Miesto centrą iškeitęs į namą užmiesty, vyras susirgo depresija

Būsto įsigijimas, remontas, interjero kūrimas, atrodo, kokie gi tai malonūs rūpesčiai. Tačiau būna ir kitaip. Namų kūrimas poras taip išvargina finansiškai ir emociškai, kad jos netgi yra priverstos kreiptis į psichologus. Nesutardamos dėl gyvenamosios vietos keitimo ar interjero dizaino, poros netgi prieina skyrybų slenkstį.

Nesutarimai dėl būsto keitimo užklumpa dažną porą.<br>123rf nuotr.
Nesutarimai dėl būsto keitimo užklumpa dažną porą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 17, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:04 PM

Besiriejančių dėl būsto – dauguma

„Pacientų, kurie kreipiasi pagalbos dėl nesutarimų keičiant būstą, pasitaiko itin dažnai, tačiau tokių, kurie išsiskirtų vien dėl šios priežasties teko sutikti tik keletą“, – sakė psichoterapeutė Genovaitė Petronienė. Pasak jos, tie keli atvejai, kai pacientai išsiskyrė dėl nesutarimų renkantis būstą, buvo iš tiesų kraštutiniai, paprastai žmonės pradeda pyktis dėl remonto ar interjero dizaino, problemoms neišsisprendus, pykčiai tampa nesutarimais dėl kitų dalykų.

„Aštriausi nesutarimai paprastai būna renkantis būstą ir jo vietą. Prisimenu vieną porą, kuri niekaip nesutarė, kur apsigyventi, vienas iš sutuoktinių norėjo namo užmiestyje, gamtos apsuptyje, kitas – miesto centre. Galiausiai vienas iš partnerių pasidavė ir pora apsigyveno užmiestyje, tačiau poros nesutarimai nesibaigė. Nusileidęs sutuoktinis jautė nuoskaudą, jam nesinorėjo grįžti namo, po darbo mieste jis slampinėdavo valandų valandas, galų gale susirgo depresija, nes juto, jog į jo norus buvo neatsižvelgta, jis jautėsi nemylimas“, – savo pacientus prisimena G.Petronienė.

Moterys dažniau imasi iniciatyvos

Interjero dizainu, finansais ir remonto darbais dažniausiai rūpinasi moterys, kartais pasitaiko atvirkštinių atvejų, rečiau abu partneriai nori įgyvendinti tam tikras savo idėjas ir dėl to kyla įvairiausių ginčų.

„Dažnai pasitaiko atvejų, kai nesutardami dėl tam tikrų idėjų, vienas sutuoktinių neatsiklausęs kito pats imasi dekoravimo darbų: nudažo sienas norima spalva, nuperka sau patinkančius baldus, visa tai paaštrina partnerių nesutarimus. Poros kariaujančios dėl interjero dizaino ar individualaus skonio nustoja džiaugtis savo laisvalaikiu, neatranda jokių kitų bendrų temų, nustoja mylėti vienas kitą“, – teigė psichoterapeutė.

Specialistė pabrėžia, jog aršiausi nesutarimai poroje yra dėl skirtingo skonio, paprastai tai kyla dėl nevienodos finansinės padėties, užimamo socialinio sluoksnio, skirtingų profesijų.

Spalvų gama nulemia savijautą

Nesutarimai dėl būsto rinkimosi ar interjero dizaino kyla dėl partnerių valdžios pasidalijimo ir poreikių patenkinimo. „Į sutuoktinio ar partnerio poreikius derėtų žvelgti rimtai, pavyzdžiui, jei vienas iš žmonių linkęs sirgti depresija, greičiausiai jis savo būsto sienas norės išdažyti ryškiai geltona spalva, tačiau jei antroji pusė privers būstą išdažyti žaliai, pralaimėjęs ilgai jaus nuoskaudą, pyks, negalės jam nepatinkančioje aplinkoje laisvai jaustis“, – svarstė G.Petronienė.

Psichoterapeutė teigia, jog kuriant interjero dizainą, reikia atkreipti dėmesį į spalvinę gamą, nes kokią ją susikursite, tokią būseną savo namuose užkoduosite. Norint sukurti taikią ir ramią namų aplinką, derėtų rinktis šiltas, neryškias pastelines spalvas.

