Paprasta, kaip du kart du: apleistas griuvenas pakeitė neatpažįstamai

Ką daryti, jeigu geram verslo projektui trukdo šalia stovintis sukiužęs statinys? Nugriauti jo be savininko sutikimo negalima, tačiau galima gražiai paslėpti – uždengti, kad negąsdintų klientų ir praeivių. Tokių pavyzdžių Kaune vis daugėja.

Žemuosiuose Šančiuose esančio prekybos centro „Lidl“ ir Spaustuvininkų gatvėje iškilusio naujo daugiabučio šeimininkai nusprendė, kad klientams geriau nematyti kaimynystėje likusių senienų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Žemuosiuose Šančiuose esančio prekybos centro „Lidl“ ir Spaustuvininkų gatvėje iškilusio naujo daugiabučio šeimininkai nusprendė, kad klientams geriau nematyti kaimynystėje likusių senienų. <br>M.Patašiaus nuotr.
Po čempionato ji buvo nuimta, o griauti „Respubliką“ pradėta tik 2016-ųjų pabaigoje, kai statinį įsigijo „Vičiūnų grupė“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po čempionato ji buvo nuimta, o griauti „Respubliką“ pradėta tik 2016-ųjų pabaigoje, kai statinį įsigijo „Vičiūnų grupė“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

"Lietuvos rytas"

May 7, 2018, 10:33 AM, atnaujinta May 7, 2018, 10:35 AM

Pirmą kartą tokio sprendimo prireikė dar 2011 metais, kai Lietuvoje vyko Europos krepšinio čempionatas. Finalinės kovos buvo numatytos Kauno „Žalgirio“ arenoje, kuri stovi visai greta apleisto „Respublikos“ viešbučio.

Sportininkams ir krepšinio aistruoliams vaizdas iš Nemuno salos tikrai nebūtų patikęs, todėl vaiduoklį buvo nuspręsta uždengti milžiniška reklamine iškaba, pagaminta iš audinio.

Po čempionato ji buvo nuimta, o griauti „Respubliką“ pradėta tik 2016-ųjų pabaigoje, kai statinį įsigijo „Vičiūnų grupė“.

Renkasi patikrintą sprendimą

Uždengtų statinių Kaune galima aptikti ir daugiau. Vienas jų – senas medinukas A.Juozapavičiaus prospekte, stovintis greta naujo prekybos centro „Lidl“. Sukiužusio namo sienas dengia tentas su Kauno vaizdais.

Pačiame miesto centre, Spaustuvininkų gatvėje, įrengto daugiabučio savininkai taip pat nusprendė, kad galimiems butų pirkėjams ir būsimiems naujakuriams nebus smagu vaikščioti pro griūvančius sandėliukus. Juos taip pat pridengė tentas.

Kauno savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas tikino, kad tokia praktika plačiai taikoma užsienio šalyse, Kaune ji dar nėra paplitusi.

„Uždanga atlieka dvejopą funkciją – mažina vizualinę taršą ir kartais bent iš dalies apsaugo statinius nuo atmosferos poveikio, pašalinių asmenų patekimo į vidų, praeivius – nuo krintančių nuolaužų“, – kalbėjo paveldo specialistas.

Geriau atnaujinti pastatą

Toks maskavimas turėtų būti tik laikinas sprendimas iki remonto darbų, nes ilgainiui tos maskuojamosios priemonės nusidėvi ir vaizdas vėl tampa nepatrauklus.

„Nėra abejonių – geresnis sprendimas būtų statinių suremontavimas ir jų naudojimas. Šiam tikslui Kauno savivaldybėje parengta paveldotvarkos programa“, – priminė S.Rimas.

Žinomas architektas Gintautas Natkevičius pritarė, kad tokiu būdu problemos sprendimas atitolinamas, tačiau priežastis nepašalinama.

„Apleistoje vietovėje investuoti pasiryžę žmonės imasi drąsaus, tačiau miestui labai naudingo darbo“, – mano G.Natkevičius. Jis daugybę kartų pastebėjo, kad, atnaujinus vieną pastatą, tuo pačiu keliu žengia ir kaimynai, o kiekviena investicija padidino toje vietovėje esančio turto vertę.

Žavi pokyčiai Šančiuose

Pasak G.Natkevičiaus, ryškiausias tokių pokyčių pavyzdys Kaune – Šančių rajonas.

„Kol pagrindinės Šančių gatvės būklė buvo apgailėtina, ši miesto dalis niekam nebuvo įdomi“, – kalbėjo architektas.

Viskas pasikeitė atlikus kapitalinį A.Juozapavičiaus prospekto remontą – dabar juo važiuojant nematyti apgriuvusių pastatų ar nenudažytų fasadų. Kyla gyvenamieji namai, parduotuvės ir net biurų pastatai.

G.Natkevičius tikrai netikėjo, kad A.Juozapavičiaus prospekto pradžioje, greta prekybos centro, stovintis senas medinis namas bus atnaujintas. Jis klydo – net šio statinio sienos nušvito naujomis spalvomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.