Šiuolaikiniai dangoraižiai – lyg atgyjantys Semiramidės sodai

Parengta pagal rbc.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-07 17:01, atnaujinta 2018-01-13 20:32

Singapūre iškilusio „Tree House“ vertikalus sodas 2014-aisiais pateko į Guinnesso rekordų knygą kaip didžiausias pasaulyje. Ant 24 aukštų pastato pasodinto sodo plotas – 2289 tūkst. kvadratinių metrų. Skaičiuojama, jog žalioji siena 48 miegamųjų kondicionavimui leis sutaupyti 15-30 proc. per metus. Be kita ko, dėl pastato apželdinimo į pastatą patenka mažiau užteršto oro.

116 metrų aukščio „One Central Park“ Sidnėjuje, Australijoje, pernai gavo tarptautinę Aukštų pastatų ir miesto aplinkos tarybos (CTBUH) premiją. Prancūzų architektas Jeanas Nouvelis drauge su inžinieriumi botaniku Patricku Blancu dviejų bokštų – 16-os ir 33-jų aukštų – kompleksą apželdino augalais, želiančiais terpėje be dirvožemio.

Gyvenamasis „Bosco Verticale“ kompleksas Milane, Italijoje, taip pat įvertintas tarptautine premija. Už inovacijas statant dangoraižius jo sumanytojams įteikta „International Highrise Award“ premija. Milane iškilusį kompleksą sudaro du pastatai: 19 ir 27 aukštų – atitinkamai 80 ir 112 metrų aukščio. Fasadus puošia 5 tūkst. krūmų ir 11 tūkst. ant grindų statomų augalų. Iš viso komplekse – 113 kambarių. Kiekvienas jų turi išėjimą bent į vieną žaliąją terasą.

Kinijoje, Žoušane, kyla viešbutis karjere. Jis taip ir pavadintas – „Hotel in A Quarry“ – „Viešbutis karjere“. 20-ies kambarių viešbutį su 360 vietų teatru po atviru dangumi sumanė belgų architektai „Samyn and Partners“. Pastatas tarsi įmontuotas tikrame karjere, o jo fasadas bus apželdintas vijokliniais augalais. Kad nereikėtų didžiulių statybinių kranų, viešbutis bus surinktas iš atskirų modelių, kurie bus sumontuoti vietoje.

Egipte, Kaire, iškils architekto Vincento Callebaut sugalvotas kvartalas. Manoma, kad gyvenamasis kvartalas „The Gate Residence“ bus pastatytas iki 2019 m. Pagal projekto autoriaus sumanymą, naujasis gyvenamasis kompleksas taps pačiu šiuolaikiškiausiu statiniu Egipte: energija jį aprūpins saulės baterijos, vėjo turbinos ir atsinaujinanti klimato kontrolės sistema. Architektas siūlo fasadą puošti vertikaliai kylančia žaluma, kiekviename balkone įkuriant mažą sodelį.

Parengta pagal rbc.ru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.