Vilniaus sodininkų bendrijos gyventojas tapo visų kaimynų siaubu – žmonės kenčia dėl kiekvieno mažmožio

Eglinės Sodų gatvėje pastatytas šiukšlių konteineris iš išvaizdos niekuo neišsiskiriantis, tačiau vieno asmens per metus sukurptuose raštuose savivaldybei iki praėjusio antradienio jau paminėtas netgi 423 kartus.

 Atliekos kursto sodininkų konfliktus. <br>V.Skaraičio nuotr. 
 Atliekos kursto sodininkų konfliktus. <br>V.Skaraičio nuotr. 
 Atliekos kursto sodininkų konfliktus. <br>V.Skaraičio nuotr. 
 Atliekos kursto sodininkų konfliktus. <br>V.Skaraičio nuotr. 
Eglinės Sodų gatvėje stovintis šiukšlių konteineris – garsiausias Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr. 
Eglinės Sodų gatvėje stovintis šiukšlių konteineris – garsiausias Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr. 
Eglinės Sodų gatvėje stovintis šiukšlių konteineris – garsiausias Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr. 
Eglinės Sodų gatvėje stovintis šiukšlių konteineris – garsiausias Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr. 
 Pasak R.Vaitiekūno, sodininkų skundai dėl atliekų pastaruoju metu yra ypač dažni.  
 Pasak R.Vaitiekūno, sodininkų skundai dėl atliekų pastaruoju metu yra ypač dažni.  
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 17, 2020, 6:22 PM, atnaujinta Jun 22, 2020, 2:44 PM

Žalias atliekų konteineris per kelis mėnesius tapo ne tik savivaldybės programėlės „Tvarkau Vilnių“ garsenybe.

Dėl jo teismų slenksčius tenka minti sodininkų bendrijos „Žalgiris-2“ pirmininkei Vitai Stančiauskienei, įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) atstovams.

Nors skundus, kurie pradėjo piltis nuo praėjusių metų gegužės 28 dienos, pasirašo Evelina, Galina, Renata, Danuta, Laura ar Regina, visi žino, kad tai vieno žmogaus darbas.

Tose nuolat besikartojančiose rašliavose privelta gausybė gramatinių klaidų ir jos autoriui nusispjauti, kad savivaldybė jau seniausiai pateikė atsakymą.

Štai ir vėl antradienį ją pasiekė toks skundas: „Baisu giventi Eglines sodu 9 g. Bendras konteineris pastoviai stovi ant zoles, svetimo zemes sklypo, po laidais. Tai pavojinga zmoniu givibei ir ju turtui. Mes turime savo konteineri, papildomai smarves nereikia. Grieztai reikalaujame isvezti bendra konteineri is Eglines sodu 9 g.“

Nurodydavo svetimą adresą

Pasipylus skundams trūko bendrijos „Žalgiris-2“ pirmininkės V.Stančiauskienės kantrybė ir ji viešai kreipėsi į autorių.

Supeikusi rašybą ir leksiką V.Stančiauskienė paaiškino, kad konteineris pastatytas valstybinėje bendro naudojimo žemėje, tokį sprendimą priėmė bendrijos valdyba. Tad į ją skundikas ir turėtų pirmiausia kreiptis.

Beje, V.Stančiauskienė skundų autoriaus paprašė prisistatant nenaudoti svetimo adreso, nes jo nuolat nurodomu gyvena pensininkai, kurie net kompiuterio neturi. Moteris neatsargiai nurodė tikrąjį skundų autoriaus adresą ir iš karto sulaukė reikalavimo apie tai pasiaiškinti Visuomenės informavimo etikos komisijai.

Privalo spręsti pirmininkė

Tuo metu savivaldybė į skundus žiūri atlaidžiai, sulaukusi naujo vis pakartoja, kad atsakymas jau buvo pateiktas. O jis toks: kaip numatyta savivaldybės Atliekų tvarkymo taisyklėse, nuolat soduose negyvenantiems sodininkų bendrijų nariams turi būti pastatyti bendro naudojimo komunalinių atliekų surinkimo konteineriai. Skundų autorius kaip tik toks ir yra.

Iš bendrijos „Žalgiris-2“ gavusi prašymą pastatyti bendro naudojimo konteinerį VASA taip ir padarė – pastatė konteinerį su pirmininke suderintoje vietoje.

Nuo artimiausio namo konteineris nutolęs daugiau kaip 10 metrų, kaip reikalaujama taisyklėse.

Savivaldybė pasiūlė tą patį: jeigu netinka konteinerio vieta, reikia kreiptis į „Žalgiris-2“ pirmininkę.

Tačiau tai skundų autoriui buvo nė motais.

