės sankirtoje apsupta medžių ir krūmų stovi garsaus anapilin jau išėjusio skulptorius Leono Striogos skulptūra „Motinystė“. Prie jos esančiame stende pateikta daugiau informacijos apie 1973 metais miesto centre pastatytą meno kūrinį.

Subtili moters figūrą vaizduojanti skulptūra jau gerokai apsamanojusi. Pro šalį traukiantys kauniečiai pastebi, jog garsaus menininko palikimas prižiūrimas prastokai, ir norėtų, kad ši skulptūra būtų bent nušveista.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas sakė, kad skulptūros apžiūrimos kiekvienais metais.

„Neretai jas užtenka tik nuplauti ar nuvalyti kitais būdais. Kasmet taip atnaujiname iki 20 skulptūrų. Taip pat kasmet didesnio remonto prireikia ir 3–5 mieste esančioms skulptūroms. „Motinystę“ apžiūrėsime ir nuspręsime, kaip ją atnaujinti“, – sakė S.Rimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.