Siaučiant pandemijai, Kėdainiuose esančio bendrabučio gyventojai prausiasi, kur papuola

Pandemijos laikotarpiu asmeninė higiena – rankų plovimas ir viso kūno švara – yra vienas iš didžiausių viruso priešų. Tačiau, ką daryti tokiems žmonėms, kurie šiais laikais gyvena name, kuriame yra savivaldybės socialinis būstas, bet name nėra dušo? Ir be to dušo jie gyvena jau toli gražu ne vienerius metus. Iki šiol nė vienos kadencijos rajono savivaldybės vadovai taip ir neinvestavo į dušų įrengimą savivaldybei priklausančiuose socialiniuose būstuose. Dabar šis rūpestis teko naujai rajono valdžiai.

Melioratorių g. 2-ame name dušams net nėra numatyta patalpų. Tektų statyti priestatą, spręsti vamzdynų klausimą.<br>Andriaus Kasparavičiaus nuotr.
Melioratorių g. 2-ame name dušams net nėra numatyta patalpų. Tektų statyti priestatą, spręsti vamzdynų klausimą.<br>Andriaus Kasparavičiaus nuotr.
Arūnas Kacevičius: „Lėšos buvo skiriamos, bet jos iki šiol buvo kreipiamos į kambarių remontą. Toks buvo prioritetas, kad žmonės, pirmiausia, bent jau turėtų kur glaustis.“<br>Aldo Surkevičiaus nuotr.
Arūnas Kacevičius: „Lėšos buvo skiriamos, bet jos iki šiol buvo kreipiamos į kambarių remontą. Toks buvo prioritetas, kad žmonės, pirmiausia, bent jau turėtų kur glaustis.“<br>Aldo Surkevičiaus nuotr.
Šėtos g. 91-ame name per praėjusius ir šiuos metus buvo įrengti du dušai. <br>Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Šėtos g. 91-ame name per praėjusius ir šiuos metus buvo įrengti du dušai. <br>Algimanto Barzdžiaus / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Kuktienė, www.rinkosaikste.lt

2020-05-12 19:12

Neturi dušų net trys namai

Šiuo metu savivaldybės teritorijoje yra trys daugiabučiai namai su socialiniais būstais, kuriuose yra ribotos galimybės nusiprausti duše. Viename name dušo apskritai nėra, kituose jie remontuotini arba įrenginėjami.

„Vilainiuose esančiame Melioratorių gatvės 2-ame name nėra dušų, Kėdainių mieste Žemaitės gatvės 10-ame name dušas yra, bet planuojamas jo remontas. O Šėtos gatvės 91-ame name yra du dušai pirmame ir antrame aukštuose – jie įrengti per šiuos ir praėjusius metus.

Iš tiesų ši problema yra labai sena, ir tik pernai pradėta spręsti“, – teigė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius. Pasak jo, tam, kad būtų įrengti dušai visuose šiuose namuose, darbams reikėtų skirti per 82 tūkst. eurų.

Prausiasi kitur

Nors ir kaip sunku būtų įsivaizduoti gyvenimą be dušo, dalis gyventojų praustis kulniuoja kitur nei gyvena. „Įprastai nusiprausti galima Šėtos gatvės 91-ame name esančiame duše. Ten paslaugas teikia Kėdainių bendruomenės Socialinis centras.

Arba galima praustis pirtyje, kur paslaugas teikia individuali įmonė, o jas organizuoja Kėdainių bendruomenės socialinis centras.

Tiesa, karantino metu pirtis neveikia, tačiau, kaip ir minėjome, nusiprausti galima Šėtos gatvės 91-ojo namo dušinėse.

Dėl šios paslaugos galima kreiptis į Kėdainių bendruomenės socialinį centrą tel. 8 657 79 414.

Įprastai per vieną mėnesį paslauga suteikiama vidutiniškai 20-čiai asmenų. Karantino metu paslaugų gavėjų skaičius ženkliai nekito“, – informavo A. Kacevičius.

Pradėjo pernai

Kad ir kaip norisi, jog ypač karantino metu žmonės turėtų galimybes patogiai, vietoje nusiprausti, daugiau lėšų tam tiesiog nėra. Šiemet suplanuoti darbai įvykdyti, o papildomų beveik 100 tūkst. eurų nėra iš kur paimti.

Maža to, darbai gana grandioziniai – ypač Melioratorių gatvės 2-ame name.

„Ne taip paprasta yra įrengti dušus. Visų pirma, tam turi būti patalpos, be to, reikia vamzdynus pakeisti. Melioratorių gatvės 2-ame name patalpų dušui net nėra, reikėtų priestatą statyti.

Šėtos 91-ame name numatytos patalpos, planuota kasmet po vieną dušą kiekviename aukšte įrengti. Lėšos buvo skiriamos, bet jos iki šiol buvo kreipiamos į kambarių remontą. Toks buvo prioritetas, kad žmonės, pirmiausia, bent jau turėtų kur glaustis. O po to buvo jau planuojama remontuoti bendras patalpas.

Tačiau dar 2019 metų balandį rajono meras Valentinas Tamulis kartu su tuomet laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas ėjusia Kristina Kemešiene, savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Jūrate Blinstrubaite bei Statybos ir turto skyriaus vedėja Audrone Naujaliene lankėsi Kėdainių rajono Vilainių seniūnijos Melioratorių gatvės 2-ame bendrabutyje bei Šėtos gatvės 91-ame name.

Būtent tada meras ir pradėjo rūpintis galimybėmis sutvarkyti bendrabučio elektros instaliaciją ir įrengti naujas dušų patalpas bei sanitarinį mazgą“, – kalbėjo A. Kacevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.