Vilnietė žino, kaip pasilengvinti buitį. Pavyzdžiui,  skalbimo mašiną statyti miegamajame

Vonios sienos neturėtų būti išklijuotos plytelėmis, indaplovę dažniausiai įmontuojame nepatogioje vietoje, o lova – nėra būtinas baldas, LRT radijui sako interjero dizainerė ir lektorė Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė. Interjero sprendimai, kurie daugeliui net nešautų į galvą, dizainerės teigimu, gerokai palengvina buitį ir kasdienybę.

 Neretai pervertinamas ne tik daiktų grožis, bet ir būsto kvadratiniai metrai, pastebi ne vieną interjerą sukūrusi moteris.<br> 123 rf nuotr.
 Neretai pervertinamas ne tik daiktų grožis, bet ir būsto kvadratiniai metrai, pastebi ne vieną interjerą sukūrusi moteris.<br> 123 rf nuotr.
D. Mauricaitė-Kalinauskienė su Nauriumi Kalinausku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D. Mauricaitė-Kalinauskienė su Nauriumi Kalinausku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LRT radijo laida „Įkvėpk, iškvėpk“

Sep 11, 2018, 12:48 PM

Kokybiška buitis yra apgalvota buitis, įsitikinusi D. Mauricaitė-Kalinauskienė. Kaip protingai susitvarkyti savąją, ji su vyru susimąstė tik gimus pirmagimiui: „Visi menininkai ir kūrėjai gyvena savo ritmu, savame pasaulyje. Ir mes taip gyvenome, o mūsų namai buvo skirti susitikimams, vakarėliams ar miegui, turėjome namų tvarkytoją ir atrodė, kad viskas yra puiku. Kai gimė vaikas, supratome, kad namus reikia tvarkyti, juose gaminti pietus, vakarieniauti, skalbti ir pan. Taigi galima sakyti, kad vaikas mus nuleido ant žemės.“

Dar vienas dalykas, kuris atveria akis, anot D. Mauricaitės-Kalinauskienės, yra tai, kad daugelis labai stengiasi įsirengti gražius namus, bet vėliau skundžiasi, jog juos be proto sunku prižiūrėti. „Žmonės pervertina grožį, seka tendencijas ir pamiršta, kad daiktai turi būti funkcionalūs, – pastebi dizainerė. – Nepakanka, kad daiktai būtų gražūs, jie turi būti mūsų draugai. Įsivaizduokite, kad daiktai gyvi, nes turėsite jiems skirti dėmesio, juos prižiūrėti ir valyti.“

Neretai pervertinamas ne tik daiktų grožis, bet ir būsto kvadratiniai metrai, pastebi ne vieną interjerą sukūrusi moteris.

Ji sako, kad neretai įsirengiame erdvius miegamuosius, nors iš tiesų juose praleidžiame ganėtinai nedaug laiko. Be to dažnas renkasi gan stereotipinį interjerą – kambario centre didelė lova, aplink keli kilimėliai, o šalia dar pora naktinių spintelių. Dažnas net nebūna tame kambaryje tiek laiko, kiek užtrunka jį tvarkydamas. Tokį miegamojo įvaizdį suformavo lovų reklamos – didesnėse erdvėse gaunasi gražesnės lovos nuotraukos, todėl susiformavo stereotipas, kad šis kambarys turi būti didelis.

„Kalbant apie miegamąjį, svarbiausias dalykas jame – kokybiškas miegas. Vadinasi, svarbu turėti gerą čiužinį, naudoti kokybišką patalynę ir gerai išvėdinti patalpą. Miegamojo dydis niekaip nesusijęs su mūsų miego kokybe, – pastebi D. Mauricaitė-Kalinauskienė. – Vadinasi, lova visai nėra būtinas baldas. Svarbiausia čiužinys ir pakyla, po kuria nesikaupia dulkės. Todėl miegamasis turėtų būti niša, kuri yra maždaug tokio dydžio, kokio yra mūsų čiužinys.“

Kūrėja pastebi, kad daugiausiai buities problemų kyla dėl neteisingo daiktų pasirinkimo ir daiktų pertekliaus.

