Įstaigų erdves kauniečiai papuošė taip, kad lankytojai netenka žado

Užėjus į miesto įstaigas, teatrų ir koncertų erdves, verslo centrus nuotaiką kelia originalios šventinės puošybos idėjos. Pagrindinė dekoracijų mintis – sukurti bendrumo jausmą.

Verslo centrą BLC puošianti meninė instaliacija yra tarsi iliuzija į po pasaulį išsibarsčiusius žmones.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Verslo centrą BLC puošianti meninė instaliacija yra tarsi iliuzija į po pasaulį išsibarsčiusius žmones.<br>G.Bitvinsko nuotr.
3,20 metro aukščio kėnis į Muzikinį teatrą atvežtas iš Vilniaus.
3,20 metro aukščio kėnis į Muzikinį teatrą atvežtas iš Vilniaus.
Rotušės puošmena atkartoja didžiąją eglę.
Rotušės puošmena atkartoja didžiąją eglę.
Dramos teatro lankytojai grožisi floristikos meistrų fantazijomis.
Dramos teatro lankytojai grožisi floristikos meistrų fantazijomis.
Filharmonijos balkonas papuoštas maždaug trijų metrų pločio stilizuotais vargonais.
Filharmonijos balkonas papuoštas maždaug trijų metrų pločio stilizuotais vargonais.
Savivaldybėje stovi iš kėnių šakų ant karkaso sudėta eglė.
Savivaldybėje stovi iš kėnių šakų ant karkaso sudėta eglė.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 2, 2019, 2:17 PM, atnaujinta Jan 2, 2019, 2:21 PM

Įstaigose ir įmonėse dar nemažai matyti šventinę nuotaiką skleidžiančių dirbtinių ar gyvų eglių, išpuoštų tradiciniais įvairiaspalviais burbulais, kaspinais ir lempučių girliandomis.

Tačiau yra vidaus erdvių, kurios vilioja originaliais, itin šiuolaikiškais ar meniškais puošybos sprendimais. Įprastai juos kūrė fantazijos nestokojantys kauniečiai dekoratoriai, interjero stilistai ar floristai.

Išpuoštose vietose puikuojasi ne tik Kalėdų eglės. Kai kur jų visai nėra, tačiau jaukumo ir šventiškumo tikrai nestinga.

Mažieji išsakė savo norus

Kauno savivaldybės pirmajame aukšte stovi iš kėnių šakų ant karkaso sudėta eglė. Jos aukštis siekia 2,5 metro. Eglė puošta aukso spalvos burbulais, kankorėžiais, medžių šakelėmis ir spindinčių lempučių girlianda. Eglės puošimu pasirūpino gėlininkai.

Šįmet „Rotary“ klubo iniciatyva vaikai kviečiami rašyti kalėdinius norus ant atvirukų, kuriuos reikėtų pakabinti ant eglutės.

Nors daugelis mažųjų rašė, kad nori žaislų ar elektronikos prietaisų, šypseną sukėlė Elzytės vardu pasirašytas atvirukas, kuriame prašoma broliuko.

Įdomu, ar kuris rotarietis, o gal Kauno savivaldybės darbuotojas imsis pildyti šį mergaitės norą?

Stebina originalia idėja

Nacionalinio Kauno dramos teatro lankytojai jau ne vienus metus grožisi netradicinėmis floristikos meistrų fantazijomis. Šįmet teatralų Kalėdų eglė taip pat ne mažiau įdomi.

Teatro vadovo Egidijaus Stanciko teigimu, daugybę metų šiame teatre Kalėdų eglę ir kitas šventines puošmenas kurdavo iš viso pasaulio į festivalį „Kūrybos naktis“ atvykę floristai su Marijumi Gvildžiu priešakyje. Šįmet Marijus išvykęs su paskaitų ciklais po pasaulį, todėl teatralams teko patiems ieškoti, kas sukurs eglę.

„Neslėpsiu, kad per kelerius metus tapome išlepinti. Floristų kūrybiniai sprendimai kasmet buvo vis įdomesni ir originalesni. Todėl šįmet buvo paskelbtas kūrybinis konkursas. Floristo Sergejaus Zaleckio idėja pasirodė pati šauniausia“, – kalbėjo E.Stancikas.

S.Zaleckis kartu su kolege iš Latvijos sukūrė 4 metrų aukščio labai menišką, jaukumu ir šventiškumu alsuojančią Kalėdų eglę. Ant metalo lakšto floristai išradingai išdėliojo stogo skiedras, kūrinį papuošė spygliuočių šakomis ir spindinčia lempučių girlianda, kuri atkartoja piramidės formą.

Svarbiausi akcentai – auksiniai, raudoni, oranžiniai burbulai ir dvi kaukės. Visa tai tarsi simbolizuoja metų pabaigoje šilčiausiomis spalvomis suspindusią teatro bendruomenės kūrybą.