Remontas – būsimo gyvenimo repeticija

„Pirmieji rimti nesutarimai poroje dažniausiai kyla planuojant atostogas ir dekoruojant būstą. Renkantis, kaip praleisti laisvalaikį ar kuriant interjero dizainą, išryškėja abiejų žmonių asmenybės, išryškėja tikrieji žmonių charakteriai, partneriai nugludina kampus. Todėl porai, planuojančiai kartu kurti ateitį, pirmiausia reikėtų suplanuoti ilgesnę kelionę, o vėliau imtis dekoravimo darbų, tai puiki būsimojo gyvenimo repeticija“, – patarė G.Petronienė.

Kaip išvengti aršių nesutarimų renkantis ar keičiant būstą? Psichoterapeutė pabrėžė, jog visada būtina rasti kompromisą, remonto darbai turi būti abiejų žmonių kūrybos sprendimas. Taip pat specialistė išskyrė dažną sutuoktinių kantrybės stoką, todėl patarė bandyti suvaldyti pyktį, dėl kai kurių sprendimų palaukti dieną ar savaitę, pasitarti su kitais žmonėmis.

Dėl pagalbos kreipiasi į specialistus

Interjero dizainerė ir architektė Indrė Sunklodienė prasitarė, jog dažnai jos profesijos atstovai dirba ne tik kūrybinį dekoravimo darbą, bet ir tampa poros tarpininkais – išklauso abiejų nuomonę.

„Pirmiausia su klientais išsiaiškiname, ko iš tiesų jie nori ir tikisi, vėliau aptariame projekto biudžetą, tuomet tampa šiek tiek lengviau rinktis, kas tinka ir patinka. Neretai tenka sukritikuoti klientus dėl jų pasirinkimo, nes iš patirties matau, ar išsirinktos medžiagos ir baldai yra kokybiški, todėl interjero dizainerio darbą drąsiai galiu vadinti ir psichologo darbu“, – teigė I.Sunklodienė.

Žinoti ko nori

Pasak interjero dizainerės, pagrindinė kliūtis sėkmingai bendradarbiauti yra kai užsakovai kreipdamiesi į specialistą tiksliai nežino ko nori ir nesutinka su dizainerio pasiūlymais.

„Tokiu atveju klientų paprašau atsiųsti patinkančių interjerų vaizdus ar fragmentus, tuomet susidarau šiokį tokį įspūdį apie jų norus. Bet kartais nuspręsti ir padėti yra itin sunku, kai abu žmonės turi skirtingą skonį ir tvirtą nuomonę“, – kalbėjo dizainerė.

Pašnekovės teigimu, geriausia išeitis yra tiesiog ieškoti kompromiso. „Teko kurti interjerą vienai šeimai, kurioje vyras žavėjosi moderniu stiliumi, o žmonai patiko klasika, išklausius abiejų užsakovų idėjas, ir interjeras virto moderniosios klasikos interpretacija. Šiuo sprendimu klientai liko patenkinti, nes tiesiog aiškiai išsakė savo norus ir pasitikėjo manimi“, – prisimena I.Sunklodienė.

Su konfliktiškais užsakovais atsisako dirbti   Šeimyniniai konfliktai dėl būsto keitimo kartais tampa nevaldomi – tai patyrė interjero dizaineris Artūras Čižiūnas.   Per dešimtį darbo metų jam teko susidurti su keletu klientų, kurie tarpusavyje niekaip negalėjo nuspręsti, kokių namų nori, todėl Artūras nusprendė nesikišti į jų barnius ir nutraukė su jais bendradarbiavimą. 

Pasak dizainerio, nesunku atspėti, ar užsakovai gerai sutaria, ar nelabai. Net dalykiškai bendraujant nesunku įsivaizduoti, kaip pora elgiasi namuose be pašalinių. Tačiau A.Čižiūnui keisčiausia, jog poros dažniausiai ginčijasi dėl visiškai nereikšmingų smulkmenų.

„Gal partneriams susiduriant su tokiomis problemomis reikėtų susimąstyti, ar jiems apskritai verta kurti bendrus namus“, – svarstė interjero dizaineris.

Daugiau įdomybių apie būstą – mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.