Vienam sostinės muziejui bus įteiktas išskirtinis apdovanojimas – trečiasis toks Lietuvoje

Polocko gatvėje įsikūrusio Vilniaus medinės miesto architektūros muziejaus rekonstrukcijai suteiktas tarptautinio kultūros paveldo išsaugojimo „Europa Nostra“ apdovanojimas. Šį prestižinį apdovanojimą iki šiol yra gavę tik du Lietuvos objektai.

Polocko gatvėje įsikūrusio Vilniaus medinės miesto architektūros muziejaus rekonstrukcijai suteiktas tarptautinio kultūros paveldo išsaugojimo „Europa Nostra“ apdovanojimas.<br>S. Žiūros nuotr.
Polocko gatvėje įsikūrusio Vilniaus medinės miesto architektūros muziejaus rekonstrukcijai suteiktas tarptautinio kultūros paveldo išsaugojimo „Europa Nostra“ apdovanojimas.<br>S. Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilniaus miesto savivaldybė

Jun 19, 2023, 8:27 AM, atnaujinta Jun 19, 2023, 8:28 AM

Apdovanojimai sostinės muziejui bus įteikti šventinėje ceremonijoje rugsėjo 28 d. Venecijoje. Iki tol, publika gali balsuoti ir iš 30 laureatų išrinkti geriausią šių metų Europos kultūrinio paveldo išsaugojimo iniciatyvą, kuriai atiteks 10 tūkst. Eur prizas.

Europos Komisija ir Europos kultūros paveldo federacija „Europa Nostra“ paskelbė šių metų Europos paveldo / „Europa Nostra“ laureatus. Už reikšmingus paveldo išsaugojimo pasiekimus apdovanota 30 iniciatyvų iš 21 Europos šalių.

Tarp šių metų laureatų – sostinės Medinės miesto architektūros muziejus (MMAM), kurio unikalus 19 a. medinis pastatas rekonstruotas, pasitelkiant aukšto lygio meistriškumą ir autentiškas technikas.

„Šis apdovanojimas – reikšmingas visos komandos sunkaus ir sudėtingo darbo įvertinimas. Komisija atkreipė dėmesį į nepaprastą restauratorių darbą, kuris tapo pavyzdžiu kitiems Vilniaus medinių pastatų savininkams“, – sako Donata Armakauskaitė, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja.

Iki šiol šį paveldo pasaulyje prestižinį apdovanojimą yra gavę vos 2 objektai iš Lietuvos: 2012 m. apdovanotas Liubavo dvaro malūnas, o 2003 m. – buvęs Lietuvos Respublikos ministrų kabinetas Kaune.

Istorinis pastatas atkurtas pasitelkus autentišką techniką

Muziejaus pastatas laikomas istoriniu Vilniaus medinės architektūros lobiu. Nepaisant savo grožio, per dešimtmečius pastatas buvo apleistas ir prieš keletą metų pripažintas kaip kritinės būklės. 2019 m. Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė pastate įkurti muziejų ir atkurti pastato grožį. Gavus finansavimą iš Europos Sąjungos fondų, darbai pajudėjo ir buvo baigti pernai. Projektą įgyvendino įvairių specialistų komanda, sudaryta iš medžio meistrų, polichromijos tyrėjų ir restauratorių.

Restauratoriai siekė išlaikyti kuo daugiau autentiškų pastato detalių. Pavyko išsaugoti apie 80 proc. fasado dekoracinių elementų ir apie 70 proc. autentiškų sienų ir kitų svarbių struktūrų. Remiantis polichrominiais tyrimais, iš dalies pavyko atkurti ir interjero dekorą. Neišlikusios namo detalės atkurtos panaudojus kitų senų ir sugriautų pastatų elementus, nenaudojant naujų ir neautentiškų medžiagų.

Muziejuje įsteigtos ir veikia ne tik ekspozicijos, pasakojančios apie praeities ir ateities miesto medinę architektūrą, bet ir konsultacijų centras, kuriame sostinės medinių pastatų savininkai ir gyventojai gali sužinoti, kaip tinkamai ir tvariai prižiūrėti bei saugoti istorinės reikšmės medinius pastatus.

Laureatus apdovanos iškilmingoje ceremonijoje

Paraiškas dalyvauti konkurse teikė tiek organizacijos, tiek individualūs asmenys iš 21 Europos šalies. Speciali komisija, sudaryta iš paveldo ekspertų iš visos Europos, išrinko laureatus, kuriems apdovanojimai bus įteikti specialioje ceremonijoje surengtoje istoriniame „Palazzo del Cinema“ kino teatre Venecijoje, Italijoje.

Ceremonijos metu bus paskelbti Grand Prix laureatai ir Publikos simpatijų apdovanojimo laimėtojai, kuriems bus įteikti 10 tūkst. eurų prizai. Už projektus galima balsuoti vote.europanostra.org

Komisija jau paskelbė kvietimą teikti paraiškas 2024 m. apdovanojimams.

„Europa Nostra“ yra visos Europos kultūros paveldo federacija, įsteigta 1963 m. Venecijoje, atstovaujanti piliečių organizacijoms, kurios dirba saugodamos Europos kultūros ir gamtos paveldą. Tai šio judėjimo balsas atitinkamoms tarptautinėms institucijoms, ypač Europos Sąjungai, Europos Tarybai ir UNESCO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje