Nė kirvis nepadeda – šiltnamio Vilniaus senamiestyje neįveikia antrus metus

Savivaldybė niekaip nesiryžta Senamiestyje su žeme sulyginti prieš dvejus metus neteisėtai iškilusio į šiltnamį panašaus statinio, kuris piktina vietos gyventojus.

Šis statinys Bazilijonų gatvėje jau antrus metus erzina vietos gyventojus.<br>Senamiesčio bendruomenės nuotr.
Šis statinys Bazilijonų gatvėje jau antrus metus erzina vietos gyventojus.<br>Senamiesčio bendruomenės nuotr.
Kol kas vieninteliai pokyčiai – šią savaitę išmontuoti šiltnamio stiklai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kol kas vieninteliai pokyčiai – šią savaitę išmontuoti šiltnamio stiklai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2020, 2:10 PM

Bazilijonų gatvėje esantis maisto vagonas, kurį vilniečiai dėl panašumo praminė šiltnamiu, traukia benamius ir girtuoklius. Apsvaigę jie prigula ant terasos, kuri, kaip ir statinys, yra nelegali. Tai pripažino Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Nors jau praėjusiais metais Senamiesčio bendruomenė šį asocialių asmenų prieglauda pavirtusį statinį prašė nugriauti, savivaldybė nesiryžta to daryti.

Paklaustas, kodėl statinys nenugriaunamas, savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis aiškino, kad laukia, kol projekto rengėjai įvykdys teismo sprendimą – patys nugriaus nelegalų statinį. Kol tai bus padaryta, savivaldybė tik išmontavo stiklus ir aptvėrė šiltnamį tvora, nes jis nėra saugus.

Skelbė kilnius tikslus

Šiltnamis Bazilijonų gatvėje atsirado dar 2018 metų pavasarį, kai projekto „Stoties oazė“ sumanytojai pažadėjo sutvarkyti aplinką ir įkurti kavinę. Tam jie išsinuomojo ir buvusį „Dzūkijos“ konditerijos kioską, kuris yra šalia.

Kavinė turėjo būti įrengta senajame kioske, bet projekto sumanytojai šalia jo pastatė maisto vagoną, apdengė jį stikliniu gaubtu, įrengė terasą.

Projekto rengėjai skelbė kilnius tikslus: esą jis socialinis, skatinantis priklausomybę turinčių žmonių integraciją į darbo rinką.

Jie viešai skelbė, kaip tvarko aplinką, renka švirkštus ir tuščius butelius.

Skvere padaugėjo benamių

Tačiau po pusmečio pagyros baigėsi, šiltnamis tapo apleistas. Dėl to priekaištus reiškė ne tik Senamiesčio bendruomenė, bet ir kai kurie savivaldybės tarybos nariai. Apleistas tapo ne tik statinys, bet ir pats skveras prie Halės turgavietės.

Senamiesčio bendruomenės asociacijos pirmininkė Asta Baškauskaitė pastebėjo, kad kol nebuvo šiltnamio, benamių skvere buvo mažiau. Jų padaugėjo pastaruoju metu, kai kurie statinyje nakvoja.

Jos nuomone, nugriovus šiltnamį toje vietoje puikiai tiktų vaikų žaidimo aikštelė. To ji prašiusi savivaldybės.

Ši sutinkanti dėl vaikų žaidimo aikštelės, bet priminė, kad dar reikia kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą dėl leidimo.

Neįtinka bendruomenei

Senamiesčio bendruomenė piktinasi ir dėl medžio, kurį, kaip įtariama, padegė šiltnamyje besirenkantys narkomanai. Dėl to savivaldybės įmonės „Grinda“ darbininkams ugnies suniokotą medį teko nupjauti.

Pasklidus kalboms, kad projekto sumanytojai rūpinasi prekybos alkoholiu licencija, Senamiesčio bendruomenė kreipėsi į savivaldybę prašydama jos nesuteikti.

Savivaldybės Licencijavimo ir leidimų skyrius gyventojus nuramino, kad nebuvo gavęs prašymo išduoti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais kavinėje ar lauko kavinėje Bazilijonų gatvėje.

Taip pat valdininkai ramino, kad gavę tokį prašymą svarstytų pagal galiojančią tvarką, atsižvelgdami į gyventojų kreipimąsi.

Konfliktas tarp bendruomenės ir projekto sumanytojų buvo pasiekęs vicemerą Vytautą Mitalą. Tada pasitarimo metu ir paaiškėjo, kad įrengti lauko kavinę Bazilijonų gatvėje leista tik senajame „Dzūkijos“ kioske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.