Vilniečiai apgulė atnaujintus paplūdimius

Kad daug vilniečių atostogoms renkasi Vilnių, akivaizdu pasidairius prie vandens telkinių, kur besimaudančių ir besikaitinančių gerokai daugiau nei ankstesniais metais.

Kad daug vilniečių atostogoms renkasi Vilnių, akivaizdu pasidairius prie vandens telkinių.<br>„Grindos“ nuotr.
Kad daug vilniečių atostogoms renkasi Vilnių, akivaizdu pasidairius prie vandens telkinių.<br>„Grindos“ nuotr.
Žirmūnų paplūdimyje vilniečiams įrengti nemokami tualetai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žirmūnų paplūdimyje vilniečiams įrengti nemokami tualetai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip įprasta, daugiausia poilsiautojų – prie Žaliųjų ežerų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kaip įprasta, daugiausia poilsiautojų – prie Žaliųjų ežerų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 4:17 PM

Nors šiais metais savivaldybė apmokestino automobilių stovėjimą prie vandens telkinių, tai neatbaido vilniečių.

Vasarą vežėjai pažadėjo daugiau miesto autobusų, vežančių link vandens telkinių, tačiau poilsiautojai mieliau renkasi nuosavą transportą.

O ir poilsiautojų paplūdimiuose daug, nors šiltų savaitgalių buvo vos vienas kitas ir maudymosi sezonas dar nespėjo įsibėgėti.

Atsirado viešieji tualetai

Kokios naujovės laukia poilsiautojų? Vilniečių gausiausiai lankomuose Žirmūnų ir Žaliųjų ežerų paplūdimiuose pastatyti viešieji konteineriniai tualetai.

Poilsiautojai jais galės naudotis nemokamai. Bendrovės „Grinda“ specialistams įrengus inžinerinės infrastruktūros pagrindus, poilsiavietėse pastatyti atskiri tualetai vyrams ir moterims. Po vieną vietą pritaikyta neįgaliesiems.

Asmeninei higienai užtikrinti sumontuotos praustuvės rankoms plauti. Siekiant palaikyti švarą viešieji tualetai kasdien tvarkomi ir dezinfekuojami.

„Įrengta viešųjų tualetų infrastruktūra ne tik didina miesto viešųjų erdvių patrauklumą, bet ir padeda palaikyti tvarką paplūdimiuose. Vasarą prie Žaliųjų ežerų ir į Žirmūnų paplūdimį atvyksta daugybė žmonių, todėl labai svarbu jiems sudaryti patogias sąlygas leisti laisvalaikį gamtoje“, – sakė savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Pradžiugins daug gyventojų

Kita naujiena – pradėjo veikti dar vienas oficialus paplūdimys Pilaitėje, prie Gilužio ežero.

Jame sumontuotas 3 metrų pločio ir net 25 metrų ilgio lieptas, nuo kurio patogu pūkštelėti į vandenį.

Savivaldybė nusprendė sutvarkyti geriau pritaikant poilsiui jai nuosavybės teise prie Gilužio ežero priklausantį paplūdimiui skirtą sklypą.

Be to, privačių investuotojų sklype pietrytinėje šio ežero pusėje suprojektuota ir įrengta viešojo naudojimo rekreacinė teritorija, kurią ketinama perduoti savivaldybei.

19 hektarų ploto ir 5,6 metro gylio intakų vandens nuolat atnaujinamas Gilužio ežeras yra labai svarbus Vilniaus gamtinis ir rekreacinis išteklius. Tai bene vienintelis didelis vandens telkinys sostinės šiaurės vakarų dalyje, kur išsidėstę tankiai gyvenami, bet kitų vandens telkinių stokojantys rajonai – Pilaitė, Pašilaičiai, Justiniškės, taip pat dalis Karoliniškių, Šeškinės ar Fabijoniškių.

Poilsiautojams Gilužio ežero paplūdimyje įrengti keliolika suolų su atlošais, grilio zonoje – stalai su suolais ir šašlykinėmis. Įrengta ir persirengimo kabinų, viena jų pritaikyta neįgaliems žmonėms.

Skyrė dėmesio ir nudistams

Dar viena naujiena skirta ne visiems, o tik tiems, kurie mėgsta maudytis ir kaitintis be maudymosi kostiumų. Jiems nebereikės toli važiuoti – Valakampių antrojo paplūdimio teritorijoje šį maudynių sezoną atsirado ir nudistų zona.

„Bendradarbiavimas su savivaldybe buvo lengvas ir konstruktyvus.

Per itin trumpą laiką pavyko įgyvendinti idėją, kurią daugelis Vilniaus nudistų dar prieš metus laikė utopija.

Manome, jog tai didelis žingsnis į priekį, kuris padės visuomenei atsikratyti paplitusių mitų apie nudizmą, skatins sveiką gyvenseną, lygų įdegį, teigiamą požiūrį į žmogaus kūno grožį“, – džiaugėsi Vilniaus nudistų bendruomenės atstovė Greta Pieskinaitė.

Sostinėje gyvena didelė ir nuolat auganti nudistų bendruomenė. Daug metų jos nariai vasaras leisdavo prie Akmenos ežero netoli Trakų arba pajūryje, nes Vilniuje nebuvo tokio paplūdimio.

Vilniaus nudistai ir natūralistai dažnai rinkdavosi poilsį Vokietijoje, Prancūzijoje, Austrijoje, Italijoje, Ispanijoje, kur nudistų paplūdimiai labai populiarūs.

Įrengti naująją nudistų zoną patikėta bendrovei „Grinda“.

Jos darbuotojai į Valakampių antrąjį paplūdimį atvežė smėlio ir jį išlygino.

Nudistų zonoje sumontuoti suolai, stalai, informaciniai stendai, persirengimo kabinos, pastatytos šiukšlių dėžės, sutvarkyta aplinka.

Jei nudistų zona sulauks didelio lankytojų srauto, kitąmet šiai teritorijai savivaldybė skirs dar daugiau dėmesio – prireikus ji bus ne tik plečiama, bet ir tobulinama.

Darbus pradėjo jau praėjusiais metais

„Grinda“ prižiūri Valakampių pirmąjį ir antrąjį, Žirmūnų, Salotės ir Balsio (Žaliųjų ežerų), Balžio pirmąjį ir antrąjį bei Tapelių pirmąjį ir antrąjį paplūdimius.

Šiam maudynių sezonui „Grinda“ pradėjo ruoštis dar pernai: išvalė krūmynus, nugenėjo medžių šakas, sugrėbė ir išvežė nukritusius lapus, atnaujino poilsiui ir pramogoms skirtą inventorių.

Maudynių sezonas sostinėje oficialiai prasidėjo birželio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.