„Oskarai“ – Lietuvos architektūros ir statybų objektams

Labai svarbu, kad žmonės suprastų, kuo vienas pastatas skiriasi nuo kito, ką pavyko pastatyti sėkmingai, o kas turėtų būti tobulinama. Todėl Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) su Darnios plėtros akademija septintą kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“. Konkurse bus vertinami tik projektai,  kurie pergyveno nors vieną sezoną. Taip norima geriau įvertinti pastato sandarumą bei energetinį ir vėdinimo sistemų efektyvumą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 20, 2014, 1:22 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 6:36 PM

„Manau, ilgainiui ši nominacija galėtų tapti Lietuvos architektūros ir statybų srities savotišku „oskaru“, – įsitikinęs vienas šio konkurso vertinimo komisijos narių architektūros profesorius Gintas Čaikauskas.

Daugelis mūsų jau suprantame, jog objekto sėkmę lemia viskas: kur jis stovi, kas jį supa, ar jis atitinka šiandienos visuomenės poreikius, svarbus paties pastato inovatyvumas, urbanistiniai ir architektūriniai sprendimai, statybos darbų kokybė, energinė vertė, eksploatacijos savybės bei kaštai, taip pat – vartotojų atsiliepimai.

O visą tai įvertinti ir apibendrinti gali tik atskirų sričių specialistai.

Konkurso „Už darnią plėtrą“ vertinimo komisijos nariai jau aplankė pirmuosius tris konkurso objektus.

Vilniuje – „7 kvartalas“ Naujoji Pilaitė (Projektuotojas: bendrovė „A. Vyšniausko arch. Dirbtuvės“; architektas: Algimantas Vyšniauskas; užsakovas: UAB „Vilmestos projektai“).

Kvartalo namai turi savo didelį kiemą su vaikų žaidimo aikštele, pėsčiųjų takais bei poilsio zona. Pirmojo ir paskutinio aukšto butuose yra terasos iš kurių atsiveria kvartalo panorama. Po namu – požeminės automobilių stovėjimo vietos bei garažai. Cokoliniuose aukštuose įkurdintos komercinės patalpos, kur jau įsikūrė Vilniaus miesto Pilaitės biblioteka ir įvairias paslaugas teikiančios įmonės, netrukus duris čia atvers ir vaikų darželis su žaidimo kambariu, sveikatos ir grožio centras bei kavinė.

Daug dėmesio skirta statybos darbų bei medžiagų kokybei.

Apie projektą - https://www.vilmesta.lt/lt/7kvartalas

Vertinimo komisijos narių nuomonės:

Lietuvos architektų sąjungos vicepirmininkas, Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas Linas Naujokaitis: „Tai aukštesnės nei vidutinės kokybės butai: įdiegta centralizuota dulkių surinkimo sistema, vėdinimas, apmąstytas ir balkonų įrengimas – atskiros „slėptuvės“ dviračiams ar didesniems daiktams.

Lietuvos statybininkų asociacijos atstovas, bendrovės „YIT Kausta būstas“ direktoriaus pavaduotojas Alvydas Kvedaravičius: „Šiame kvartale suvaldyta kokybė, darniai suplanuota mažaaukštė statyba, kas gyventojams paprastai prideda papildomos vertės, įdomūs automobilių statymo sprendimai.“

LNTPA direktorius, komisijos pirmininkas Mindaugas Statulevičus: „Vilmestos 7 kvartalas – funkciškas ir darnus. Novatoriškas sprendimas – keltuvų pagalba viename garaže galima sutalpinti du automobilius.“

Industrinis loftų miestas mieste „Loft Town (Projektuotojas: bendrovė AKG; architektas: Remigijus Bimba; užsakovas: bendrovė „Penki kontinentai“, bendrovė „Trinapolis“; generalinis rangovas (rangovas): Statybų valdytojas „Contestus“)

Projektas „Loft Town“ įgyvendinamas rekonstruojant industrinio tipo statinį, įrengiant gyvenamąsias erdves bei komercinės paskirties patalpas, orientuotas į Kalvarijų gatvės pusę. Autentiškos statinio konstrukcijos pritaikomos kuriant nestandartines erdves bei formuojant uždarus, pilnus žalumos, vidinius kiemelius. Mažaaukštės statybos projektas „Loft Town“ vystomas Vilniaus miesto centrinėje dalyje, tad čia išvystyta visa reikalinga infrastruktūra.

Projekte „Loft Town“ kokybiškas gyvenimas užtikrinamas ne tik dėmesingai planuojant žaliąsias erdves bei poilsio zonas, bet ir įgyvendinant inovatyvius, tvarius sprendimus („Smart House“ sistema).

Statytojų pasirinkta teritorijos vystymo koncepcija atspindi tvaraus miesto elemento modelį: sąmoningai išsaugant istorinę pastato vertę, esamą aukštingumą ir istoriškai susiklosčiusią architektūrinę kompoziciją, kuriamas kokybiškas gyvenamosios bei komercinės paskirties objektas, pritaikant jį šiuolaikinio žmogaus poreikiams. Šiuo projektu siekiama sukurti estetišką, modernų bei kokybišką produktą, taip auginant ne tik šio kvartalo, bet ir viso Vilniaus miesto vertę.

Apie projektą – www.lofttown.lt

Vertinimo komisijos narių nuomonės:   Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto pastatų energetikos katedros vedėjas Vytautas Martinaitis: „Anksčiau norėdami gyventi arčiau centro ir įdomesnėse erdvėse gyventojai turėdavo brautis į brangius ir prestižinius rajonus. Dabar matome kvartalą „Loft Town“ įdomioje vietoje, netoli centro, kur galima turėti loftą, butą ar net ir namą. Čia kuriasi stipri bendruomenė, o vystytojus reikia pagirti už drąsą.“

L. Naujokaitis: „Tai išskirtinę struktūrą turintis projektas. Apžiūros metu labiausiai imponavo vidiniai kiemai, kurie jau tampa bendruomenine erdve, gyventojai džiaugiasi, kad čia yra kitaip, įdomiau, kad formuojasi tradicijos, bendruomenės gyvenimas. Akivaizdžių trūkumų nematyti.“

A. Kvedaravičius: „Šiame projekte lankiausi kelis kartus. Man nauja ir įdomu tai, kad Lietuvoje jau yra žmonių karta, kuriems  loftai – ne tik nekilnojamasis turtas, bet ir gyvenimo būdas.  Taip pat pagirtina, kad čia tinkamai išspręsti energetiniai klausimai – vietinis šildymas, apšiltintos po konversijos likusios konstrukcijos. Plėtros metu lauksime kūrybiškų sprendimo dėl automobilių stovėjimo vietų.“

M.Statulevičius: "Puikus pavyzdys, kaip galima iš nenaudojamos teritorijos sukurti naują, jaukų, funkcionalų kvartalą. Taip išnaudojamos erdvės arčiau miesto centro, užtikrinant susisiekimą ir visus miesto patogumus.“

Vilniaus universiteto biblioteka (Projektuotojas: bendrovė „Paleko Archstudija“; architektas: Rolandas Palekas; užsakovas: Vilniaus universitetas; Generalinis rangovas (rangovas): bendrovė „ YIT Kausta“)

Vilniaus universiteto mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC)  – itin šiuolaikiška, beveik 14 tūkst. kvadratinių metrų biblioteka. Tai ne tik viena didžiausių, bet ir moderniausių bibliotekų Baltijos šalyse. Investicijos į centro statybas siekė 100 mln. litų

Išskirtinės architektūros, akį traukiantį pastatą sudaro trys korpusai, atrodantys tarsi pamiškėje gulintys didžiuliai rieduliai. Juose įsikūrė ne tik 670 lankytojų vienu metu talpinanti biblioteka, bet ir konferencijų ir parodų salės, specializuotos skaityklos. Pastato architektūrą lėmė jo paskirtis, o kartu ir vieta – jis įsikūręs gamtos prieglobstyje. Todėl stiklinės sienos per visą pastato aukštį šiaurinėje pusėje leidžia lankytojams stebėti nuolat besikeičiantį gamtos paveikslą.

