Kaunietė atvėrė naujas duris – čia bus galima mainytis kambariniais augalais

Sausio 19-ąją Kaune esančioje „Žaliojoje galerijoje“ duris atvers pirmasis kambarinių augalų plantariumas, kurio didžiąją žaliąją dalį sudarys jau antrus metus skaičiuojanti augalų prieglauda „Gyvybės langelis“.

Augalų prieglaudos „Gyvybės langelis“ įkūrėja Aistė Virketė.<br>A. Virketės nuotr.
Augalų prieglaudos „Gyvybės langelis“ įkūrėja Aistė Virketė.<br>A. Virketės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 2:19 PM, atnaujinta Jan 10, 2020, 2:22 PM

Plantariumo įkūrėja Aistė Virketė į 200 kv. m plote įrengtas erdves kvies tuos, kuriems reikalingas poilsis, relaksacija, atsigavimas renkantis augalų terapiją, taip pat čia bus vis dar galima atiduoti augalus bei jais mainytis ar įsigyti, veiks draugų susitikimų ir minikonferencijų erdvė fotogeniškoje aplinkoje, kur bus galima pasivaišinti skaniais gėrimais.

Kita ambicinga Aistės idėja – „Gyvybės langelio“ produktų linija, kurią sudaro „zero waste“ prekės, žemės ir trąšos kambariniams augalams bei kiti priedai, reikalingi, kad augalas gerai augtų.

Kadangi erdvė bus atvira visiems, kurie domisi ne tik kambariniais augalais, jų auginimu ar poveikiu sveikatai, bet ir tiems, kam rūpi mūsų žemės ekologija, tikimasi bendrais renginiais, užsiėmimais, sujungti tam tikrą bendruomenę vieningiems sumanymams.

Tad kviečiami jungtis iš anksto tie, kurie įžvelgia potencialo bendradarbiaujant A. Virketės numatytais planais arba norėtų prisijungti prie „Žaliosios galerijos“ kuriamo ekologinio sąmoningumo idėjos ir įsikurti čia esančiose, kol dar laisvose, patalpose.

Pati A. Virketė, priklausanti Japonijos miškų ir gamtos medicinos asociacijai, savo veikla labai koncentruojasi į augalų teikiamą sveikatingumą, tad pateikia keletą faktų, kurie turėtų padėti atsigręžti į gamtą tuos, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia patalpose prie kompiuterio ar telefonų ekranų: skelbiama, jog 2030 m. (nors yra teigiančių, kad ir anksčiau) viena dažniausių ligų Lietuvoje bus depresija, kuriai gydyti neužtenka vien tik medikamentų.

Šiai problemai spręsti, Japonija jau yra įtrauksi ekoterapiją, kaip vieną gydytojų išrašomų gydymo būdų. Tyrimai rodo, jog vien tik jau žiūrėjimas pro langą į augaliją (peizažą, parką, medžius) greičiau gydo pacientus po operacijų, nei renkantis žiūrėti TV ar stebėti tik sieną.

Yra tam tikrų kambarinių augalų rūšis (Lietuvoje jų taip pat yra), kuri teigiamai veikia kvėpavimo takus ir netgi turi įtakos skatinti priešvėžinį imunitetą. Pavyzdžiui, pelargonija skleidžia stiprų kvapą, t. y. lakias biologiškai aktyvias medžiagas – fitoncidus, galinčius reguliuoti kraujagyslių ir raumenų veiklą, taip pat turi priešmikrobinio aktyvumo.

Gėlių, medienos kvapas skatina (ypač jaunus) žmones atsipalaiduoti bei padeda įsiminti informaciją. Medžio kvapas veikia smegenų frontalinę sritį atsakingą už sėkmingesnį informacijos suvokimą, gerina atmintį; gėlių (pvz. rožių) kvapas veikia raminamai, atpalaiduojančiai.

Augalai didina imuninę sistemą, taip pat NK (angl. natural killer – ląstelių, kovojančių su vėžiu) kiekį organizme. Po ekoterapijos atlikti tyrimų rodikliai parodė ryškų NK (natūraliųjų žudikių) ląstelių padidėjimą vėžiu sergančių žmonių organizmuose. NK ląstelių skaičius padidėjo 39 proc. nei iki tol buvo.

Žmonės pabuvę patalpoje tarp augalų tampa produktyvesni. Didina parasimpatinę nervų sistemą 13,5 proc., nei iki būnant patalpoje, kur nėra gausu augalų. Taip pat mažina kortizolio (streso hormono) kiekį kraujyje 5,6 proc. aktyviau, nei būnant patalpoje be augalų.

A. Virketės idėja – augalų prieglauda – pernai ypač daug dėmesio sulaukė žiniasklaidoje, pati moteris buvo nominuota „Metų kaunietės“ titului, gavo apdovanojimus socialinių projektų konkursuose, yra kviečiama skaityti pranešimus Lietuvos mokyklose, kad įkvėptų jaunus žmones imtis savo svajonių.

Aistė teigia, jog ši veikla nėra vien tik verslas, kadangi įkūrėja yra ir Lietuvos socialinio verslo asociacijos narė. Tad darbu ketinama siekti didesnių laimėjimų tiek jaunų, tiek suaugusių žmonių ekologinio sąmoningumo ugdyme bei padėti pasirinkti sveikesnį gyvenimo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.