Dar vienas tarpukario perlas Kaune: studento rūmai „Neo Lithuania“ įvertinimo laukė dešimtmetį

Dar vienas tarpukario modernizmo pastatas sulauks tinkamo įvertinimo. Planuojama, kad kitąmet į Kultūros vertybių registrą pagaliau bus įrašyti „Neo Lithuania“ rūmai ant Parodos kalno. Tokio sprendimo Kaune buvo laukiama ilgiau nei dešimtmetį.

Istorinius rūmus siūloma pripažinti regioninio reikšmingumo pastatu.<br>R.Vilkelio nuotr.
Istorinius rūmus siūloma pripažinti regioninio reikšmingumo pastatu.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2023, 6:50 PM

Po daugiau nei dešimties metų trypčiojimo vietoje pagaliau bus padaryta tai, ką ekspertai seniai rekomendavo, – į Kultūros vertybių registrą kitąmet planuojama įtraukti ant Parodos kalno stūksančius tarpukario „Neo Lithuania“ studentų korporacijai priklausiusius rūmus, kuriuose šiuo metu veikia vienas iš keturių Kipro Petrausko scenos menų mokyklos padalinių.

Pastate, kuris priklauso miesto savivaldybei, vietos rado 15 kolektyvų, nuolat vyksta įvairūs užsiėmimai, renginiai. Sovietmečiu šiame ištaigingame garsaus tarpukario architektūro Edmundo Alfonso Fryko projektuotame pastate veikė vadinamieji Pionierių rūmai.

Tačiau rūmus reikia atnaujinti ir pritaikyti šių dienų poreikiams. Ruošiantis rekonstrukcijai susirūpinta, kad būtų išsaugotos vertingosios jų savybės, tačiau jos iki šiol nenustatytos.

Sprendimą priėmė neseniai

„Sunku suprasti, kodėl šis reprezentacinis, neabejotinai vertingas tarpukario pastatas iki šiol nebuvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą“, – sakė miesto tarybos narė Audronė Jankuvienė.

Jos pastangomis po daugiau nei dešimties metų pagaliau bus padaryta tai, kas ekspertų buvo rekomenduojama dar 2013 metais.

Kad „Neo Lithuania“ korporacijos rūmai Parodos gatvėje yra Žaliakalnio kultūros paveldo vietovės vertingoji savybė, paveldosaugininkai nurodė dar 2007-aisiais.

O 2013 metais šią miesto istorinę dalį paskelbus savivaldybės saugoma rekomenduota rūmus įrašyti ir į Kultūros vertybių registrą.

Tačiau sprendimą rekomenduoti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos įtraukti rūmus į saugomų sąrašą Kauno miesto Nekilnojamojo turto kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė vos prieš mėnesį.

Taps regioninės reikšmės

Taryba nusprendė, kad modernizmo architektūros rūmai vertintini ne kaip vietinio, o kaip aukštesnio – regioninio reikšmingumo lygmens objektas.

Jei tai bus padaryta, rūmų tvarkybos, kapitalinio remonto ir bet kokių kitų darbų priežiūrą vykdys ne miesto paveldosaugininkai, o Kultūros paveldo departamentas.

„Manome, kad šitas pastatas tikrai turi didesnę nei vietinė reikšmę, todėl siūlome, kad jis būtų pripažintas regioninio reikšmingumo pastatu, o jo vertinimu užsiimtų Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinis skyrius.

Žadama šio pastato vertinimą įtraukti į kitų metų planą, tačiau kol kas patvirtinimo dėl to nesame gavę“, – sakė tarybos pirmininko pavaduotojas Rimgaudas Miliūkštis.

Kodėl delsė taip ilgai?

Kyla klausimas, kodėl buvo delsiama tai padaryti ilgiau nei dešimtmetį, kodėl iki šiol nenustatytos pastato vertingosios savybės?

„Visų pirma tai rodo resursų trūkumą – trūksta darbuotojų, kurie nuodugniai užsiimtų pastatų revizija ir įtraukimu į saugotinų pastatų sąrašus. Matome, kad pastatas vertingas, tačiau resursų, galinčių tai įvertinti, trūksta“, – komentavo architektė Jolita Kančienė.

Taip pat paaiškėjo, kad galimai pastatas netrauktas į saugotinų sąrašą, nes iki šiol savivaldybės paveldosaugos skyrius laikėsi pozicijos, kad „Neo Lithuania“ rūmams pakanka jau dabar taikomos apsaugos – jie yra Žaliakalnio kultūros paveldo vietovėje.

„Vis dėlto faktai rodo, kad paveldosauginė apsauga tokių teritorijų pastatams nėra pakankama ir iki galo neapsaugo joje esančių paveldo objektų nuo sunaikinimo ir kitos daromos žalos, – taip jau nutiko su art deco vila Perkūno alėjoje, kuri sunaikinta neatpažįstamai“, – priminė A.Jankuvienė.

KPD Kauno teritorinio skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus informavo, kad planuojama šį pastatą įtraukti į 2024 metų darbotvarkę.

Įspūdingi rūmai priklausė studentams

Studentų korporacijos „Neo Lithuania“ rūmai pagal E. A. Fryko projektą pradėti statyti 1923 metais, o baigti 1928-aisiais. Rūmuose vyko daug reprezentacinių renginių, posėdžiavo miesto taryba.

Tarpukariu čia buvo įkurti ir studentų bendrabučio kambariai, tai buvo labai reikšminga pagalba iš kitų Lietuvos miestų į Kauną atvykusiems jaunuoliams, nes tuo metu Kaune kambarių nuoma buvo labai brangi.

Tautinė lietuvių studentų organizacija „Neo Lithuania“ veikė 1922–1940 metais Vytauto Didžiojo universitete. Organizacijos veikla nuo 1955-ųjų buvo tęsiama išeivijoje, o 1990 metais vėl atkurta Lietuvoje. Šiuo metu organizacija vienija daugiau kaip 150 narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.