Galinos niekada ir nebuvo

„Nėra čia jokių galinų ir reginų. Yra čia vienas žmogus“, – šyptelėjo Eglinės Sodų gatvėje kalbintas sodininkas. Kaip ir kiti, jis apie skundų autorių kalbėjo labai atsargiai.

Pašnekovas spėjo, kad skundus rašo ne sklypą su namu „Žalgiris-2“ bendrijoje turintis vilnietis, kuris yra išsilavinęs žmogus. Gali būti, kad juos primaišydama daugybę klaidų kepa šio konfliktiško žmogaus motina.

Soduose gyvenančio Aleksandro nuomone, kaltas visai ne konteineris. Paprasčiausiai užpildamas skundais jo kaimynas aiškinasi santykius su sodininkų bendrijos pirmininke. Apie savo kaimyną Aleksandras nedaug ką galėjo pasakyti, nes soduose pasirodo retai – čia jis negyvena, o namas nebaigtas įrengti.

Paprašė telefono numerio

V.Stančiauskienė pritarė: skundus pasirašančios Galinos ir Reginos nėra. Yra tik pilietis, kurio sodininkų bendrijoje dabar visi prisibijo, o su juo susijusi istorija dėl konteinerio – tik viena iš daugelio.

Nors bendrijos „Žalgiris-2“ sodininkai buvo sutarę, kad jiems užtenka individualių konteinerių, būtent šis asmuo ėmė baksnoti į Atliekų tvarkymo taisykles, kad soduose privalo būti ir bendro naudojimo konteineriai.

„Mes prieštaravome, bet jis tą konteinerį išsireikalavo, o dabar jį skundžia“, – stebėjosi V.Stančiauskienė.

Pas ją atvažiavo VASA vadybininkas ir papasakojo, kad gautas reikalavimas pastatyti bendro naudojimo konteinerį.

V.Stančiauskienė pasiteiravo, kam iš sodininkų prireikė bendro naudojimo konteinerio – juk daugumai užteko individualių.

O pirmininkė mąstė taip: jei žinos, kam reikia didesnio konteinerio, tai netoli jo namų ir pastatys, kad žmogui būtų patogu.

Daug negalvodamas vadybininkas davė skambinusiojo telefono numerį. Jį surinkus bendrijos pirmininkės telefone pasirodė pavardė žmogaus, numeris buvo išsaugotas. Taip ir išsiaiškino, kur statyti konteinerį.

Pažemino žodis „išpuoliai“

Pastačius konteinerį pasipylė skundai ne tik dėl jo. Vilnietis apskundė teismui atliekų tvarkytojus, kam šie sodininkų bendrijos pirmininkei atskleidė jo asmens duomenis. Šis skundas dar nebaigtas nagrinėti.

Kliūva šiam vyrui ne tik konteineris. Viena jauna šeima bendrijoje įsigijo sodą. Naujakuriai kažkuo skundikui taip pat neįtiko ir jis ėmė nuolat fotografuoti jų sklypą. Šie pasiskundė sodininkų bendrijos valdybai.

Valdyba vyrą iškvietė pasiaiškinti, bet jis neatvyko. Apsvarsčiusi padėtį bendrijos valdyba nutarime pažymėjo, kad tokie veiksmai neatitinka geros kaimynystės principų ir jeigu ateityje tokie išpuoliai kartosis, pasiūlė naujakuriams kreiptis į teismą.

Bet į teismą kreipėsi ne naujakuriai, o skundikas. Jis V.Stančiauskienę ir sodininkų bendrijos „Žalgiris-2“ valdybą apskundė teismui dėl garbės ir orumo įžeidimo – esą jo asmenį pažemino žodis „išpuoliai“.

Negana to, vilnietis kreipėsi į teismą su kitu skundu – prašydamas sodininkų bendrijos valdybos posėdį, kuriame buvo nagrinėjami jo veiksmai, pripažinti neteisėtu. Tai buvo praėjusių metų pabaigoje.

O šį pirmadienį V.Stančiauskienė sulaukė policijos tyrėjo vizito. Pasirodo, nerimstantis vilnietis buvo parašęs dar vieną skundą ta pačia tema. Negana to – sodininkų bendrijos valdybą išvadinęs nusikalstama grupuote.

Kliūva išvalytas tvenkinys

Be skundų negalintis gyventi žmogus mėgsta važinėti po sodus ieškodamas priekabių. Pamatęs tai, kas jam atrodo negerovė, puola fotografuoti. O jeigu suranda automobilį, pastatytą pažeidžiant Kelių eismo taisykles, iš karto praneša pareigūnams.

Nesvarbu, kad sodų gatvės – ne miesto transporto arterijos ir tas automobilis daugiau niekam nekliūva.

Neįtiko vilniečiui net ir sodininkų išvalytas vandens tvenkinys, kuriame apsigyveno gulbė.

