Vaikystės draugės Biržuose atidarė kava kvepiantį knygyną

Be didelės pompastikos, tačiau jaukiai ir smagiai – taip savaitgalį Biržuose buvo oficialiai atidaryta pirmoji mieste kavinė-knygynas. Įrengti vietelę kavos, arbatos bei knygų gurmanų pasisėdėjimams pačiame Biržų centre sumanė dvi šiam miestui daug sentimentų jaučiančios draugės – 35 metų Greta Akcijonaitė ir 32 metų Aida Balčiūnaitė. Vilniuje su šeimomis gyvenančioms jaunoms veiklioms moterims tokios kavinės idėja kilo pernai vasarojant Biržuose su savo mažyliais.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-03-24 17:36, atnaujinta 2018-02-15 04:00

Vilnietė Greta vasaras leisdavo Biržuose, kur gyveno jos seneliai, kiti giminaičiai. Tuomet ir užsimezgė draugystė su biržiete A.Balčiūnaite, tebesitęsianti iki šiol.

Svarbiausia – susikurti viziją

Dabar abi vaikystės draugės su šeimomis gyvena Vilniuje. Pernai, vasarodamos Biržuose su panašaus amžiaus kūdikiais ir stumdydamos vežimėlius po miestą, draugės pasigedo vietos, kur galėtų jaukiai ir ramiai išgerti skanios kavos.

Moterims kilo idėja Biržuose įrengti netradicinę kavinę-knygyną. „Svajonių gali turėti daug, bet kai nusipieši viziją – ją imi ir įgyvendini. Taip buvo ir mums – pamatėme viziją ir ji tapo realybe“, – lrytas.lt sakė G.Akcijonaitė, vedžiodama po ką tik duris atvėrusią nedidukę kavinę.

Įkūrusios mažąją bendriją „Knyga ir kava“, vaikystės draugės ėmėsi idėjos įgyvendinimo. Jos pačiame Biržų centre, šalia Vytauto gatvės išsinuomojo buvusio viešbučio „Biržai“ patalpas. G.Akcijonaitė pamena, kad jos vaikystės metais šis viešbutis Biržuose buvo vienas pačių prabangiausių. Tiesa, jis veikė gana trumpai.

Kavinės-knygyno su pagalbinėmis patalpomis bendras plotas dabar – 68 kv. metrai. Bendrasavininkės neslepia planų – jei jų verslo idėja pasiteisins, kavinė tikriausiai plėsis, galbūt lankytojams atsivers ir patalpos antrajame pastato aukšte.

Kol kas įėjimas į antrąjį viešbučio aukštą uždarytas, o ten vedantys laiptai tapo jaukių pasisėdėjimų su karšto gėrimo puodeliu ir knyga, vieta. Iš viso nesusispaudę kavinėje-knygyne laiką gali leisti apie 20 žmonių.

Planuojama, kad atšilus orams staliukų atsiras ir lauke prie pastato.

Interjerui neišlaidavo

Pasak G.Akcijonaitės, kavinės interjeras kuklus ir sukurtas be didelių sąnaudų.

„Mano draugė, architektė Aušra Marcinkevičiūtė suprojektavo barą, padėjo susitvarkyti su erdvėmis“, – džiaugiasi profesionalės pagalba verslininke tapusi sostinės kino teatro „Pasaka“ įkūrėja G.Akcijonaitė.

Kavinės-knygyno interjeras minimalistinis, o specialiai paliktos baltos sienos ateityje pravers – ant jų videoprojektoriumi planuojama rodyti filmus.

Baldams naujai iškeptos bendrijos bendrasavininkės neišlaidavo. „Sofas parsitempėme iš viešbučio antrojo aukšto – išvalėme ir jos čia puikiai tiko. Iš ten pat atsirado ir kai kurie stalai. Žemų staliukų metalinius rėmus taip pat radome viešbutyje, tai tik medinius stalviršius reikėjo pagaminti. Kėdės pirktos iš „Ikea“, – vardino G.Akcijonaitė.

Kartu su arbata – smėlio laikrodis

Jau pirmosiomis kavinės-knygyno veiklos dienomis lankytojų netrūko – dieną atėjo moksleivių iš aplinkinių mokyklų, baigę darbus vakare užsuko vyresni biržiečiai, šeimos. Kol tėveliai mėgausis kava, arbata ir knygomis, jų atžalos po laiptais esančiame kampelyje galės pažaisti.

„Kava – toks dalykas, be kurio negalima gyventi, o knygos dabar – prabanga“, – sakė G.Akcijonaitė, paklausta, kas labiau domina pirmuosius lankytojus.

„Turime tikriausiai didžiausią Biržuose asortimentą kavos – jos mes siūlome net 14 pavadinimų, taip pat kviečiame paragauti įvairių saldumynų“, – lrytas.lt sakė G.Akcijonaitė, kino mėgėjams žinoma kaip sostinės kino teatro „Pasaka“ įkūrėja.

Arbatos mėgėjai taip pat turi iš ko rinktis – čia jos yra 8 rūšių. Užsisakiusiems arbatos, įteikiamas ir smėlio laikrodis, kad lankytojai jos neskubėtų per anksti ragauti, kai užplikytos arbatžolės dar neatskleidė viso skonio ir aromato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.