MKIC saugyklos užima 2,7 tūkst. kvadratinių metrų, o jose telpa apie 1,8 mln. spaudinių. Todėl pastatuose įrengtos modernios apsaugos, oro vėdinimo, dulkių šalinimo, priešgaisrinės sistemos. Taip pat įdiegta šveicariška knygų rūšiavimo ir transportavimo sistemos įranga, viena moderniausių tokio tipo įrangų Europoje. Pastate išvedžiota bėgių sistema, kuria automatizuotai valdomos dėžės knygas nuveža į reikiamą saugyklą ar skaityklą.

Centre numatyta daugiau nei šeši šimtai darbo vietų, atitinkančių įvairius lankytojų poreikius – 40 individualių darbo kabinų skirta daug laiko bibliotekoje praleidžiantiems asmenims, kelios vietos įrengtos jauniems tėveliams su mažais vaikais. Centras atviras ne tik mokslo bendruomenei, bet ir kiekvienam naujausios ir išsamiausios informacijos ieškančiam žmogui.

Apie projektą - https://www.mkic.mb.vu.lt/

Vertinimo komisijos narių nuomonės:

M. Statulevičius: „Puiku, kai 700-800 žmonių vienu metu bibliotekoje gali jaustis jaukiai, čia dirbti ir kurti. Čia apgalvota kiekviena detalė, o visi sprendimai –  funkcionalūs. Atskiri darbo kambariai, erdvės tėvams ir vaikams skaityti kartu.“

L.Naujokaitis: „Visuomeninių pastatų kategorijoje tai vienas ryškiausių projektų. Tokį projektą galima parodyti bet kokiam užsienio architektui kaip pavyzdinį. Tai vientisas, su aiškia idėja, puikiai atliktas, kokybiškomis medžiagomis projektas. Lietuvoje neretai mėgstama pataupyti, „nuskrebenama“ sąmata ir taip kenčia kokybė, o dabar tokio dalyko buvo išvengta.“

***

Konkurso vertinimo komisija:

Mindaugas Statulevičius, LNTPA direktorius – komisijos pirmininkas;  Dalia Bardauskienė – VGTU Statybos ekonomikos ir nekilnojamo turto vadybos katedros docentė;  Marius Narmontas – LR Aplinkos ministerijos Teritorijų planavimo, urbanistikos ir architektūros departamento direktorius; Gintaras Čaikauskas – Lietuvos architektų sąjungos Tarybos narys, vicepirmininkas; Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto profesorius, senato narys;   Alvydas Kvedaravičius – Lietuvos statybininkų asociacijos atstovas, bendrovės „YIT Kausta būstas“ direktoriaus pavaduotojas;  Linas Naujokaitis – Lietuvos architektų sąjungos Tarybos narys, vicepirmininkas; Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto Architektūros fakulteto docentas;  Vytautas Martinaitis – Vilniaus Gedimino Technikos Universiteto pastatų energetikos katedros vedėjas;  Giedrė Saveikienė – AB „Swedbank“ nekilnojamojo turto klientų skyriaus vadovė;   Inga Junčienė  –  dienraščio “Lietuvos rytas” ir portalo lrytas.lt apžvalgininkė; Darius Babickas – žurnalo „Statyba ir architektūra“ redaktorius.

Visus konkursui pateiktus projektus galės vertinti lrytas.lt skaitytojai  - informacija apie konkurso dalyvius bus skelbiama lrytas.lt  Būsto rubrikoje. O po to kai bus paskelbti visi objektai - skaitytojai galės balsuoti už labiausiai patikusį projektą www.lrytas.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.