Kalnėnų oazės neįveiks net didžiausia sausra

Kai žalią Vilnių kaitri saulė negailestingai verčia rudu, mieste yra vieta, kurioje žolė žaliuoja bet kokiu oru. Prieš porą savaičių vandens tiekėjai prašė Kalnėnų gyventojų tausoti vandenį ir mažiau lieti veją, tačiau prašymo niekas neišgirdo.

Tomas (kairėje) pastebėjo, kad ne visi naujakuriai moka prižiūrėti veją.<br> Umbraso nuotr.
Tomas (kairėje) pastebėjo, kad ne visi naujakuriai moka prižiūrėti veją.<br> Umbraso nuotr.
Automatinė laistymo sistema net kitapus tvoros – prie Rukainių gatvės. Kur žolė nebelaistoma – akivaizdžiai matyti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Automatinė laistymo sistema net kitapus tvoros – prie Rukainių gatvės. Kur žolė nebelaistoma – akivaizdžiai matyti.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Naujojo kotedžo Valonų gatvėje gyventojas jau spėjo nusitiesti laistymo žarną.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujojo kotedžo Valonų gatvėje gyventojas jau spėjo nusitiesti laistymo žarną.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-07-06 12:18

10, 15 ar net 20 kubinių metrų vandens per mėnesį. Tiek jo suvartoja vieno namo Kalnėnuose gyventojai, kai kiti vilniečiai neviršija 2–5 kubų.

Nors įmonė „Vilniaus vandenys“ birželio viduryje dėl užsitęsusios sausros šio greitai besiplečiančio rajono žmones ragino taupyti vandenį, akivaizdu, kad į raginimus niekas nekreipia dėmesio.

Prieš porą dienų važinėjant po Kalnėnų gatves buvo nesunku įsitikinti, kad maždaug kas antro individualaus namo kiemas žalias, o kiti palaisto veją netgi už savo sklypo tvoros.

Raginimai atrodo juokingi

Rukainių gatvės namo kieme Alvydas po pietų užsuko purkštuką. „Tegul iki vakaro pailsi, nes iš laistymo per karštį jokios naudos“, – aiškino vyras.

Paprašytas pažvelgti į šalto vandens skaitiklį, jis suskaičiavo, kad šį mėnesį jau sunaudojo 11 kubinių metrų vandens.

„Tai ne rekordas, mano kaimynas gyrėsi, kad per mėnesį iki 20 kubų ant vejos išpila“, – šypsojosi Alvydas. „Vilniaus vandenų“ raginimai taupyti vandenį jam atrodo juokingi.

Už vandenį Alvydas atsiskaito laiku: „Jeigu sumoku, tai kodėl negaliu vartoti? Tai tas pat kaip prekybininkams per karščius raginti mažiau pirkti kefyro šaltibarščiams, ledų ar mineralinio vandens.“

Alvydo kaimyno kiemas irgi žaliavo, bet kitapus gatvės buvo matyti, kad gyventojas savo valdų nelaisto – žolė buvo išdegusi.

Kitas Rukainių gatvės gyventojas automatinę laistymo sistemą įrengęs net prie gatvės.

Veja buvo neseniai palaistyta, blizgėjo šlapias asfaltas, aplink nuotekų šulinį žaliavo išstypusios piktžolės, o tai šiomis dienomis retai kur pamatysi.

Nors namo kieme stovėjo prabangus visureigis, plazdėjo vėliava, o užrašas skelbė apie sumontuotas vaizdo kameras, vartų niekas neatvėrė.

Vandens reikia statyboms

Aplink kotedžus Kalnėnuose likę mažiau žalių plotų. Tai suprantama – dauguma jų neseniai pastatyti, kai kurie dar tušti.

Valonų gatvėje prie vieno jų dirbantis statybininkas Tomas patvirtino, kad kaimyninio kotedžo gyventojas dažnai veją ne tik laisto, bet ir pila trąšų. Žolė prie namo buvo tamsiai žalia, prie čiaupo prijungta žarna liudijo, kad šeimininkas ją neseniai naudojo.

Tiesa, statydami kotedžus statybininkai neatsižvelgė į būsimų gyventojų įpročius. Valonų, Estų ir kitose aplinkinėse gatvėse iš 73 naujų namų tik septyniuose yra įrengta lauko laistymo sistema.

