Garų surinktuvai: integruojamas, ištraukiamas ar kamino tipo?

Kas maisto negamina, bet be jo nė viena šeimininkė neįsivaizduoja savo virtuvės? Garų rinktuvas išties neatsiejama virtuvės dalis, nes ne tik sutraukia drėgnus garus, bet ir po visus namus pasklindančius kvapus. Tiesa, besirenkantiems garų rinktuvą galva apsisuka pamačiusi jų įvairovę, todėl „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Ignas Bernotas pataria, į ką atkreipti dėmesį.

Šiuo metu rinkoje yra pilnai integruojami, ištraukiami su skydeliu, kamino tipo ir įmontuojami prie lubų.
Šiuo metu rinkoje yra pilnai integruojami, ištraukiami su skydeliu, kamino tipo ir įmontuojami prie lubų.
Šiuo metu rinkoje yra pilnai integruojami, ištraukiami su skydeliu, kamino tipo ir įmontuojami prie lubų.
Šiuo metu rinkoje yra pilnai integruojami, ištraukiami su skydeliu, kamino tipo ir įmontuojami prie lubų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 10:00 AM

Skirtingi gartraukių tipai

Šiuo metu rinkoje yra pilnai integruojami, ištraukiami su skydeliu, kamino tipo ir įmontuojami prie lubų (kitaip vadinami „salos“ tipo ar erdviniai) garų rinktuvai. I.Bernotas išskiria kiekvieno jų savybes:

  • Į virtuvinę spintelę įmontuojami gartraukiai apsaugo namus nuo nepageidaujamų kvapų. Tyliai veikia ir puikiai atlieka pagrindinę funkciją. Visiškai pasislepia spintelėje ir jų beveik nesimato. Tokie gartraukiai virtuvėje suteikia vientisumo.
  • Ištraukiami gartraukiai yra galingi, bet veikia tyliai. Idealus pasirinkimas, kai virtuvėje mažai vietos ir ieškome į spintelę įmontuojamo modelio.
  • Kamino tipo garų surinktuvas- klasika, tinkanti visoms virtuvėms, kuriose viryklė ar kaitlentė įrengta prie sienos. Galima rinktis mažiau išsiskiriantį ar įspūdingesnį modelį – visuose yra funkcijos, garantuojan ios gaivų orą namuose. „Breeze“ funkcija, kuri valandai aktyvuos itin tylų garų surinkimą po maisto gaminimo. Šio tipo garų rinktuvai yra įvairių formų ir dydžių: T formos, piramidės ar vertikalūs. Jie montuojami prie virtuvės sienos.
  • Prie lubų montuojami ar salos tipo gartraukiai taip pat turi „Breeze“ funkciją ir yra išskirtiniai. Tinka virtuvėms, kuriose maistas gaminamas virtuvės centre (salos tipo virtuvė, kai kaitlentė ne prie sienos). Naudojant bet kokį gartraukį rekomenduojama įjungti kelios minutės iki maisto gaminimo ir palikti bent 10 minu ių po maisto gaminimo, kad surinkti likusius kvapus bei drėgmės perteklių.
  • Kaitlentė su įmontuotu gartraukiu suteikia galimybę montuoti kaitlentę ten, kur nėra galimybės pajungti garų rinktuvo. Pvz.: jei kaitlentė bus montuojama prie lango arba saloje, kur lubos labai aukštos. „ComboHob“ kaitlentės turi itin efektyvius keramikinius anglies filtrus, tad gartraukio išvedimas į lauko ventiliaciją nėra būtinas.

Dar vienas naujoviškų gartraukių išskirtinumas – „Hob2Hood“ funkcija, kuri bevieliu ryšiu sujungia kaitlentę su garų rinktuvu.

„Pradėjus gaminti garų rinktuvas automatiškai suderina nustatymus, suteikdamas optimaliausią garų bei kvapų surinkimą priklausomai nuo gaminimo intensyvumo“, – inovatyvius sprendimus pristato I.Bernotas.