Rūpesčių, pasak jos, būtų mažiau, jei žmonės rinktųsi daiktus, atliekančius kelias funkcijas. Pavyzdžiui, kėdė gali būti puikiu naktiniu staleliu – ant jos galima sėdėti, pasidėti daiktus, atlošas puikiai tinka kaip švarko ar marškinių pakaba, o jei dar prie kėdės kojelių įrengsite stalčių, galėsite susidėti ir keletą reikalingiausių dalykų.

„Nesuprantame, kiek nedaug daiktų mums reikia. Bene didžiausia problema – per daug drabužių spintoje. Žmonės klaidingai tapatina savo stilių su savo asmenybe. Nemanau, kad esame įdomesnė asmenybė, jei turime daugiau drabužių.

Visada sakau, kad nesvarbu, kiek drabužių žmogus turi, jei matau tik tai, ką jis dėvi tądien. O jei kažkas ir mato jus kasdien, nesvarbu – nieko blogo, kad turite tik porą suknelių“, – sako dizainerė. Anot jos, geriausia, kad spintos būtų įmontuotos sienose – tokiu atveju nereikės lyginti sienų, bus galima jas dažyti ar apklijuoti tapetais, bus daug vietos pasidėti daiktams.

Įvairūs tyrimai rodo, kad nekenčiamiausi namų buities darbai yra vonios ir tualeto kambario valymas, antroje vietoje – indų plovimas, vėliau drabužių lyginimas, skalbinių džiovimas ir tvarkymas. „Visas šias problemas namuose esame išsprendę“, – šypsosi dizainerė.

D. Mauricaitė-Kalinauskienė dalijasi keliais patarimais, kaip įsirengti namus, kad tvarkytis būtų paprasčiau.

– Vonios kambario tvarkymas yra toks sudėtingas todėl, kad daugelis įsirengia dušo kabiną su stiklinėmis pertvaromis. Ant jų nusėda muilo likučiai ir pan. Kad nereikėtų gramdyti nešvarumų nuo stiklo, dušą geriausia įsirengti nišoje. Be to, vyrauja įsitikinimas, kad vonios sienos būtinai turi būti išklijuotos plytelėmis. Glaisto tarpuose dažniausiai kaupiasi įvairios bakterijos, o juos iššveisti itin sudėtinga. Geriausia vonios kambario sienas nudažyti epoksidiniais dažais. Taip vonios kambarį sutvarkyti bus kur kas paprasčiau. Beje, jei vonios kambarį dažysite geltonai, nešvarumų ant sienų beveik nesimatys.

– Rinkitės tualetą, kurio paviršius padengtas teflonu. Pavyzdžiui, lėktuvuose yra metaliniai teflonu padengti tualetai, kuriuose palaikyti tvarką – itin lengva. Dabar galima įsigyti purškiamo teflono, kuriuo išpurškus paviršių palengvinsite savo kasdienybę.

– Indų plovimo problemą lyg ir palengvina indaplovė. Išties tai – puikus daiktas, tačiau dažnai jį įrengiame nepatogioje vietoje. Pastaruoju metu daugelis orkaitę įrengia maždaug stalviršio aukštyje, kad būtų patogu iš jos ištraukti patiekalą. Tačiau būtų kur kas patogiau, jei orkaitę įrengtumėte žemiau, o stalviršio aukštyje įtaisytumėte indaplovę.

Be to, visuomet norime įsigyti kuo didesnę indaplovę, ar skalbyklę, tačiau taip tik susikuriame papildomų rūpesčių. Kuo didesnę indaplovę turėsime, tuo ilgiau kaupsime nešvarius indus, kad ją užpildytume. Dėl to atsiranda nepageidaujamas kvapas, o dėl indaplovės durelių indus sudėti ar išimti būna labai nepatogu. Verčiau rinkitės mažesnę indaplovę ir įmontuokite ją stalviršio aukštyje. Taip indų plovimas bus kur kas paprastesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.