Tomas pastebėjo, kad į Kalnėnus iš butų atsikraustę naujakuriai nemoka prižiūrėti vejos, kai kurie net bando ją karpyti gyvatvorėms skirtomis žirklėmis.

Tačiau pasigailėjimo per karščius prie kotedžų anksčiau pradėję dirbti statybininkai gali nesitikėti. Jei triukšmautų – iškart apipiltų skundais. Tad net tomis dienomis, kai būna per 30 laipsnių karščio, iki 8 valandos ryto statybininkai dirba tik netriukšmingus darbus.

Tomo nuomone, Kalnėnuose vandens suvartojimą didina ne tik vejos laistymas. Jo daug reikia ir statyboms. Tai taip pat tiesa – iš vieno namo kiemo tekėjo upelis, nes darbininkai plovė ką tik pakloto grindinio trinkeles.

Tarp kaimynų – varžybos

Birželio viduryje „Vilniaus vandenys“ paprašė privačių valdų savininkų vandenį vartoti itin atsakingai ir taupiai, kiek įmanoma mažiau jo skirti laistymui.

Vandens tiekėjai įspėjo, kad priešingu atveju kai kuriomis valandomis gali tekti riboti vandens slėgį, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas vandens tiekimas.

Kalnėnų gyventojai į prašymą sureagavo, bet atvirkščiai. Iki tol jie per valandą sunaudodavo po 85–90 kubinių metrų, o paprašius taupyti išleidžia po 30–40 kubinių metrų vandens daugiau.

Vandens sunaudojimas Kalnėnuose išaugęs triskart – nuo 300 iki 900 kubinių metrų per parą. Vandens tiekėjai pastebėjo, kad jis nesumažėja ir naktį, todėl įtarė, kad šiame naujame rajone gyventojai veją laisto ir sutemus.

„Vilniaus vandenų“ vandens tiekimo ir stočių vadovas Virgilijus Uždavinys karčiai juokavo, kad šia tema reikia kalbėti atsargiai, nes Kalnėnuose vandens sunaudojimo šuolis gali būti dar didesnis.

„Kalnėnuose tarp kaimynų vyksta varžybos, kieno žolė žalesnė. Tik taip galima paaiškinti tokį didelį vandens sunaudojimą. Geriau kiemas bus žalias, bet kaimynas bus be stiklinės vandens“, – šyptelėjo V.Uždavinys.

Įjungė dar vieną gręžinį

Vandens tiekėjai Kalnėnuose skuba baigti iš dalies Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą – į vandens tiekimo sistemą įjungtas dar vienas 212 metrų gylio artezinis vandens gręžinys ir naujas 500 kubinių metrų talpos geriamojo vandens rezervuaras.

Iki rekonstrukcijos 59 arų sklype veikė vienas artezinis vandens gręžinys, žemių pylime buvo įrengti du 100 kubinių metrų talpos vandens rezervuarai.

Vandens tiekėjai pareiškė, kad yra visiškai pasirengę užtikrinti net ir smarkiai padidėjusius klientų poreikius.

Naujasis rezervuaras jau įjungtas, o visas Kalnėnų vandenvietės rekonstrukcijos projektas bus baigtas rugpjūtį, kai vandenvietėje bus įrengti vandens gerinimo įrenginiai, kuriuose šalinama geležis ir manganas.

Praėjusiais metais per karščius Kalnėnuose vandens suvartojimas taip pat buvo smarkiai išaugęs, o tiekėjams teko sukti galvą, kaip juo aprūpinti. Tada buvo priimtas sprendimas tiesti laikiną vandentiekio trasą nuo alternatyvaus geriamojo vandens šaltinio iki Kalnėnų rezervuaro.

1786 metrų ilgio vamzdyno trasa nutiesta per rekordiškai trumpą laiką – vos per 7 dienas, įskaitant ir projekto ruošimo darbus.

Iki tol nuo pat pirmųjų karščių Kalnėnų gyventojai vandeniu buvo aprūpinami jo atvežant vandenvežėmis iš kitų miesto vietų, taip pripildant Kalnėnų vandentiekio stoties rezervuarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.