Kai tau penkiasdešimt, reikia ir „Mercedes“, ir atitinkamo namo

„Kai tau penkiasdešimt – laikas persėsti į „Mercedes“, – įsitikinęs kaunietis architektas Aidas Kalinauskas. O jei kalbame apie užtarnautą  teisę gyventi geriau – tai pats laikas persikelti ir į namą, vertą šeimininko.

Domeikavoje įsikūrusiems kauniečiams nereikia įmantraus interjero, nereikia daug spalvų. Užtenka to, kas už lango.<br>J.Kamensko nuotr.
Domeikavoje įsikūrusiems kauniečiams nereikia įmantraus interjero, nereikia daug spalvų. Užtenka to, kas už lango.<br>J.Kamensko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė

2014-06-19 12:10, atnaujinta 2018-02-12 16:59

Kaip tik tokius du namus A.Kalinausko architektų studija „Archispektras“ baigia įrengti šalia Kauno, Kulautuvoje. Juose įsikurs du bendraamžiai vaikystės draugai, užaugę viename Kauno daugiabutyje.

Kone po pusės amžiaus jie vėl galės matytis kasdien, mat  jųdviejų namų nejuos aukštos tvoros. Priešingai – 30 arų sklype, kur įsikūrė kauniečių šeimos, architektai stengėsi kuo mažiau judinti natūralų reljefą, dirbtinai jo neformavo, stengėsi išsaugoti visus ten augančius medžius. Tik tris teko nukirsti.

Namus pušų paunksmėje architektai tarp medžių susuko taip,  kad jie gautų kuo daugiau natūralios šviesos. O jų fasadams parinko medžiagas, kurios kuo mažiau ardytų gamtos ramybę.

„Žinoma, kad stiklo stengiamės naudoti kuo daugiau, nes sklypo vieta išskirtinė. Juk pagrindinė mūsų užduotis buvo suprojektuoti namus, kurie organiškai derėtų šioje vietoje, o dar geriau – kad jie apskritai kuo mažiau matytųsi“, – sakė „Archispektras“ komandos narys Vaidas Tamošiūnas.

Iš pradžių buvo planuojama, kad abu po 179 kv. metrų ploto namai bus vienaaukščiai. „Laiptai – jauniems“, – šypsosi A.Kalinauskas. Vis dėlto viename name buvo įkurdintas mansardinis aukštas, kad daugiau privačios erdvės turėtų dar kartu gyvenantis sūnus, ten iškeliavo ir tėvų miegamieji.

Kadangi šie namai lyg „Mercedes“, architektai stengėsi juos kilstelėti beveik iki pasyvaus namo lygio: jie kruopščiai apšildyti, gera varža.

Tad kiek kainuoja namas, kuris, kaip teigia jo šeimininkas, jau tikrai paskutinis – statytas su meile ir kuriame apgalvota kiekviena smulkmena?

Interjeras suvalgo du trečdalius namo kainos, tad jei norisi prabangos viduje – kaina gali išsipūsti iki begalybės.

Bet Domeikavoje įsikūrusiems kauniečiams nereikia įmantraus interjero, nereikia daug spalvų. Užtenka to, kas už lango.

„Namo viduje žmogus sukuria ištisą spalvų gamą, o jei namuose trys žmonės, spalvų jau per daug“, – sako A.Kalinauskas.

Žodžiu, milijono šie  namai nekainavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.