Patogūs už protingą kainą - ar yra tokių lauko baldų?

„Lauko baldai terasoje ar prie namo – tai gyvenimo būdas.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

2014-04-19 10:00, atnaujinta 2018-02-14 13:01

Lauko baldai terasoje ar prie namo – tai gyvenimo būdas.

Čia geriama rytinė kava, pietaujama su šeima ar draugais, ilsimasi po pietų ant sofų, saulėje ant gultų gaudomas įdegis.

Taip pat čia kuriami nauji valgių receptai ir degustuojami nauji patiekalai, aptariamos naujausios žinios, įvykiai, kuriami verslo planai ar tiesiog mėgaujamasi juodalksnio dūmuose rūkstančiu dideliu karšiu ar kepsninėje ant grotelių čirškiančiu kepsniu“, - sakė Vaclovas Daugintis, bendrovės „Vadasiga“ direktorius.

Baldų naujienas ir tendencijas nuolat sekantis verslininkas patikino, jog šiemet pavasaris Europoje prasidėjo anksčiau, tad ir domėjimasis bei prekyba lauko baldais – taip pat anksčiau.

„Dabar kartais net sunku atskirti: tai lauko ar vidaus baldai.

Jie gali būti aptraukti audiniu ar oda ir visiškai nebijoti lietaus. Arba tai gali būti minkšta sofa su švelniu audiniu, kuris neblunka nuo saulės bei nepraleidžia drėgmės.

Dabar „ant bangos“ yra pinti baldai iš hularo vytelių“, - sakė jis.

V. Daukinčio teigimu, šiuo metu paklausiausi pinti valgomojo baldai iš apvalių plonų vytelių, savo estetika aiškiai išsiskiria iš kitų panašių baldų.

Taip pat sparčiai populiarėja ir lauko sofos, kurios atstoja svetainę lauke.

Jei anksčiau labiau buvo perkami tradiciniai krėslai, stalai ir kėdės, tai šiemet jau ieškoma ypatingo dizaino, kitokių, išskirtinių baldų.

„Šių metų tendencija yra tokia, kad pirkėjai neieško nuolaidų, o ieško baldų.

Netgi pajūrio kavinių savininkai investuoja į dizainą, estetiką, patogumą ir ilgaamžiškumą.

Kaina jau nebėra pirmoje vietoje ir tam yra priežasčių.

Pavyzdžiui, matydami, kad kai kuriuose pajūrio restoranuose ar kavinėse „Cane – line“ serijos baldai tarnauja jau dešimtmetį ir atrodo kaip nauji, verslininkai būtent tokių baldų ir ieško“,-- kalbėjo V.Daugintis. Jis visiems pataria įsigyti tokius lauko baldus, kurių nereikia prižiūrėti bei sandėliuoti – palikus lauke tik apdengti uždangalu.

Nereikėtų pirkti ir pigiausių baldų. Paprastai už mažiausią kainą gaunami atitinkami baldai, kuriais nusiviliama jau po pirmojo sezono ir pradedama gailėtis veltui sugaišto laiko bei išleistų pinigų.

„Ar brangūs baldai – sprendžia pirkėjas, žinantis, kokius baldus ir kokiai erdvei nori įsigyti, kiek lėšų tam gali skirti, kokiam laikotarpiui ir kokiai paskirčiai juos perka.

Žiūrint į ilgalaikę lauko baldų, kaip daikto vertę, visada yra verčiau įsigyti aukštesnės kainos kokybiškus baldus, kurie ir po keleto ar dešimties metų turės savo vertę, teiks malonumus bei gerus prisiminimus“, -- teigė pašnekovas.

Jis perspėjo, kad renkantis lauko baldus nereikėtų itin žavėtis metaliniais, kurie puikiai tinka Italijoje, Ispanijoje ar Prancūzijoje, tačiau nebūtinai tiks šiauresniam Lietuvos klimatui.

„Metaliniai baldai, kurie vėsina šilto klimato sąlygose, bus nekomfortiški Lietuvoje – prisilietus prie jų vasaros vakarą bus šalta.

Taip pat nerekomenduočiau pirkti baldų su stikliniais stalviršių paviršiais, kurie yra nepraktiški.

Ant jų visos atmosferos dulkės, lietaus lašai paliks pėdsakus ir juos teks nuolat valyti. O be to, stiklas skamba.

Išsirinkus lauko baldus reikėtų pasidomėti, kiek jie jau tarnauja Lietuvoje – t.y. ar yra atlaikę mūsų klimato patikrinimus, o komercinio naudojimo lauko baldams dar reikalingas ir atitinkamas tvirtumas bei medžiagos“, -- sakė V.Daugintis.

