Architektė papasakojo, ką būtina žinoti apie techninį interjero projektą

Įsigijus naują būstą laukia ilgas ir atsakingas jo įrengimo procesas. Vienas pirmųjų žingsnių – techninio interjero projekto parengimas. Kaip teisingai suprasti dizainero parengtus brėžinius, kokios dalys privalo būti įtrauktos į techninį projektą ir kaip pasiruošti prieš kreipiantis į specialistą, „Unideco“ vykusiame seminare patarė architektė, interjero dizainerė Justina Kadžytė Garbštė.

J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
J. Kadžytė Garbštė sakė, jog pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 3:08 PM

Interjero dizainerė pabrėžia, kad nors pasitaiko atvejų, kai žmonės techninę dalį išsprendžia savarankiškai – improvizuoja ar patiki planavimą statybininkams, elektrikams, kitiems meistrams – būsto įsigijimas yra viena didžiausių investicijų žmogaus gyvenime, į ją reikėtų žvelgti atsakingai.

Profesionaliai ir kokybiškai techninį projektą patiems vargu ar pavyktų parengti, todėl norint sutaupyti ir išvengti galvos skausmo dėl neteisingo išplanavimo, apšvietimo įrengimo, verta šį procesą patikėti profesionalams.

Pokalbiui su dizaineriu rekomenduojama pasiruošti

Šiandien interjero dizaineriai pasiūlo skirtingo pobūdžio konsultacijas – atvykti būsto apžiūrėti gyvai arba tai padaryti nuotoliniu būdu.

Pirmuoju atveju reikėtų su savimi turėti iš nekilnojamojo turto brokerio ar būsto statytojo pirkimo metu gautus būsto brėžinius, kurie įprastai pridedami prie pirkimo-pardavimo sutarties. Taip pat klientui verta apmąstyti, kokio stiliaus, dizaino name, bute ar kotedže norėtų gyventi, kokie elementai jame turėtų būti.

Antruoju atveju, kai konsultacija vyksta nuotoliniu būdu, papildomai reikėtų paruošti aukštos kokybės būsto fotografijas, idealu, jeigu pavyktų būstą aprodyti vaizdo skambučio metu.

J. Kadžytė Garbštė klientus skatina peržvelgti įvairius dizaino žurnalus, susipažinti su naujausiomis tendencijoms, stilių įvairove ir atsakingai apmąstyti, ko norėtų labiausiai.

Architektė išskiria, kad žmonės nebūtinai turi iš karto žinoti visus atsakymus, numatyti stilių, tačiau bent turėti viziją, išsakyti pageidavimus. Žinoma, visų klientų poreikiai skirtingi – praktikoje pasitaiko atvejų, kai klientai kreipiasi tiksliai žinodami, ko nori, tuo tarpu kiti dizaineriui patiki pilną procesą nuo techninio projekto parengimo iki galutinio išpildymo.

Techniniai brėžiniai ir jų sudedamosios dalys

Kiekviename būsto techniniame projekte, kurio parengimas užtrunka vidutiniškai apie tris mėnesius, privalomi yra šie baziniai brėžiniai: detalus patalpų planas, kuriame numatomos pertvaros, jų tipai, storiai, mazgai ir sluoksniai; baldų planas; išsamus santechnikos planas; tikslus elektros išvadų planas, į kurį įeina elektros jungtys, rozetės; bendras apšvietimo planas; apšvietimo scenarijų planas; grindų planas; lubų planas.

Visos minėtos dalys būtinos įsirengiant visiškai naują būstą, tuo tarpu remonto ar renovacijos metu kartais reikalingas tik vienas specifinis brėžinys ar įrengimo schema, interjero dizaino elementų detalės.

Mėginant perskaityti specialisto parengtą techninį brėžinį pirmiausia reikia susipažinti su pateikiama legenda, kurioje paaiškinami visi sutartiniai ženklai. Kiekviename brėžinyje sutartiniai ženklai gali būti skirtingi, dažniausiai dizaineriai susikuria savo individualius ženklus, kuriuos naudoja projektuodami.

Dėl šios priežasties bendrinių ženklų yra ypač mažai. Nepaisant to, didelį vaidmenį atlieka spalvos, pavyzdžiui, elektra žymima raudonai, santechnika mėlynai, todėl brėžinius reikėtų spausdinti tik spalvotai.

Praktikoje dizaineriai dažniausiai sulaukia klausimų, kaip perprasti apšvietimo brėžinius. Būsto apšvietimas yra projektuojamas integruojant skirtingų tipų šviestuvus, vienokio sprendimo reikia pakabinamiems šviestuvams, kitokio – įleidžiamiems. Taip pat yra daug skirtingų jungiklių, kurių vieni įjungia ar išjungia apšvietimą, kiti reguliuoja jo ryškumą.

Taigi dizaineris turėtų nuosekliai paaiškinti, kaip tinkamai suprasti visus sutartinius ženklus. J. Kadžytė Garbštė pataria laikant brėžinį rankose apeiti visą įrenginėjamą būstą ir pasitikrinti, ar apšvietimo jungikliai numatyti patogiose, asmeniškai pritaikytose vietose, įsivertinti, ar suplanuotas vonios, virtuvės, svetainės, miegamojo įrengimas atitinka visus norus ir vizijas.

Dizaineriai kartu su techniniais brėžiniais dažnai pateikia ir 3D vaizdą, kur virtualioje realybėje galima „pasivaikščioti“ po būsimą namą, butą ar kotedžą.

Vertingą informaciją apie būsto techninį išplanavimą, dizainerio parengtų brėžinių skaitymą ir pasirengimą specialisto konsultacijoms J. Kadžytė Garbštė pristatė namų apdailos centre „Unideco“ vykusiame seminare „Kaip skaityti techninius dizainerio planus“.

Prekybos centre nuolat organizuojami seminarai aktualiomis temomis, skirti architektams, interjero dizaineriams ir naujakuriams. Taip pat „Unideco“ veikia daugiau nei 33 skirtingi specializuoti apdailos bei interjero salonai ir interjero specialistams skirta bendradarbystės erdvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.