Sukūrė šokančias balerinas

Kauno valstybiniame muzikiniame teatre kalėdiniu laikotarpiu yra nerašyta taisyklė – prieš spektaklį žiūrovai skuba įsiamžinti prie gražuolės eglės, esančios teatro fojė. Tai žmonėms teikia labai daug džiaugsmo ir kuria šventinę nuotaiką.

3,20 metro aukščio kėnis į Muzikinį teatrą atvežtas iš Vilniaus, o į sostinę jis atkeliavo iš užsienio. Jis papuoštas išskirtinėmis puošmenomis – rankų darbo balerinomis.

Išradingi meistrai jas išgražino įvairių spalvų plunksnomis. Ant eglės taip pat kabo raudoni ir balti burbulai, kankorėžiai, floristinės kompozicijos, spindi lemputės.

„Trečius metus bendradarbiaujame su Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro moksleiviais – būsimaisiais floristais. Jie sukuria vis daugiau puošmenų, todėl kiekvienais metais eglė atrodo vis gražesnė ir turtingesnė“, – kalbėjo Muzikinio teatro atstovė Lina Stankevičiūtė.

Rotušėje – mažoji karalienė

Kauno rotušės Baltojoje salėje akį iš karto patraukia gyvas aukštas kėnis, į šią vietą atkeliavęs iš pakaunės medelyno.

Kalėdų simbolis papuoštas pusnis primenančiomis dekoracijomis, sukurtomis iš plastiko šiaudelių. Tokios pat matomos ant Žiemos karaliene pavadintos pagrindinės eglės Rotušės aikštėje. Baltosios gulbės Kalėdų eglę puošia ir stikliniai varvekliai.

Rotušės eglės puošyba pasirūpinęs Kauno ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius tikino, kad šis medis tarsi atkartoja didžiąją eglę.

„Norėjosi, kad būtų puošybos erdvių vientisumas. Rotušės viduje esanti eglė puikiai dera su šalia Rotušės lauke esančiomis dekoracijomis. Abi eglės atrodo tarsi apsnigtos“, – sakė K.Ignatavičius.

Nors Baltojoje salėje statomos eglės kone kasmet randa vis kitą vietą, Rotušės svečiai mielai fotografuojasi prie bet kuriame kampe esančios puošmenos.

Puošia stilizuoti vargonai

Kauno valstybinėje filharmonijoje Kalėdų eglės nėra, tačiau šventinę nuotaiką kelia įspūdinga dekoracija, puošianti pagrindinėje salėje virš scenos esantį balkoną. Ji primena stilizuotus vargonus.

„Kalėdų eglės filharmonijoje nepuošiame jau ne vienus metus. Siekiame, kad šventinę dvasią žiūrovai pajustų ne koridoriuose, o koncertų metu salėje žiūrėdami į sceną“, – kalbėjo šios įstaigos vadovas Justinas Krėpšta.

Penktus metus filharmonijos balkoną ir kitas erdves puošianti dekoratorė Jurgita Skučaitė tikino, jog maždaug trijų metrų pločio puošmeną ji kūrė naudodama natūralias ir dirbtines medžiagas.

„Erdvė reikalauja kuo natūralesnių spalvų, jaukių šventinių akcentų. Kuriant šią grožybę, kaip ir kasmet, teko atsižvelgti į jos tvirtinimo galimybes. Balkono sienos negalima gręžti, kalti ar kitaip pažeisti. Puošmena negali būti pernelyg sunki. Tai visuomet verčia ieškoti netradicinio sprendimo“, – pasakojo dekoratorė.

Instaliacija akina bendrystę

Verslo centrą BLC puošianti meninė instaliacija yra tarsi iliuzija į po pasaulį išsibarsčiusius žmones, kurie per Kalėdas sugrįžta į savo šeimos lizdą.

„Žalios ir raudonos šilko juostos simbolizuoja kelius arba kryptis, vedančias į namus. Juodos puošmenos, puoštos karoliukais ir blizgučiais, – jais sugrįžtantys žmonės. Pagrindinė dekoracijos mintis – sukurti bendrumo jausmą“, – kalbėjo centrą puošęs kūrėjas Antanas Mažonas.

Tokia netradicinė puošybos stilistika atsisakant įprastos Kalėdų eglės pasirinkta atsižvelgiant į šiuolaikišką statinio architektūrą ir jo paskirtį.

Ne pirmus metus šio statinio erdves puošiantys kūrėjai naudojo medžiagas ir dekoracijas, kuriomis centras prieš Kalėdas buvo gražinamas ankstesniais metais.

„Tai, kas buvo naudota pernai ar užpernai, galima transformuoti ir sukurti visiškai naują instaliaciją. Reikia tik kūrybiškai pažiūrėti“, – sakė A.Mažonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.