Prie baldų renkasi ir šildytuvą

„Senukų“ prekybos tinklo specialistai pastebi, kad šiuo metu yra perkamiausi iš sintetinio ratano pinti baldai, taip pat jau antrus metus auga susidomėjimas metaliniais baldais, madingais išlieka ir pakabinami krėslai.

Visada savo pirkėją turi mediniai baldai, skėčiai, pavėsinės.

Taip pat vis dar yra perkami plastikiniai lauko baldai – pigūs, patogūs naudoti, lengvi, nesunkiai prižiūrimi.

Vis dažniau rinkdamiesi lauko baldus, pirkėjai pagalvoja ir apie šildytuvo įsigijimą. Taip vakaronės lauke tampa malonios ir vėsiais vakarais.

Sintetinio ratano baldų kainos „Senukuose“ svyruoja nuo 139 iki 3299, metalinių -- nuo 349, o medinių nuo 59 iki 399 litų.

„Negalime sakyti, kad pigiausi baldai yra blogi, nes prekės kainą apsprendžia ne tik jos gamintojas, naudojamos medžiagos, dizainas, bet ir rinkos sąlygos.

Pavyzdžiui, sintetinio ratano baldų kaina priklauso nuo vytelės, kuri buvo naudota, formos, rašto ar net spalvos.

O, tarkim, medinių baldų kainą lemia medienos rūšis“, -- teigė kalbinti prekybos tinklo„Senukai“ atstovai.

Pasak jų, renkantis lauko baldus reikia atsižvelgti, kur jie stovės – kiek galite jiems skirti sodo ar kiemo erdvės. Reikia pagalvoti ir apie tai, ar pasislėpti nuo saulės pakaks nedidelio skėčio ar verčiau įsigyti didesnę pavėsinę.

Taip pat renkantis baldus svarbu nuspręsti, ar prie stalo sėdės daug žmonių, ar čia bus pietaujama, ar tik geriama popiečio arbata.

„Stačiakampis stalas visuomet bus talpesnis nei apvalus. Pagal stalo formą renkamasi ir kėdžių skaičių.

Patogią poilsio zoną galima įsirengti net ir daugiabučio balkone, kuriame be vargo tilps nedidelis apvalus stalas ir dvi kėdės.

Kadangi dauguma mūsų siūlomų lauko baldų yra pastelinių, neryškių spalvų – jie dera tarpusavyje.

Svarbiausia nesumaišyti stilių. Pavyzdžiui, senai etnografinei kaimo sodybai tinkamiausi bus klasikiniai mediniai, o moderniam gyvenamam namui – šiuolaikiški ratano baldai“ -- pabrėžė specialistai.

Pasak jų, įsigijus sėdimus baldus ( kėdes, supynes, pakabinamus krėslus ) reikėtų atkreipti dėmesį į prekės aprašyme nurodytą išlaikomą svorį.

Mažiau saulei atsparius baldus ( mediniai ilgai pabuvęs saulėje pablunka ), patartina statyti šešėlyje, pavėsinėms parinkti ne tik gražiausią vietą sode ar kieme, bet ir pasirūpinti, kad ji būtų pridengta medžiais ar aukštesniais krūmais, apsaugančiais nuo stiprių vėjų gūsių.

Jautrios saulei ir audiniu trauktos pavėsinės, supynės. Svarbu atkreipti dėmesį į spalvą ( tamsiai žalia ir juoda yra jautriausios ) ir audinio dažų kokybę.

Jie rekomendavo lauko baldų nepalikti lauke žiemos metu, esant dideliam vėjui. Šiuos baldus reikėtų laikyti sausoje ir vėsioje vietoje ( jei bus per daug šilta, pavyzdžiui, mediniai baldai gali perdžiūti ir išsikraipyti ).

O jei nėra galimybės baldų pernešti į vidau patalpas, tuomet reikėtų juos uždengti.

Sintetinio ratano ir metalo baldus kartą metuose pravartu išplauti muiluotu vandeniu, o medinius – perlakuoti. Pakabinamas krėslas – moterų svajonė

„Lietuviams jau atsibodo grubių formų, kieti mediniai lauko baldai.

Ieškoma lengvesnių ir grakštesnių, pageidaujama, kad jie nebūtų visi vienodi – kvadratiniai ar stačiakampiai“, -- sakė kaunietis Mantas Vaičiūnas.

