Įrengė parką, tačiau gyventojai nesidžiaugia – vardija įkyrėjusias problemas

Visai neseniai sutvarkytas Vytauto parkas kėdainiečius, rodos, turėtų tik džiuginti. Sutvarkyti takeliai, paklotos trinkelės, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, fontanas. Atrodo, būtų puiki vieta poilsiui ir laisvalaikiui. Tačiau žmonės žeria priekaištus, o labiausiai nusivylę tie, kurie gyvena prie pat parko.

Gyventojus piktina tai, kad naujai sutvarkytame parke vos palijus ant trinkelių kaupiasi vanduo. Neustvarkytas drenažas ar skubotai įgyvendintas projektas? Kad ir kas kaltas dėl tokio rezultato, su juo parko lankytojams teks gyventi dar ilgai. <br>E. Kuktienės nuotr.
Gyventojus piktina tai, kad naujai sutvarkytame parke vos palijus ant trinkelių kaupiasi vanduo. Neustvarkytas drenažas ar skubotai įgyvendintas projektas? Kad ir kas kaltas dėl tokio rezultato, su juo parko lankytojams teks gyventi dar ilgai. <br>E. Kuktienės nuotr.
Vaikams skirtuose žaidimų nameliuose vasaros vakarais, pasak gyventojų, dažnai renkasi visai ne vaikai. Maža to, paskui save palieka kalnus šiukšlių.<br>Skaitytojos Gretos nuotr.
Vaikams skirtuose žaidimų nameliuose vasaros vakarais, pasak gyventojų, dažnai renkasi visai ne vaikai. Maža to, paskui save palieka kalnus šiukšlių.<br>Skaitytojos Gretos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Kuktienė, www.rinkosaikste.lt

Mar 14, 2020, 10:34 AM

Nusiskundimai visokie – tiek pradedant nuo to, kad parkas įrengtas netinkamoje vietoje, prie pat kelio, kur gausu pravažiuojančių ir orą teršiančių automobilių, tiek dėl per arti esančių daugiabučių, tiek dėl galimai nekokybiškai atliktų darbų ar parke leidžiančių laiką žmonių triukšmavimo.

Savivaldybės atstovai gūžčioja pečiais – sunku suprasti, kodėl žmonės tokie nepatenkinti puikia poilsio vieta. Tačiau gal žmonių skundai ne iš piršto laužti, juolab kad jie turi tendenciją kartotis?

Neapgalvota automobilių statymo problema

Viena iš didžiausių problemų, kad, prieš įgyvendinant šį projektą, nebuvo apgalvota, kur čia atvykstantiems reikėtų statyti automobilius. Vytauto parkas atskiros automobilių stovėjimo aikštelės neturi. Atvykę į parką pasivaikščioti žmonės automobilius palieka prie J. Basanavičiaus gatvėje esančios parduotuvės „Maxima“, statosi Respublikos gatvėje arba važiuoja tiesiai į daugiabučių namų kiemus.

Į parką atvykusios mamos su vaikais dažnai nori pasilikti automobilį arčiau laisvalaikio leidimo vietos, tačiau čia dažnai kyla konfliktų su aplinkinių namų gyventojais.

Štai J. Basanavičiaus g. 130-ojo namo bendrijos pirmininkas Antanas pasakoja, kad vasaros vakarais namo gyventojai neranda, kur pasistatyti automobilių, mat visas namo kiemas būna prigrūstas parko lankytojų transporto priemonių.

„Vasarą, kai parkas lankomas visu pajėgumu, mes patys neturime, kur statytis automobilių, nes parko lankytojai mūsų vietose pasistato mašinas. Yra konfliktų kilę.

Sakome, kad tai mūsų namui priklausanti aikštelė, o parko lankytojai sako, kad neturi kur kitur statyti automobilių.

Pamenu, dar su buvusiu meru Sauliumi Grinkevičiumi kalbėjome – parką įrengė, o infrastruktūros nesugalvojo. Bet niekam nebuvo įdomu. Sakė tada – tegul prie „Maximos“ statosi. Bet žmonės su vaikais atvažiuoja, jei mama viena su pora vaikų, gal nenori per didžiausią miesto gatvę eiti, norisi arčiau tą automobilį pasistatyti, kad saugiau būtų.

Šalimais dykvietė, laukai didžiausi, kodėl ten nepadarius aikštelės ir nepaskyrus parko lankytojams jos?“ – svarstė bendrijos pirmininkas.

Vis dėlto, kai kurie gyventojai mano, kad aikštelė, nors ir palankiai įvertinta daugiabučių namų gyventojų, gali sukelti savų problemų – pavyzdžiui, joje vakarais ir naktimis rinktųsi jaunimas, triukšmautų, o tai sukeltų kitokių problemų to kvartalo gyventojams.

Tvarkos mažai

Antanas atkreipė dėmesį ir į tai, kad parke dažnai laiką leidžia visai ne vaikai – vakarais ten renkasi mėgstantieji išgerti. Maža to, vasarą po jų namo langais būna pastatyti kilnojamieji tualetai.

