Pamatykite: ką bendro turi karalius Mindaugas, Vytautas Kernagis ir motociklas?

Jeigu jums dar teks šią vasarą keliauti pro Telšius, pristabdykite mašiną ir pasukite 15 km į šoną. O jei neteks, su vaikais atkeliaukite specialiai ir susiraskite sodybą „Auksinis elnias“.

 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
 L.Lavaste nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 11, 2017, 11:57 AM, atnaujinta Jun 11, 2019, 11:15 AM

Pamatysite ne paprastą sodybą, o didžiulę, išpuoselėtą dvaro teritoriją su erdviais rankomis tašytų rąstų namais. Jie įrengti moderniai, bet pagal geriausias turbūt senųjų bajorų namų tradicijas. Juos puošia autentiški lietuvių kalvių metalo darbai, židiniai, kurių kiekvienas – meno kūrinys. Nei vieno kinietiško dirbinio, nei vienos plastmasinės lentelės, nei lašelio dar neretai kaimo sodybose pasitaikančio kičo.

Bet ne tai svarbiausia. Įsikūrę kaip bajorai rąstais kvepiančiuose namuose, čia neužsibūkite. Išeikite į kiemą ir pradėkite įspūdingą kelionę po didžiulę sodybos teritoriją.

Jūs išvysite Lietuvoje, o gal ir Baltijos šalyse unikalų skulptūrų muziejų po atviru dangumi. Ne medinių ar akmeninių. O didžiulių įspūdingų skulptūrų, sukurtų vien iš smulkiausių motociklų detalių. Karalius Mindaugas su Morta – iš motociklų detalių sukurti atpažįstami jų veidai, atkurtos net smulkiausios karališkų rūbų detalės.

Toks paminklas papuoštų ir Lukiškių aikštę. Vytautas Kernagis su gitara, toks tikroviškas, kad, atrodo, tuoj uždainuos. Šuoliuojantis žirgas, kuriame išryškinti net stiprūs raumenys, pasirengęs dar vienam šuoliui. „Kaip tai įmanoma?“ – aikčioja sodybos lankytojai.

To paties klausiu ir sodybos šeimininkų, 50-mečio Albino ir Sigitos Monstavičių. Juk skulptūros ne iš medžio, molio ar akmens, kai įrankiais galima suteikti joms formą, išskaptuoti ar iškalti. Čia viskas sukurta iš priderintų mažiausių, autentiškų motociklų detalių.

– Aš pats esu ir buvau prisiekęs baikeris. Austrijoje, baikerių šventėje, pamačiau tokių skulptūrų. Susitikau su vokiečiu menininku, kuris kuria tokias skulptūras, pasikviečiau jį atvykti į Žemaitiją, į mūsų sodybą. Apsitarėme, ko mes norėtume. Nusiunčiame jam nuotraukas, o jis pagal jas kuria skulptūras. Paprastai didžiules, apie 3-4 metrus aukščio. Motociklų detalių susirenka iš viso pasaulio. Skulptūras atsivežame dalimis, čia jos sujungiamos. Neklauskite, kaip įmanoma taip suderinti detales, kad būtų atkurti net atpažįstami žmogaus bruožai, drabužių klostės, išryškinti raumenys. Tai paties menininko paslaptis. Nieko panašaus nesu matęs. Tai tikri šedevrai, – pasakoja Albinas.

Skulptūrų jis specialiai nesaugo nuo lietaus. Tegu jos rūdyja, keičia spalvą, gyvena ir natūraliai sensta.

Tarp daugybės skulptūrų už medžių blyksi ir didžiulis auksinės spalvos briedis.

– Prašėme padaryti sodybos simbolį elnią. Bet vokiečių kalboje briedis ir elnias tas pats, ir skulptorius padarė briedį. Mes neprieštaravome. Sodybos pavadinimą „Auksinis elnias“ aukciono būdu išrinko draugai. Mat mes auginame čia ir 200 elnių, – juokiasi šeimininkai.

Kai pasigrožėsite nematytomis skulptūromis, pasukite į sodybą puošiantį didžiulį įspūdingą pastatą, kurio įvažiuodami į sodybą net nepastebėsite. Mat jo galinė siena kaip bunkeris pakišta po kalnu, o ant stogo auga žolė. Visu savo grožiu pastatas atsiveria iš vidinės kiemo pusės. Prie įėjimo – dvi motociklininkų skulptūros, aišku, sukurtos iš motociklų detalių.

– Koks čia architektūros stebuklas? – klausiu šeimininkų, grožėdamasi unikaliu statiniu.

– Mūsų sodyba yra regioninio parko teritorijoje, visiems statiniams galioja griežti reikalavimai. Architektai taip suprojektavo senovinių motociklų muziejų, – paaiškina A.Monstavičius.

Sodybos lankytojams – dar vienas siurprizas. Vėl lieka aikčioti, apžiūrinėjant 40 senovinių restauruotų motociklų. Kurie, anot šeimininkų, visi veikia.

Seniausias modelis net 18 metų. Kaip jis čia pakliuvo?

– Broliai Hedebrautai pagamino 21 tokį motociklą. Prie Manheimo muziejuje vienas toks stovi po stiklu, ne visiškai atkurtas. O mūsiškis atkurtas ir visiškai originalus, – didžiuojasi šeimininkas.

Vokietijoje užtikęs tokį motociklą, jis kelerius metus prašė šeimininko jį parduoti, kol pagaliau išprašė ir sumokėjo didžulę sumą.

Visi sodybos šeimininkų klausia – kiek kainuoja tie motociklai?

Bet šeimininkai kainų nežino, nes jų tiesiog neįmanoma įvertinti pinigais.

– Tai buvo mano jaunystės svajonė. Ir aš ją įgyvendinau, – sako šeimininkas.

– Apie jūsų sodybą ir čia eksponuojamus unikalius eksponatus mažai kas yra girdėjęs. Kodėl jūs nesireklamuojate? – klausiu nustebusi.

– Kiekvienas pakrutėjimas reikalauja tiek popierizmo, kad mes neturime laiko tuo užsiimti. Žmonės sužino vieni iš kitų. Sodybą pradėjome kurti nusipirkę žemių prieš 13 metų. Iki to čia stovėjo tik ši apgriuvusi bakūžė, – Sigita parodo nuotrauką. – Viską čia kūrėme savo rankomis, pasitarę su architektais. Mums tiesiog patinka kažką kurti, esame tokie keistuoliai, – nusijuokė moteris.

Šeima turi nedidelį verslą gretimame kaime, iš jo pajamų ir kuria bei išlaiko sodybą, kurioje netrūksta svečių savaitgaliais.

– Norėtųsi, kad tie eksponatai neišnyktų. Joje tikrai įdėta daug mūsų triūso ir meilės. Telšiuose stovi apleistas pastatas, kuriame vokiečių laikais buvo kalėjimas. Pasiūliau miesto valdžiai – parduokit jį man. Savo lėšomis aš jį nugriausiu, atkursiu iš raudonų plytų tokį pastatą, koks buvo originalus, ir Telšiuose jūs turėsite gražiausią pastatą. Čia galėtų būti motociklų muziejus. Pasakiau – man jūsų pagalbos nereikės. Tik jūs netrukdykite. Bet kol kas niekas nepajudėjo ir neaišku, ar kada pajudės, – liūdnokai savo pasakojimą užbaigė unikalios sodybos šeimininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.