Atgaivinti menininkės namai: Nomeda Marčėnaitė kuria buvusiame garaže

Ilgus metus praleidusi miško sodyboje, menininkė Nomeda Marčėnaitė prieš keletą metų atsikraustė į Vilniaus senamiestį. Nomeda nebūtų Nomeda, jei nesugalvotų sau neįprastų iššūkių – visai neseniai ji nusprendė savo namų apačioje esantį garažą paversti erdvia virtuve ir kūrybine studija. „Lietuvos ryto” televizijos laidos „4 kampai” komanda nusprendė pažiūrėti, kaip šis darbas Nomedai sekėsi.

   Lrytas.lt fotomontažas<br>   Lrytas.lt fotomontažas
   Lrytas.lt fotomontažas<br>   Lrytas.lt fotomontažas
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
 N.Marčėnaitės namai.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 8:07 PM

Iš tiesų į Vilniaus senamiestį Nomedą atvedė jos širdies draugas Vytas Palavinskas. Nusprendę susieti savo gyvenimus, jiedu padarė dar vieną sprendimą – Vytas pakvietė Nomedą apsigyventi jo buvusiame biure – trijų aukštų kotedže, senamiesčio centre. Jame Nomeda gavo laisvę kurti namus, kokių nori.

Namus Nomeda įpratusi kurti pati. Pati viską sugalvoja, pati įgyvendina ir netikėtas, originalias idėjas – ištapo pabodusias baltas sienas, išpiešia grindis ar viską išgriauna ir stato iš naujo. „Mano draugės sako, kad aš kažką paskleidžiu ore”, – juokauja menininkė.

Paversti nejaukų senamiesčio garažą visiškai nauja erdve, kurioje būtų galima gaminti, kurti ir gyventi, nebuvo taip paprasta. „Pirmiausia teko apsispręsti, pagalvojome, kad laikyti garažą, į kurį sunku įvažiuoti, miesto centre – tikra nesąmonė. Tokią vietą galima išnaudoti kur kas protingiau”, – apie idėją pasakoja Nomeda.

Išlaidauti daug ji nenorėjo. „Padariusi euroremontą, garažo nepaslėpsi, kaip nepaslėpsi savo amžiaus, prisidariusi plastinių operacijų”, – juokauja. Garažo erdvės Nomeda per daug nekeitė, išdažė baltai, paliko senas duris ir netgi vamzdžius. „Jie puikiai man tarnauja kaip džiovyklė”, – šypsosi.

Kūrybos studija virtusiame garaže menininkės mintys plačiai skleidžiasi. Čia ji ne tik kuria savo keramikos dirbinius ir moko, kaip juos galėtų padaryti kiti, bet ir iliustruoja knygas.

Nomeda interjerus kuria ne tik sau. Sukurti namus jos prašo žmonės, norintys gyventi meniškoje aplinkoje. Ją įrengdama menininkė vadovaujasi savais erdvės kūrimo principais.

„Su žmonėmis reikia kalbėtis, pajausti, ko jie iš tiesų nori. Lygiai taip pat svarbu nenusileisti jų įgeidžiams, kurių dažnai kyla, nes tie žmonės tiesiog neišmano interjero kūrimo principų”, – sako menininkė.

Ji visada turi ką atsakyti tiems, kurie sako, kad pernelyg originaliai įrengtą būstą bus sunku parduoti: „Žmonės, investuokite į įkapes, dėl ko išvis tuomet gyvenate. Namų sienas, grindis dažyti gali kiek tik nori, baldus stumdyti – irgi. Juk taip nebūna, kad padarei ir niekas tavo namuose nesikeičia. Namai – gyvas organizmas, jie keičiasi, mano garažas irgi keisis”, – neabejoja Nomeda.

Paprastus patarimus, kaip iš garažo padaryti gyvenamąją erdvę ir ja džiaugtis, o taip pat garsaus architekto, Nacionalinės premijos laureato Audriaus Ambraso istorija apie tai, kaip sena parduotuvė prie Neries virto moderniu kūrybinių industrijų centru „Pakrantė“, išgirsite jau šį šeštadienį, 18 val. 30 min. „Lietuvos ryto” televizijos laidoje „4 kampai”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.