„Be to, keturis mėnesius tualetai būna po mūsų namo balkonais. Buvo net taip, kad žmonės pas vienus namo gyventojus atvažiavo į svečius, jie išėjo į balkoną, o po nosimi – du biotualetai stovi.

Būna, vyrukai pageria ir paskui kelnes nusimovę po langais laksto.

Tualetai tikrai akis bado, baisu.

Vaikų nameliuose visą vasarą geriama, baliai vyksta“, – piktinosi bendrijos pirmininkas pridurdamas, kad parke dažnai renkasi paaugliai, kurie nesibodi ir į daugiabučius užeiti, o užėję sugadinti inventorių.

Pasak jo, praeitą vasarą parke šėlę paaugliai vėliau sugadino namo liftą, o paskui lipo ant namo stogo darytis asmenukių. Neapsikentę gyventojai iškvietė policijos pareigūnus, tačiau jiems atvykus, jau buvo per vėlu kaltininkus surasti.

Apie tai, kad vaikų žaidimų nameliuose dažnai laiką leidžia visai ne vaikai, kalba daugelis.

„Jūs pradžiai tą parką sutvarkykite, nes jau kiaulidė padaryta. Nameliai pilni šiukšlių, apipaišyti, vanduo visur ant trinkelių stovi – gėda“, – taip socialiniame tinkle rašo Darius.

Tiesa, kas rytą parkelis sutvarkomas – bent taip rašo Jurgita: „Seniūnijos darbuotojai tikrai šaunuoliai, ankstyvą rytą surenka šiukšles, iššluoja, tik kas iš to, man jų darbo gaila.“

Prižiūri ir kameros, ir viešosios tvarkos specialistai

Tuo tarpu mero patarėja Jorūnė Liutkienė teigia, jog parkas yra prižiūrimas tiek stebėjimo kamerų, tiek savivaldybės Viešosios tvarkos specialistų.

„Parke yra tiek apsaugos priemonių, kiek yra įmanoma: pastatyti ženklai, draudžiantys per fontaną važinėti riedučiais, dviračiais, paspirtukais – šių taisyklių turi būti laikomasi.

Siekiant užtikrinti žemės sklypo lankytojų saugumą, buvo įrengtos trys vaizdo stebėjimo kameros. Jomis vaizdas nuo 2019 m. birželio 11 d. stebimas visą parą.

Nuo 22 valandos prasideda visiškos ramybės metas, išjungiamas fontanas.

Parke tvarką prižiūri Kėdainių miesto seniūnija.

Šiltuoju metų laiku šioje vietoje lankosi Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius, jo specialistai, kurie siekia užtikrinti tvarką ir ramybę. Pastebėjus neteisėtus asmenų veiksmus visada yra informuojama policija“, – komentavo J. Liutkienė pridurdama, kad policijos pareigūnai į parką kviesti buvo 11 kartų, tačiau vos vieną kartą buvo nustatytas pažeidimas ir surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

„Jeigu gyventojai pamato pažeidimus, tokius kaip girtuoklystė, muštynės ir kiti dalykai, reikia iš karto kreiptis į policiją – jie yra arčiausiai ir reaguoja greičiausiai, neretu atveju nelaimei kelią galima užkirsti ir tai gali padaryti tik tie žmonės, kurie mato pirmieji ir laiku praneša. Policija visada sureaguos“, – neabejingais ragina būti pašnekovė.

Svarstys dėl vietos

Mero patarėja teigia, kad biotualetai šalia parko atsirado įsiklausius į parko lankytojų prašymus. Tiesa, vietą, taip piktinančią J. Basanavičiaus g. 130-ojo namo gyventojus, parinko savivaldybės Architektūros skyriaus darbuotojai.

„Į visus pageidavimus dėl parko savivaldybė atsižvelgia. Visi žmonių prašymai registruojami ir stengiamasi į juos reaguoti, padėti išspręsti kilusias problemas.

Mamos į mus kreipėsi dėl tualetų vaikams – tad juos seniūnija ir pastatė.

Tualetų vietą parinko Architektūros skyrius – taip, kad būtų visiems patogu. Pavasarį dar kartą paprašysime įvertinti vietos tinkamumą“, – pažadėjo mero patarėja.

Aikštelės nebus

Tiesa, teks nusivilti tiems, kurie tikėjosi, kad galbūt parko lankytojams atsiras papildoma aikštelė automobilių statymui.

„Šiuo metu kitos automobilių stovėjimo aikštelės tikrai savivaldybė negali padaryti, nes tai susiję ne tik su vieta, bet ir su eismu, ir su ES finansavimo numatytais reikalavimais, ir su pinigais. Toje vietoje infrastruktūra yra pakankamai gerai išspręsta ir išvystyta“, – tikina J. Liutkienė.

Ne visiems tenka laimė po langais turėti sutvarkytą parką – tikina mero patarėja prašydama gyventojų supratimo. Veikiausiai padėtis parke pasikeis tik tuomet, kai patys žmonės ims elgtis atsakingiau. Saugos visų krašto gyventojų turtą, o netinkamai besielgiančius sudrausmins.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.