Kalėdinei pasakai Kaune kurti – įspūdingos dekoracijos ir naujos idėjos

Artėjant žiemos šventėms jau žinoma, kur ir kaip bus puošiamas miestas. Švytinčių dekoracijų ketinama įrengti daugiau ir naujose vietose. Jomis bus padabinta net Kunigų seminarijos tvora. Tam pinigų miestas negaili.

Vilniaus gatvė suspindo puošmenomis, tačiau kai kurias jų spėta suniokoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus gatvė suspindo puošmenomis, tačiau kai kurias jų spėta suniokoti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Prie M.Žilinsko dailės galerijos papuoštas medis šventinę atmosferą kuria visą naktį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Prie M.Žilinsko dailės galerijos papuoštas medis šventinę atmosferą kuria visą naktį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Puošiant miesto medžius ir pastatus prireikia automobilinių kranų pagalbos.
Puošiant miesto medžius ir pastatus prireikia automobilinių kranų pagalbos.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 10:56 AM, atnaujinta Nov 18, 2018, 12:16 PM

Šiais metais Kaune švies dar daugiau kalėdinių dekoracijų. Visiškai naujai bus papuošta Rotušės aikštė. Dar daugiau dekoracijų bus ir Santakos parke bei įvairiose kitose miesto vietose.

Istorinės Prezidentūros kiemelį pasišovė išdabinti Kauno senamiesčio draugija, jį paversianti Atsiminimų sodu.

Miestą jau pradėta puošti, tačiau vandalai spėjo nudraskyti naujas puošmenas Vilniaus gatvėje.

Alėja švytės mažiau

Kauno savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė pasakojo, kad šiemet vykstant didelės Laisvės alėjos dalies atnaujinimo darbams čia puošmenų bus mažiau.

Gatvės apšvietimo stulpai ir girliandos tarp medžių švies nuo Nepriklausomybės aikštės iki A.Mickevičiaus gatvės ir nuo Centrinio pašto iki Vilniaus gatvės.

Alėjos fontano dekoracija bus perkelta į Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros sodą, kurį puoš Senamiesčio draugijos nariai.

Dekoracijas jau nuplėšė

Vilniaus gatvėje pernai stulpai buvo papuošti šviečiančiomis medžių šakomis. Šiemet girliandomis bus apvynioti ir stulpų kotai, todėl jie primins švytinčius medžius.

„Deja, prieš kelias dienas papuošus Vilniaus gatvę vandalai didesnę dalį jų spėjo nudraskyti“, – apgailestavo N.Prevelienė.

Prie požeminės perėjos Vilniaus gatvėje irgi atsiras naujovė. Iš abiejų pusių prie įėjimų į požeminę perėją bus įrengtos švytinčios arkos.

Parke – dar daugiau staigmenų

Šiemet bus apšviesta M.Valančiaus gatvė, kurios anksčiau savivaldybė nepuošdavo.

Bus įrengtas apšvietimas ir ant Kauno kunigų seminarijos tvoros A.Jakšto gatvėje – ją puoš lietutis. Einant šiuo šviesos keliu bus galima pasiekti Santakos parką. Čia pernai jau buvo sukurta ypatinga šventinė atmosfera – šviečiančiomis girliandomis buvo padabinta 30 medžių.

Šiais metais papildomai nušvis apie 20 medžių. Parką pernai puošė ir 330 švytinčių varveklių. Jų nupirkta dar 200, todėl dekoracijų bus dar daugiau.

N.Prevelienė sakė, kad Santakos parke ganysis jau ne du, o trys švytintys briedžiai. Čia ketinama pastatyti ir nemažą šviečiančią dekoraciją, prie kurios bus įdomu fotografuotis.

Dar įspūdingiau atrodys Kauno pilis. Ne tik nušvis jos kontūrai, bet ir bus apšviesti langai.

Bus apšviesti ir pastatai

Rotušės aikštėje bus visiškai naujos puošmenos. Veiks jaunimo, vaikų zonos, Kalėdų Senelio rezidencija, bus pastatyta 10 naujų namelių prekybininkams ir renginiams.

Kitaip bus dekoruota ir 12 aikštės medžių. Papildomai medžiai puošiami ir prie Kauno arkikatedros bazilikos. Švytės ir beržai prie Kauno savivaldybės pastato.

Nuo gruodžio 1 iki sausio 6 dienos spalvotai bus apšviestas Muzikinis teatras, jo sodelyje gros muzika. Bus apšviesta jau ne 10, o 15 medžių.

Gruodžio 1 ir 2 dienomis meninis apšvietimas bus ant Maironio gimnazijos, gruodžio 7–9 dienomis spalvotai žibės Rotušė ir Jėzuitų bažnyčia.

Švytės ir Steigiamojo Seimo aikštės fontanas.

Skirs 180 tūkstančių eurų

Šventiškai bus apšviesti ir P.Vileišio, Varnių, M.K.Čiurlionio, Panemunės, S.Daukanto, Kauno hidroelektrinės, Jiesios tiltai. Taip pat Vytauto, Baltų, A.Juozapavičiaus prospektai, Utenos, Sapiegos, Parodos, Tunelio, Muitinės, Kurpių, L.Zamenhofo, M.Daukšos, M.Valančiaus, Naugardo gatvės, A.Smetonos alėja.

N.Prevelienė sakė, kad 2017 metais buvo įsigytos 835 kalėdinės dekoracijos. Jos kainavo 182 tūkstančius 695 eurus.

Daugiausia jų – 330 švytinčių varveklių, 95 paukščiai, 10 pastatomų dekoracijų buvo panaudota Santakos parke. Dar buvo nupirktos 397 dekoracijos, kuriomis papuoštos apšvietimo stulpų atramos ir kitos vietos. Jos visos bus naudojamos ir šiais metais.

Šiemet papuošti Kalėdų eglutes, 10 medžių ir 12 namelių Rotušės aikštėje kainuos 80 tūkstančių eurų. Naujoms dekoracijoms įsigyti planuojama skirti iki 100 tūkstančių eurų.

Kalėdų eglė Rotušės aikštėje bus įžiebta gruodžio 1-ąją 18 val.

 

Sodelyje kurs Atsiminimų sodą

Ona Peičiūtė

Kauno senamiesčio draugijos pirmininkė

„Kauniečiai jau įpratę, kad Kalėdų proga puošiamas ir Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros sodelis. Šiemet jis bus kiek kitoks, švytės ne tik mėlynomis girliandomis. Senamiesčio draugijos nariai čia sukurs Atsiminimų sodą.

Jau gaminami dideli balti burbulai, kurie bus pakabinti aukštai tarp medžių. Kauniečius taip pat kviesime gaminti burbulus, į juos jie galės sudėti savo prisiminimus, žaislus ar kitus daiktus, kurie susiję su maloniais potyriais.

Vadovaujamės puikia mintimi, kad atsiminimai yra vienintelis rojus, iš kurio mūsų niekas negali išvaryti. Kas nutiks su kauniečių prisiminimais, kurie atsidurs sode, skelbsime vėliau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.