Meninis stiklas išgyvena renesansą

Pastaruoju metu dekoratyviniai rankų darbo stiklo gaminiai užkariauja vis daugiau erdvių ir simpatijų šiuolaikiniuose namuose, tuo pačiu ir biurų bei viešbučių interjeruose. Pirkėjai ar interjerų dizaineriai vėl atsigręžia į stiklą, kaip į puikią medžiagą erdvių puošybai ir iš naujo atranda plačias jo pritaikymo galimybes.

Išskirtinis gamintojų bruožas – meno kūriniais virtę dirbiniai iš stiklo.<br>Bendrovės nuotr.
Išskirtinis gamintojų bruožas – meno kūriniais virtę dirbiniai iš stiklo.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 11:12 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:53 PM

„Galiu drąsiai teigti – meninis stiklas išgyvena renesansą“, – šypsojosi bendrovės „ Stiklo paslaptis“ marketingo direktorė Aura Žukovienė.

Gali susidaryti įspūdis, jog stiklą gaminančių bendrovių yra nemažai, tačiau šiandien tik nedaugelis jų kuria ir gamina stiklo dirbinius rankomis, nenaudodamos jokių formų. Deja, tokias bendroves Lietuvoje ir pasaulyje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

„Mūsų gaminiai nėra tradiciškai suprantamos lėkštės ar vazos, tai – meniškos interjero detalės, gimstančios talentingų, imlių ir kruopščių meistrų rankose. Panašiu principu dirbusioms bendrovėms Lenkijoje ir Čekijoje nutraukus gamybą , išskirtinių prekių iš stiklo pasiūla Europoje sumažėjo“, – teigė A. Žukovienė.

Bendrovės parduotuvėse – salonuose galima rasti ir didžiulių stiklo skulptūrų, ir įmantrių vazų , ir nedidelių, tačiau labai jaukių stiklo gaminių. Rankų darbo stiklo gaminius vertina ne tik mėgstantys išskirtinius interjero puošybos elementus.

Tarp jau dvylika metų veikiančios bendrovės lojalių klientų yra ne tik privatūs asmenys, bet ir įmonės ar institucijos. Daugelis jų, kaip Prezidentūra, Šiaulių, Birštono, Jonavos, Rietavo savivaldybės užsako individualiai gaminamus stiklo dirbinius apdovanojimams, įvairiems prizams.

„Viena iš paskutiniųjų individualiai užsakytų skulptūrų buvo didžiulis laivas, kurį įmonės darbuotojai dovanojo savo vadovui 20 – mečio veiklos proga. Pagaminta dovana buvo tikrai įspūdinga“, – pasakojo A.Žukovienė.

Per bendrovės gyvavimo laikotarpį jos dirbtuvėse gimė tikrai nemažai kūrinių – tai stikliniai šviestuvai, didžiulės skulptūros, iš stiklo skeveldrų sulipdyti paveikslai.

„Iš esmės, mūsų meistrai pagal nupieštą eskizą gali sukurti bet kokį kūrinį. Jie – unikalios asmenybės. Viačeslavas Gibovskis puikiai valdo karštą stiklą ir geba iš karto kurti gaminį. Jis – lyg koks žmogus orkestras: ir dailininkas, ir dizaineris, ir meistras, sugebantis išpildyti sugalvotą idėją. Stiklo meno kritikai V. Gibovskį vadina „angelų patronu“ ir tai visiškai pelnytas vardas. Mūsų garsieji stiklo angelai – jo kūriniai.

Kitas mūsų meistras Ramūnas Kleiza yra aukščiausios klasės stiklo pūtimo meistras. Prieš keletą metų prie meistrų komandos prisijungė ir dailininkė-dizainerė Irina Peleckienė. Ji kuria įspūdingus autorinius stiklo darbus, į mūsų gamybinę veiklą vis įnešadama naujų kūrybinių vėjų“, – džiaugėsi A. Žukovienė.

Nors bendrovės „Stiklo paslaptis“ gaminių galima įsigyti Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, didžioji jų dalis iškeliauja į užsienio šalis. Rankų darbo stiklo kūriniai yra radę savo gerbėjus Vakarų Europoje, Saudo Arabijoje, Libane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kuveite, Australijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Prieš devynis metus pradėjome dalyvauti tarptautinėse interjero dizaino parodose. Į šių parodų dalyvių gretas patekti nėra taip paprasta, nes jose apsilanko ir garsiausi pasaulio dizaineriai.

Į parodas vežame ir savo menines stiklo skulptūras, ir dalį gaminių iš klasikinės produkcijos linijos. Pastebėjome, jog vienodo populiarumo tarp besidominčių mūsų darbais sulaukia tiek masyvūs gaminiai, tiek ir smulkesnės interjero detalės“, – apibendrino A. Žukovienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.