STT nustatė korupcijos rizikų sostinės savivaldybės teisiniame reguliavime dėl architektūrinių idėjų konkursų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo dėl sostinėje projektuojamų objektų, kurių architektūrinėms idėjoms įvertinti privaloma skelbti projektų konkursus, antikorupcinį vertinimą. Sprendimo nuostatomis galimai nepagrįstai siaurinamas Architektūros įstatyme nustatytas statinių, kurių projektams turėtų būti rengiami architektūriniai konkursai, sąrašas.

Sprendimo nuostatomis galimai nepagrįstai siaurinamas Architektūros įstatyme nustatytas statinių, kurių projektams turėtų būti rengiami architektūriniai konkursai, sąrašas.<br>T. Bauro nuotr.
Sprendimo nuostatomis galimai nepagrįstai siaurinamas Architektūros įstatyme nustatytas statinių, kurių projektams turėtų būti rengiami architektūriniai konkursai, sąrašas.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-15 10:44

STT pranešime teigiama, kad atsižvelgiant į Architektūros įstatymo nuostatas, architektūriniai konkursai turėtų būti rengiami statiniams, planuojamiems statyti senamiestyje, istorinėje ar centrinėje dalyse, netaikant išimčių jų paskirčiai ar plotui, siekiant užtikrinti naujų ar renovuojamų statinių projektų šiose miestų ir miestelių teritorijose architektūrinį ir urbanistinį vientisumą.

Naujame sprendime įtvirtinti tik kelių kategorijų ir paskirties statiniai, numatant tam tikrą jų aukštį ar plotą, senamiestyje ir Vilniaus miesto centrinėje dalyje, kurių architektūrinėms idėjoms įvertinti privaloma skelbti projektų konkursus. Tokiu būdu rengiant projektą ir nurodant bent keliais kvadratiniais centimetrais mažesnį statinio plotą, architektūrinį konkursą rengti būtų neprivaloma.

Atlikus antikorupcinį vertinimą taip pat nustatyta, kad sprendimo nuostatos įtvirtina ir kitas aukštesnės galios teisės aktuose nenumatytas galimybes neorganizuoti architektūrinių konkursų, kai jie yra privalomi.

Pavyzdžiui, objektams, kurių projektai atitinka išsamiau nedetalizuotus Vilniaus miesto savivaldybės nustatytus architektūros ir urbanistikos sprendinių kokybės reikalavimus ir dėl šių projektų yra gauta teigiama Lietuvos architektų sąjungos Architektūros-urbanistikos ekspertų tarybos ar Lietuvos architektų rūmų Vilniaus regioninės architektūros tarybos vertinimo išvada, nenumatant konkrečių minėtos išvados gavimo procedūrų ir etapų.

Tad nėra aišku, ar gavus neigiamą vienos architektų profesinės bendruomenės ekspertų išvadą projektuotojai galėtų kreiptis į kitą, siekdami gauti teigiamą išvadą.

STT vertinimu, toks šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas didina korupcijos pasireiškimo tikimybę. Pažymėtina, kad STT jau buvo informavus Vilniaus m. savivaldybę apie šias rizikas 2021 m. gegužės mėn. tačiau į pastabas atsižvelgta nebuvo.

Antikorupcinio vertinimo išvada pateikta Vilniaus miesto savivaldybės tarybai ir Aplinkos ministerijai. Jos per 2 mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.