Teisme yra net šio vilniečio prašymas pripažinti jį sodininkų bendrijos „Žalgiris-2“ nariu, nors tokį prašymą jis galėjo nesunkiai pateikti tiesiogiai šios bendrijos valdybai, o ne teismui.

„Viešpatie, kas dabar vyksta soduose. Jam juk viskas netinka“, – atsiduso sodininkų bendrijos pirmininkė.

Paprašė advokato pagalbos

Sodininkų bendrijai „Žalgiris-2“ dėl besipilančių skundų teko samdytis advokatą. Šauktis teisininko pagalbos anksčiau teko ir kaimynams iš sodininkų bendrijos „Aušra“. Ten taip pat buvo nuolatinė skundų rašytoja.

Sodininkų bendrijos „Aušra“ pirmininkui Arvydui Andruškevičiui teko minti teismų slenksčius – jis buvo kviečiamas ir į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą. „Kodėl teisėsauga to nemato? Štai mano atveju toji moteris gaudavo ir nemokamą teisinę pagalbą, nes ji bedarbė“, – kalbėjo A.Andruškevičius.

Pavyko išvengti šiukšlyno

A.Andruškevičius džiaugėsi bent tuo, kad pavyko išvengti skundų dėl bendro naudojimo šiukšlių konteinerių, kurie dabar pilasi iš kaimyninės bendrijos „Žalgiris-2“.

VASA buvo užsimojęs tokius konteinerius statyti ir „Aušroje“. A.Andruškevičius stebėjosi: sodininkai, kurie savo valdose neturi pastatų, už atliekų išvežimą buvo verčiami mokėti kaip ir kiti.

Bet individualių konteinerių jiems VASA neskyrė – esą meskite šiukšles į bendro naudojimo.

Tam ir mėginta pristatyti bendro naudojimo konteinerių, kurių „Aušrai“ pavyko išsiginti. Tiesa, vienas buvo pastatytas, bet ne sodininkų bendrijos teritorijoje, o valstybinėje žemėje Arimų gatvėje, prie autobusų žiedo.

Ir prie šio konteinerio greitai pradėjo augti padangų, sendaikčių krūvos. A.Andruškevičius žino, kuo tai grėstų, jei konteineris būtų bendrijos teritorijoje: už tokių atliekų išvežimą sodininkams tektų mokėti papildomai.

„Nebus bendro naudojimo konteinerių – nebus šiukšlynų, nes prie tokių konteinerių didelių gabaritų atliekas verčia kas netingi, atveža nežinia iš kur“, – įsitikinęs sodininkų bendrijos „Aušra“ pirmininkas. Paskui konteineris sudegė, jis buvo perstatytas į nuošalesnę vietą, o paskui iš viso dingo – VASA išsivežė.

Bet prieš kelias dienas A.Andruškevičiui paskambino VASA atstovas ir vėl mėgino įpiršti bendro naudojimo konteinerį. Sodininkų bendrijos pirmininkas pareiškė, kad dėl to kreipsis į teisininkus, ir kol kas konteinerio nėra.

„Iš pradžių reikia nustatyti, ar teisėtai atliekų tvarkytojai reikalauja pastatyti tokius konteinerius. Kodėl negalime ne tik nuolatiniams gyventojams, bet ir soduose negyvenantiems sodininkams išdalyti po konteinerį?“ – klausė A.Andruškevičius.

Sodininkų bendrijos lieka nuošalyje

Romasis Vaitekūnas, Vilniaus susivienijimo „Sodai“ pirmininkas:

„Dabar dažnai pasitaiko tokių sodininkų skundų, kai jų interesai susikerta su savivaldybės ar atliekų tvarkytojo. Tačiau kad tiek raštų būtų prirašyta, nepamenu.

Sodininkams ypač nepatinka reikalavimas soduose įrengti bendro naudojimo konteinerius, nes aikštelių jiems nėra. Retai kurioje bendrijoje yra laisvos žemės tokioms aikštelėms įrengti – čia juk Vilnius.

O kai tokius konteinerius pastato šalia sodininkų bendrijos teritorijos, į juos įvairias atliekas ima mesti visi, atveža net automobiliais. Konteineriai greitai būna perpildyti ir tai vėl sukelia sodininkų nepasitenkinimą.

Rūpesčiai dėl bendro naudojimo konteinerių krinta ant sodininkų bendrijų pirmininkų pečių.

O juk kai buvo patvirtinta nauja tvarka, kai su atliekų vežėjais sutarčių sodininkų bendrijos nebesudaro tiesiogiai, o per VASA, bendrijų pirmininkai lyg ir niekuo dėti. Bendrija lieka nuošalyje – štai kur problema.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.