Įkvepiantis architektūros šedevras – sėkmingai verslininkei sukurtas namas

Kas gali būti įspūdingiau nei unikalus kraštovaizdis per vitrininius langus? Lyg brangiausias meno kūrinys, atsiveriantis per panoraminius langus – modernaus namo šerdį.

Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Namo architektas – modernistas Peteris Q. Bohlina.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 15, 2023, 4:06 PM, atnaujinta Mar 17, 2023, 5:10 PM

Unikalūs vaizdai per 7 metrų aukščio langus

Pasisemti unikalių nuosavų namų architektūrinių idėjų galima ir iš žymių pasaulio architektų.

Išskirtiniai vaizdai į Ramiojo vandenyno keteros takus per 7 metrų aukščio langus – tikros meilės gamtai atspindys. Tokią verslininkės viziją JAV, Kalifornijoje, prabangioje Martis Camp bendruomenėje, įgyvendino legendinis architektas modernistas Peteris Q. Bohlina.

Verslininkė pageidavo, kad namai derėtų su aplinka kaip vientisas kūrinys, tarsi būtų kraštovaizdžio dalis. Pirmenybė buvo teikiama naudojant stiklines sienas, vitrininius langus nuo grindų iki lubų, stumdomas duris į lauko terasą ir kiemą.

Sėkminga serslininkė Massy Medhipour pasikvietė legendinį architektą Peterį Q. Bohliną, kad padėtų įgyvendinti jos viziją. Taip prasidėjo autentiško namo statybų procesas.

M. Medhipour sumanymas turėjo du esminius pageidavimus. Pirmasis – namo bei aplinkos dermė, kai statinys į aplinką įsilieja taip, tarsi būtų jos dalis. Tame be galo svarbi buvo P. Q. Bohlino patirtis. Antrasis – vietine istorija bei motyvais, perteikiamais architektūros bei interjero detalėmis persmelkti namai.

Architekto projekte pirmenybė teko gausiai naudojamoms stiklinėms sienoms-langams. Ir šis pasirinkimas buvo ne atsitiktinis. Juk kas norėtų užsiverti sienomis nuo įstabių panoraminių Ramiojo vandenyno keteros tako vaizdų?

Perregimoji namo širdis

Nuostabus architektūrinis kūrinys kalnuose suskirstytas į tris privačias erdves. Pačios M. Medhipour bei jos dviejų suaugusių vaikų, turinčių savas šeimas. Bendroji erdvė skirta laikui kartu, poilsiui, maloniems patyrimams. Ji tarsi įrėminta uždaru stikliniu įėjimu, vedančiu į stoglangiu dengtą laiptinę, jungiančią tris pastato lygmenis.

Įėjus patenkama į didelį erdvų kambarį. Šalia pat išdėstyti ir papildomi – svetainė bei valgomasis. Namų širdimi laikomas didysis kambarys su ypač nuostabiais vaizdais per 7 metrų aukščio langus. Statinyje suplanuotos erdvės, patenkinančios įvairaus amžiaus šeimos narių poreikius. Pusiau požeminiame lygmenyje įrengti vyno, žaidimų kambariai bei golfo simuliatorius. Pasimėgauti buvimu galima ir erdviose lauko terasose.

Statinio išdėstymas suplanuotas atsižvelgiant į saulės kelią dangumi bei aplinkos apželdinimą. Sukurtas maksimalus privatumas bei suteikiamas nuošalumo jausmas. Kartu funkcionaliai integruojamasi į mikro bendruomenę.

Namų magija – gyvi paveikslai

Ypatingas ir nuolatos kintantis paveikslas atsiveria iš galinės namo dalies. Augantys tvirti ir visai smulkučiai kedrai džiugina savu grožiu, šviesos ir šešėlių žaismu, sąveika su aplinkiniais medžiais bei vidaus erdvėmis ar kuriamu magišku gyvu paveikslu sningant.

Vakarinis fasadas – tai beveik vientisas stiklas, nuo grindų iki lubų. Ir jis naudotas ne tik siekiant išgauti maksimalų vaizdą, sukurti netikėtus matymo kampus, bet ir ištirpdyti išorę bei vidų skiriantį barjerą, sulieti tai į vieną visumą.

Dizainerių siekis buvo vaizdų bei erdvių netikėtumas, o visa rezidencija tarsi išskleistas origami. Norėdami sukurti šį vientisą pojūtį, dizaino komanda pasitelkė aliuminio specialistus „Reynaers Aluminium“.

Funkcionalumas ir estetika – suderinama

„Stiklai, skirti tokio dydžio langų plotams, kurių reikia 7 metrų aukščio dideliam kambariui, turėtų būti itin stori, kad atitiktų standartą ir būtų tinkamai izoliuoti (ypač kalnų regione, kuriame pastebimi dideli temperatūros svyravimai), – komentuoja aliuminio langus, duris bei fasadus tiekiančios „Reynaers Aluminium“ kompanijos atstovas Lietuvoje Linas Kėvelaitis. –Funkcionalumas tradiciškai pažeidžia estetiką, kai kalbama apie techninius langų aspektus. Be to, dideliems langų plotams paprastai reikia atraminių sijų ar detalių, o tai sutrikdo panoraminį vaizdą“.

„Reynaers Aluminium“ sukūrė unikalius sprendimus savo patentuotoms didelių matmenų stumdomų durų ir langų sistemoms. Taip išsprendžiami architektūriniai iššūkiai ir nepakenkiama išvaizdai, praktiškumui ar eksploatacinių savybių rodikliams.

„Rezidencijoje yra dideli langai nuo grindų iki lubų, taip pat stumdomos durys į lauko terasas ir kiemelius. Tai leidžia mėgautis vaizdu į vidų nesibraunant nemalonioms oro sąlygoms. Vasarą galima jausti vėsą, žiemą jaukiai įsitaisyti šiltoje erdvėje. O visa tai užtikrina aukščiausios kokybės komforto rodikliai“, – privalumus vardina L. Kėvelaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.