Jo vadovaujama bendrovė „Exim – baltic“, prieš dvejus metus pabandžiusi prekiauti Vietname pagamintais rankų darbo lauko baldais iš sintetinio ratano, neapsiriko – prekyba sėkmingai vystoma iki šiol.

Pasak jo, jau nuo praeito pavasario Lietuvoje ypatingai yra populiarūs ir perkamiausi pakabinami krėslai.

„Kiekvienas, ypač moterys, svajoja turėti tokį krėslą.

Toks baldas neužima daug vietos, patraukliai atrodo. Jį net kambaryje galima pasikabinti.

Sezono metu pas mus pakabinamas krėslas kainuoja apie 1,5 tūkstančio litų, o ne sezono metu esame pardavę ir už 800 litų.

Antroje vietoje pagal perkamumą yra lauko baldų komplektai su sofa, foteliais ir stalu ( standartinis šešiems asmenims skirtas kainuoja 4 - 5 tūkstančius litų), o po jų – valgomojo komplektai“, -- kalbėjo pašnekovas.

Dažniausiai yra pasirenkami šviesių spalvų baldai su tamsia minkštąja dalimi.

M.Vaičiūno teigimu, sintetinio ratano baldai yra atsparūs saulės UV spinduliams, lietui, drėgmei, pelėsiui, yra tvirti ir ilgaamžiai.

Jų rėmai yra pagaminti iš lengvo aliuminio, o minkštoji 5 – 30 cm storio dalis yra gerai impregnuota, atspari vandeniui. Ištepus ją galima skalbti arba tiesiog nupurkšti vandens srove.

„Juos drąsiai galite palikti lauke ištisus metus. Tikrai nesupūs, nesuges, nebent tik kas nors juos sulaužys ar pavogs.

Aišku, ilgesniam laikui palikus nenaudojamus ratano baldus, visada rekomenduojame uždengti kokiu audeklu.

Kuo labiau prižiūrėsite, tuo ilgiau jie tarnaus“, -- sakė M.Vaičiūnas.

Mediniai baldai – ilgaamžiškumo ir tvirtumo simbolis

Medinius lauko baldus iš ąžuolo, uosio ir eglės gaminančioje Tauragės bendrovėje „Safario baldai“ dabar pats darbymetis.

„Klientų tikrai netrūksta, iš medžio masyvo pagamintų lauko baldų paklausa išlieka stabili.

Pirkėjai linkę sumokėti brangiau, bet gauti kokybišką baldą, pagamintą iš tvirto medžio masyvo.

Taip pat dauguma nori lietuviško produkto ir visada klausia ar jų išsirinkti pavyzdžiui, ąžuoliniai baldai yra tikrai iš lietuviško ąžuolo.

Pernai labiausiai buvo perkami kaimiško stiliaus apvalių ir pailgų formų baldai. Šiemet pirkėjai, galima sakyti, yra pasidalinę į dvi grupes. Vieniems reikia tų pačių kaimiško ir grubaus stiliaus baldų, o kiti jau dairosi labiau elegantiškesnių“, -- sakė įmonės vadovas Egidijus Kinas.

Jo teigimu, masyvūs mediniai lauko baldai dažniausiai papuošia kaimo sodybas ar rąstinius namus, o modernesni, lengvesnių formų ir svorio medinukai puikiai įsikomponuoja ir prie šiuolaikiškų gyvenamųjų namų.

E. Kinas patarė į mažesnes erdves ( balkonus, terasas ir kt.) rinktis ne tokius gremėzdiškus, iš plonesnės medienos pagamintus baldus

Kad sunkumu garsėjančius medinius baldus būtų lengviau perstumdyti iš vienos vietos į kitą, tauragiškiai juos gamina su ratukais.

Ką daryti, kad mediniai baldai nepradėtų pūti, pelyti?

„Mediniai baldai, ypač pagaminti iš eglės, per ilgai pabuvę drėgnoje vietoje be vėjo, gali papelyti.

Nuo sniego ar lietaus patariame juos pridengti, tačiau jokiu būdu neužvaakumuoti – mediena turi „kvėpuoti“, būtinai turi vėjas prapūsti.

Jei įsigytus medinius lauko baldus prižiūrėsite, jie bus visam gyvenimui.

O priežiūra paprasta – laikyti juos po stogu ir saugoti nuo saulės, vėjo, nešokti, pavyzdžiui, ant stalo ir kartą per metus juos padengti specialiu baldams skirtu aliejumi“, -- sakė E.Kinas.

Nuotraukų galerijoje - lauko baldai, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.