Namus puošiančios žaliuzės – nebūtinai tik baltos juostelės

Mada kaip karuselė sukasi ratu: prieš porą dešimtmečių populiarumo viršūnėje buvusias žaliuzes išstūmė praktiškos ir patogios ritininės užuolaidos, o šiandien jos vėl grįžta į madą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:49 PM

Atsimenate laikus, kai žaliuzės puošė kone kiekvieno pasiturinčio lietuvio langus? Laikui bėgant gyventojai jas ėmė keisti į ritinines užuolaidas, o biuruose - į vertikalias žaliuzes. Tačiau poreikis reguliuoti šviesos srautą norimu kampu bei šviesos pralaidumo faktorius – svarbiausi kriterijai, kurie ir dabar lemia apsisprendimą įsigyti būtent žaliuzes.

„Horizontalios žaliuzės – tiek medinės, tiek aliumininės – gana populiarios ir šiandien. Rinkoje atsiradus patogiems mechanizmams, aliuminio žaliuzes galima pritaikyti įvairiose patalpose, kur sumontuoti plastikiniai langai. Be to, dėl galimybės reguliuoti šviesą, horizontalias žaliuzes renkasi darželiai bei mokyklos,“ – pasakoja ritininėmis užuolaidomis ir žaliuzėmis prekiaujančios įmonės „Domus Lumina“ vadovas Mantas Jančauskas.

Pasak jo, palyginti su praėjusiais metais, šiemet žaliuzių pardavimai šoktelėjo kiek daugiau nei 15 proc., o Skandinavijos šalyse šių produktų pardavimai auga kasmet.

Interjere lengvai pritaikomos

Anot interjero dizainerio Rimanto Špoko, mados sukasi ratu ir dažnai grįžta. „Pastaraisiais metais žaliuzes dažnai nurašydavo kaip morališkai pasenusį interjero elementą. Tačiau žaliuzės puikiai pritaikomos šiuolaikiniuose interjeruose,“– apie langų dekoro pokyčius pasakoja dizaineris.

Aptaki aliuminio juostelių išvaizda ir platus metalo bei kitų atspalvių pasirinkimas leidžia sukurti išskirtinį interjero stilių. Aliumininės žaliuzės ypač mėgiamos modernaus ar pramoninio stiliaus loftų interjere, minimalistinio dizaino bute ar be vargo priderinamos lietuvių pamėgto skandinaviško stiliaus interjere. Viskas priklauso nuo interjero idėjos, langų tipo, dydžio, suskirstymo ir norų.

Sparčiai populiarėja ir medinės žaliuzės, kurios suteikia namams savito jaukumo ir prabangos. Medinės žaliuzės dažniausiai montuojamos darbo kambaryje, miegamajame, ant didelių vitrinų svetainėje. Jas pamėgo architektūros bei interjero studijos.

„Pagrindiniai medinių žaliuzių pliusai – šviesos reguliavimo galimybė, jaukumas, patalpoms suteikiamas subtilumas ir prabangos jausmas,“ – žaliuzių privalumus vardija M.Jančauskas. Platus šių žaliuzių tonų ir tekstūrų asortimentas leidžia pritaikyti medines žaliuzes skirtingų stilių interjeruose. Šiuo metu populiariausi yra tamsaus medžio tonai: raudonmedis, riešutas, tamsus ąžuolas.

Ieško naujų formų

Interjero dizaineris R.Špokas pastebi, kad vis daugiau žmonių ieško naujesnių langų uždengimo sprendimų, todėl renkasi modernesnių formų žaliuzes, pavyzdžiui, plisuotas.

Toks tarpinis variantas tarp žaliuzių išvaizdos ir ritininių užuolaidų praktiškumo yra patrauklus ir šiuolaikiškas. Žaliuzių formą imituoja ir ritininės užuolaidos, pagamintos iš dvigubo audinio ir horizontalių audinio juostelių intarpų, todėl, reguliuojant juostų kampą, galima padidinti arba sumažinti į patalpą patenkančios šviesos srautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.