Paskelbta, kas pasirūpins Lukiškių kalėjimo ateitimi

Lukiškių kalėjime visuomenininkams, savivaldybės ir kultūros atstovams aptarus scenarijus, kam galėtų būti pritaikyti 2 hektarų Lukiškių kalėjimo teritorija, svarstymai persikėlė į Vyriausybę.

Lukiškių kalėjimo ateimi rūpinsis Turto bankas.<br>D.Umbraso nuotr.
Lukiškių kalėjimo ateimi rūpinsis Turto bankas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 2:20 PM, atnaujinta Jul 31, 2019, 2:27 PM

Finansų ministerija pasiūlė išeitį – skirti Turto bankui parengti Lukiškių kalėjimo pastatų ir teritorijos panaudojimo koncepciją ir iki 2020 m. vasario 28 d. pateikti parengtą koncepciją svarstyti Vyriausybei. Taip pat koncepciją būtų privalu suderinti su Teisingumo, Finansų, Ekonomikos ir inovacijų, Kultūros ministerijomis bei Vilniaus miesto savivaldybe.

Laikinai einantis teisingumo ministro pareigas Elvinas Jankevičius komentavo, jog buvęs Lukiškių kalėjimo kompleksas turėtų būti naudojamas racionaliai, taigi, siūloma parengti koncepciją ir pagal ją projektą vystyti toliau.  Kol bus parengta koncepcija, kalėjimo kompleksas nestovės tuščias, čia ir toliau bus organizuojamos ekskursijos. Galimybėmis filmuoti Lukiškių kalėjime domisi tarptautinės kompanijos.

„Svarbu, kad šis sostinės centre esantis pastatų kompleksas ir didelė jį supanti teritorija, kuri ištisą šimtmetį buvo atskirta nuo miesto, taptų nauju Vilniaus traukos centru, patrauklia kurtis įvairioms veikloms, renginiams. Verslo atstovai, kūrybininkai yra pateikę pasiūlymų sukurti čia vizualinių, scenos menų, startuolių ir kūrybinių industrijų klasterį, steigti viešbutį, muziejų. Visos šios idėjos turi būti apsvarstytos ir įvertintos“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Laikinai einantis finansų ministro pareigas Vilius Šapoka antrino, jog koncepciją reikėtų ne tik suderinti suderinti su ministerijomis ir miesto savivaldybe, bet dar rengiant ją konsultuotis, kad nekiltų ginčų. Tikimasi, kad pusmetis – pakankamas laikas parengti prasmingas alternatyvas, atsižvelgiant į galimas buvusio Lukiškių kalėjimo funkcijas.

Siūlymui Vyriausybės pasitarime pritarta. 

Primename, kad Lukiškių kalėjimo pastatų kompleksas pastatytas 1901–1904 metais, nugriovus toje pat vietoje nuo XIX a. pirmos pusės stovėjusį kalėjimą. Tuomet pastatytas terminuoto laisvės atėmimo bausmės kalėjimas nuteistiesiems, tardymo kalėjimas suimtiesiems, administracinis pastatas su butais kalėjimo viršininkui, jo padėjėjams, prižiūrėtojams, virtuvės pastatas, kepykla, pirtis, skalbykla, ūkiniai pastatai, mūrinė siena, juosianti visus pastatus.

Kalėjimas pradėjo veikti 1904 metais ir tuo metu buvo moderniausias kalėjimas visoje Rusijos imperijoje – turėjo atskirą vandentiekį, kanalizaciją, šildyto oro tiekimo sistemą. 1905 metais buvo pastatyta pravoslavų Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvė.

Šiuo metu 2 ha ploto teritorijoje išsidėstę 6 Lukiškių kalėjimo pastatų komplekso statiniai – kalėjimo pastatas, kalėjimo-ligoninės pastatas, gamybinis pastatas, administracinis pastatas, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvės pastatas, teritoriją juosianti tvora ir kontrolinis perėjimo postas. Visas kompleksas yra valstybės saugomas istorinis, architektūrinis, dailės paveldas. 2019 m. liepos 2 d. Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas buvo oficialiai uždarytas.

Diskusijose, kam galėtų būti pritaikytas uždarytas Lukiškių kalėjimas, svarstyta jame įrengti viešbutį, startuolių biurus, organizuoti kultūros renginius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.