Gerumo nebūna per daug: sena lentyna laiptinėje pažadino gyventojų sielas

Paprasta, net nereikalinga lentyna, pastatyta daugiabučio laiptinėje, suvienijo 15 butų gyventojus. Dabar jie čia palieka skanėstų, kuriais vaišinasi, ir įvairių daiktų, tinkančių kaimynų buičiai. Dalijimosi idėja sudomino net Kalėdų Senelį.

Daugiabučio gyventoja E.Sobčiukienė sakė, kad sumanymas puikus, nes skatina kaimynus geriau pažinti vieni kitus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiabučio gyventoja E.Sobčiukienė sakė, kad sumanymas puikus, nes skatina kaimynus geriau pažinti vieni kitus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2019, 9:30 PM

Užsukus į vieną A.Ramanausko-Vanago gatvės 1-ojo daugiabučio laiptinę padvelkia Kalėdomis ir gerumu. Tarp pirmojo ir antrojo aukštų esančioje aikštelėje stovi nedidelė lentyna.

Joje padėta mandarinų, riešutų, sausainių. Dega daugybė nedidelių žibintų formos žvakučių, spindi sidabrinis lietutis. Žemiau guli įvairios knygos, žurnalai. Kažkas nupiešė ir virš lentynos pakabino geltoną Kalėdų nykštuko batą.

Dalijimosi daiktais lentynos idėja kilo šio namo gyventojai Emilijai Oželytei-Masienei, ji lentyną ir pastatė.

Moteris pasakojo, kad čia gyventi atsikraustė prieš metus, vėlyvą rudenį. Laiptinės gyventojai tarpusavyje bendravo, sprendė bendrus reikalus. Artėjant žiemos šventėms ant savo buto durų rankenos moteris rado kažkurio kaimyno pakabintą maišelį su sausainiais.

„Pamaniau, kad dalytis su kaimynais mažomis dovanomis – labai graži tradicija, ir sukau galvą, ką ir pati galėčiau pasiūlyti. Namuose buvo nereikalingų žurnalų, išmesti juos gaila, spėliojau, gal bus įdomu juos paskaityti kitiems.

Leidinius padėjau laiptų aikštelėje ant grindų“, – pasakojo kaunietė.

Pamažu laiptinėje ėmė rastis ne tik žurnalų, bet ir knygų. Jas vieni kaimynai palikdavo, kiti pasiimdavo paskaityti. E.Oželytė-Masienė suprato, kad ant grindų sudėti daiktai atrodo neestetiškai, todėl namuose rado nereikalingą nedidelę lentyną ir ją pastatė laiptinėje.

„Tada ir prasidėjo. Kaimynai palikdavo obuolių, pomidorų, svogūnų laiškų. Išvykstantys atostogauti – gėles, kad kiti jas palaistytų. Ėmėme dar artimiau bendrauti.

Įkūrėme bendriją, uždaroje kaimynų grupėje dalijamės naujienomis, rašome, kur kokie renginiai vyksta netoliese, siūlome daržo gėrybių, nebereikalingų vaikų drabužių. Pradėjome švęsti ir Kaimynų dieną“, – pasakojo moteris.

Dabar, artėjant Kalėdoms, gerumo lentynoje kasdien vis atsiranda gardumynų. Kažkas uždegė žvakes.

Pažiūrėti, kas naujo guli lentynoje, užsukusi namo gyventoja Ernesta Sobčiukienė sakė, kad sumanymas puikus, nes skatina kaimynus geriau pažinti vieni kitus. Tokios lentynos niekur kitur neteko matyti.

E.Oželytė-Masienė pasakojo, kad netrukus viena kaimynė visus pakvies pasimokyti karpyti popierinių snaigių, gaminti kitokių puošmenų ir namo gyventojai jomis papuoš visą laiptinę.

„Taip pat name gyvena užsislaptinęs Kalėdų Senelis. Per šventes jis lankys kaimynus, manau, ir ant lentynos paliks dovanų“, – sakė kaunietė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.