Kodėl Lietuvoje visos avalynės parduotuvės yra vienodos?

Kas lemia prekybos sėkmę? Geros kainos? Pasirodo, šiandienos konkurencingame pasaulyje ne mažiau svarbus parduotuvės interjeras.

Firminė „Levi‘s“ parduotuvė Niujorke.<br>R.Schwartzbergo nuotr.
Firminė „Levi‘s“ parduotuvė Niujorke.<br>R.Schwartzbergo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:14 AM

Tuo įsitikinęs „Studio Libre“ kūrybos vadovas Darius Kisielius, kuris ne tik vadovauja interjero ir baldų kūrimo procesui, bet ir atidžiai stebi pasaulines tendencijas. Jo nuomone, būtent parduotuvės dizainas nuteikia pirkėją, ko jis gali tikėtis peržengęs slenkstį.

„Viskas priklauso nuo koncepcijos, – sakė jis, – interjero stilius gali būti formalus arba lengvas, anarchistiškas arba jaukus. Svarbiausia, kad šis stilius neprieštarautų tam, kuo prekiaujama, kad organiškai sutaptų su asortimentu“.

Įkvėpimas ateina iš sandėlių architektūros

Tarp pastaruoju metu daugiausiai dėmesio nusipelniusių ir naujas tendencijas diktuojančių projektų yra  „Steven Alan“ parduotuvė Niujorke, įkvėpimo pasisėmusi iš trečiojo dešimtmečio sandėlių architektūros ir tokį aplinką sukūrusi su betonu, jūros vandeniui atsparia fanera bei plieno vamzdžiais.

O 2013-aisiais Niujorke atidaryta firminė „Levi‘s“ parduotuvė primena karinio sandėlio interjerą, visos „Levi‘s“ šimtmetinės istorijos akcentai ten perkelti į industrinio dizaino foną.

Prekybos centre „Patagonia“ medžio detalės ir atidengtos plytos, kartu su jau pusantro šimto metų veikiančiu skerdienos konvejeriu ryškiai kontrastuoja su šiame centre parduodama futuristine jaunimo apranga. Kitaip tariant, parduotuvių interjeruose vis dažniau derinama praeitis ir dabartis.

Trūksta kūrybinio polėkio Vertindamas lietuvių prekybininkų pastangas šioje srityje D.Kisielius negaili pagyrimo žodžių jaunimo prekių parduotuvėms, prekybos centrams, kurie drąsiai žaidžia naujomis spalvomis ir medžiagomis, tačiau šiek tiek atsargiau žiūri į avalynės ir galanterijos parduotuves.

„Labai jau jos visos panašios. Toks įspūdis, kad jie bijo išsiskirti, bando pasislėpti bendroje masėje, – svarstė jis. - Jeigu prieš dešimt metų atidarėte drabužių parduotuvę jaunimui, šiandien jūsų pirkėjai jau nebebus tokie patys. Juos pakeis kitoks jaunimas, su kitokiu skoniu, interesais ir pomėgiais. O parduotuvė turi keistis kartu su jais.“ Kaip sektiną pavyzdį D.Kisielius mini garsų kavinių tinklą „Starbucks“. Anksčiau egzistavo tik keli jų interjero stiliai. Tačiau ilgainiui buvo pastebėta, kad klientams tai pradėjo nebepatikti. Jiems nusibodo vieninga pasaulinė uniforma. Ir dabar „Starbucks“ turi gal šimtą įvairiausių stilių, kuriuos sukuria iš įvairių komponentų, parinkdami tokį jų derinį, kuris labiausiai tinka tam tikram miestui, gatvei ir nuolatiniam lankytojui.

Sprendimai - lyg senas kostiumas su įdomiomis detalėmis

Kiekvieno interjero kūrimas yra iššūkis. O dar didesnis iššūkis yra tada, kai negali tiesiog paimti tuščio popieriaus lapo ir jame viską nupiešti iš naujo.

Su tokiu iššūkiu „Studio Libre“ susidūrė kurdama šiuo metu iš „MV gėrimų“ į „Bottlery“ savo įvaizdį ir koncepciją keičiančio parduotuvių tinklo interjerą.

„Turėjome kiek įmanoma aiškiau pabrėžti tęstinumą, o kartu sukelti klientų smalsumą. Todėl rinkdamiesi naujus elementus, siekėme pabrėžti parduotuvės interjero jaukumą, o atskiromis detalėmis - padaryti ją įdomesnę. Nusprendėme sukurti betarpiško bendravimo erdvę, tuo pačiu priartindami parduotuvę prie kliento. Tai panašu į situaciją, kai kostiumas lieka tas pats, bet prie jo derinamas naujas kaklaraištis ar fantazija“, – šypsosi D.Kisielius.

Dizaino agentūros kūrybos vadovas įsitikinęs, kad dabar absoliuti dauguma Lietuvos prekybininkų puikiai supranta interjero svarbą. Daug investuojama į naujas medžiagas, spalvas, formas. Visi supranta – madas diktuoja pirkėjai, jų besikeičiantys poreikiai, skoniai ir prioritetai. O juos formuoja ne tik kišenė, bet ir besiplečiantis akiratis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.