Galingumą padės apskaičiuoti formulė

Svarbu ne tik garų rinktuvų forma, dizainas, montavimo būdas, bet ir galingumas, kuriuo gamintojas nurodo mažiausią ir didžiausią oro ištraukimo kiekį.

„Tam patariama atkreipti dėmesį į šiuos paprastus žingsnius: išmatuokite virtuvės ilgį, plotį ir aukštį. Norint išsiaiškinti, kokio oro ištraukimo pajėgumo (m³/h) garų rinktuvas reikalingas virtuvei, patalpos tūrį reikėtų padauginti iš 6 – nustatysite pajėgumą, reikalingą minimaliam oro ištraukimui arba iš 12 – taip nustatysite pajėgumą, reikalingą maksimaliam oro ištraukimui.

Pavyzdžiui, jei virtuvės plotas 16 kv.m, o lubų aukštis 2,5 m, tuomet garų rinktuvo minimalus oro ištraukimo pajėgumas turėtų būti: 16 x 2,5 x 6 = 240 m³/h, o maksimalus – 16 x 2,5 x 12 = 480 m³/h“, – aiškina I.Bernotas.

Taip pat atkreipkite dėmesį ir triukšmo lygį. „Electrolux“ garų rinktuvų triukšmo lygis varijuoja nuo 40 iki 70 dB. Palyginimui, šnabždesio garso aukštis siekia 40 dB, o normalaus pokalbio tarp 60 ir 70 dB.

Gartraukio dydį siūloma derinti prie kaitlentės pločio, kad nuo jos visos kylantys garai ir kvapai keliautų ten, kur reikia.

Iššūkiai neturintiems ventiliacijos

Ne visuomet virtuvė įrengiama ten, kur būtų lengva pasiekti namo ventiliacijos angą, todėl tuomet reikia spręsti problemą, kaip pašalinti besikaupiančius kvapus ir garus.

„Kai gartraukio išvedimui į lauką galimybės nėra, čia padės garų rinktuvai turintys recirkuliacijos režimą, kur kvapus surenka aktyviosios anglies filtrai. Vidiniais tyrimais paskaičiuota, kad anglies filtrų efektyvumas gali siekti iki 85% (priklausomai nuo filtro tipo)“, – pasakoja buitinės technikos ekspertas Ignas.

Montuojant svarbu laikytis saugumo ir palikti tinkamus atstumus – tarp gartraukio bei kaitlentės. Tarp elektrinės kaitlentės ir gartraukio atstumas turėtų būti ne mažesnis nei 50 cm, o dujinės kaitlentės – 65 cm.

„Jei yra galimybė pajungti garų rinktuvą į lauko ventiliacijos angą, atkreipkite dėmesį į ortakių ilgį, išsidėstymą ir tipą. Ortakių ilgis neturėtų būti ilgesnis nei 4 metrai. Stengtis kuo mažiau naudoti 90 laipsnių alkūnių. Kiekviena iš jų sumažina garų rinktuvo našumą – 15 proc.“, – pastebi I.Bernotas.

Taip pat atkreipti dėmesį į ortakių tipą. Lygaus paviršiaus ortakiai turi daug mažesnę oro turbulenciją nei pvz. gofruoti. Dėl mažesnės turbulencijos oro ištraukimo efektyvumas ne tik daug geresnis, bet ir pačio garų rinktuvo veikimas tampa tylesnis.

Pasirinkus tinkamą gartraukį maisto gaminimas virtuvėje bus daug malonesnis, nes garuose esantys riebalai nenusės ant virtuvės spintelių, o dėl susimaišiusių kvapų nereikės vėdinti patalpos plačiai atvėrus langus. Svarbu įvertinti savo poreikius ir pasinaudoti plačiomis rinkoje esančiomis galimybėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.