Kaip neišlaidauti, bet turėti geras grindis ir sienas: žinoma dizainerė ieško aukso viduriuko

Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas, o galbūt tapetuoti. Kokias duris pasirinkti, kokią spalvą ir dizainą rinktis rankenoms ir daugybė kitų klausimų, todėl labai svarbu įsivertinti kiek tam galite skirti pinigų ir pagal nustatytą biudžetą rinktis medžiagas.

Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Įsirengiant, rekonstruojant, remontuojant namus tenka priimti daugybę sprendimų: kokią grindų ir sienų dangą pasirinkti, kokiomis spalvomis dažyti sienas.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2021, 11:00 AM

Tačiau jeigu vis tik namus įsirenginėjate patys – reikėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius dalykus

Grindys namuose užima itin didelį plotą ir yra vienas svarbiausių elementų kuriant namų interjerą. Grindų dangos ir spalviškumo pasirinkimas itin didelis, todėl pirmiausiai turėtumėte nuspręsti kokios savybės jums yra reikalingos, nes kiekviena danga turi tiek pliusų, tiek minusų.

„Lakuotos ir alyvuotos parketlentės, atsparios temperatūros pokyčiams ir drėgmei, jos atrodo itin prabangiai. Kokybiškas lakuotas parketas yra mano mėgstamiausias pasirinkimas dirbat su individualių namų interjerais. Žinoma, tokią dangą šią prabangą sau gali leisti ne kiekvienas. Tad jei vis tik ieškote pigesnio varianto, galite rinktis kokybišką laminatą ar netgi vinilinę dangą. Pastaroji yra atspari drėgmei, įbrėžimams, smūgiams ir itin lengvai montuojama.

Taip pat mažiau priežiūros reikalaujančioms, atsparumo drėgmei nereikalaujančioms patalpoms (miegamiesiems, darbo kambariams) galite rinktis iš plataus kiliminės dangos asortimento. Teisingai pasirinkta, tinkamai išklota ir prižiūrima kiliminė danga tikrai papuoš interjerą, suteiks jaukumo ir tarnaus ilgai. Tačiau jeigu turite mažylių arba gyvūnų namuose – reikėtų gerai apsvarstyti tokį pasirinkimą.

Plytelės dažniausiai keliauja į vonios ir prieškambario erdves – ten kur reikalingas ypatingai didelis atsparumas drėgmei. Tačiau jeigu gyvenate bute ar neturite tiesioginio įėjimo iš lauko – prieškambaryje tikrai galite nedėti plytelių, nes šiuo atveju didelio poreikio joms nebelieka.

Kai jau nuspręsite kokią grindų dangą klosite liks išsirinkti spalviškumą, kurį būtinai derinkite su sienų spalva ir pasirinktų baldų spalvomis“, – savo įžvalgomis dalijasi interjero dizainerė Kristina Grybaitė.

Ypatingas dėmesys sienoms

Pasak jos, visgi už grindis svarbesnės yra sienos, nes jos užima dar didesnį plotą. Tad sienų spalviškumas yra ypač svarbus. O turint galvoje, kad kokybiški dažai sudaro nemažą namų apdailos biudžeto dalį, spalvą reikėtų rinktis itin atsakingai. Net turėdama ilgametę darbo patirtį interjero įrengimo srityje spalvų parinkimo klausimą K.Grybaitė visuomet apgalvoja ne vieną ir ne du kartus. Renkantis spalvas ji pataria jas įvertinti įvairiuose skirtinguose apšvietimuose ir būtinai dienos šviesoje.

„Tačiau netgi ir tuomet mėgstu pasirinkti bent dvi spalvas ir pradžioje su klientais nusipirkti tik testinį dažų kiekį, kurį išbandžius ant sienos matytume realią spalvą realiame objekto apšvietime. Visiems be išimties rekomenduoju išsirinkus spalvą – visų pirma pasibandyti ir tik tuomet pirkti reikiamą kiekį. Taip būsite apsidraudę ne tik priimant interjero sprendimus, tačiau ir apsaugosite savo pinginę nuo neplanuotų išlaidų“, – sako interjero kūrėja.

Jos mėgiamiausios – pusiau matinės spalvos (satininiai dažus), nes kad ir kokie geri dažai ar jų gamintojai būtų, pusiau matinės spalvos yra daug atsparesnės valymams ir prisilietimams nei matinės spalvos. Žinoma, atspariausios yra blizgios spalvos, tačiau šiandien visiškai blizgių dažų sienoms jau niekas nenori.

Sienų dažymas vonioje ir virtuvėje nėra geriausia išeitis. Todėl čia dažniausiai yra pasirenkamas plytelių ir dažytų sienų derinys, jis atrodo gražiai ir leidžia apsaugoti dažnai vandeniu apsitaškančias vietas neprarandant jaukumo erdvėje. Žinoma, daug kas mėgsta šias erdves pilnai iškloti plytelėmis ir tai nėra blogas sprendimas. Šiose dažnai naudojamose erdvėse dizainerė siūlo rinktis lengvai valomas grindų bei sienų plyteles, kurios nereikalautų daug dėmesio ir sukurtų švaros ir tvarkos pojūtį.

Kituose kambariuose pasirinkimus dėl sienų dangos galima daryti kiek atsainiau ir taip stipriai nekreipti dėmesio į atsparumą, o visą dėmesį nukreipti į norimą dizainą ir spalviškumą.

Pastaruoju metu itin populiaru sienas puošti dekoro dažais, rinktis medinių bruselių ar betono plokščių dekorą, tapyti unikalius piešinius ar tapetuoti ryškiais foto tapetais. Paprastai taip puošiamos tik pagrindinės – akcentinės būsto sienos. Tad čia jau viskas priklauso nuo jūsų norų ir paskirto biudžeto.

Vienas pigiausių sienų dekoravimo variantų yra tapetai. Jų galime rasti pačių įvairiausių. Galime juos išsirinkti salone ar užsisakyti internetu – tad šis būdas prieinamas kiekvienam. Žinoma, galite užsakinėti ir tikrai brangius, rankų darbo tapetus, bet tuo atveju tapetų kaina gali viršyti net ir sieninės tapybos kainą.

Durys: į ką svarbu atkreipti dėmesį

Kitas labai svarbus ir stipriai mūsų kišenę patuštinantis interjero elementas yra vidaus durys. Jau seniai durų nelaikome tik kambarių atskyrimo priemone, dabar jos ir interjero detalė galinti papuošti namus. Kadangi durys atlieka svarbias funkcijas reikėtų apsvarstyti kiek investuosite į jas, kad rastumėte aukso viduriuką tarp norimos kokybės ir kainos.

„Visuomet esu už kokybę, ilgaamžiškumą ir natūralias medžiagas, tad mėgstu rinkti ir rekomenduoti savo klientams masyvo duris. Tačiau jeigu vis tik renkatės pigesnį variantą, tada – faneruotas, o ne laminuotas duris. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į technines charakteristikas – ar greit nesusibraižys, nesideformuos, ar atsparios aplinkos veiksniams.

Duris reiktų montuoti paskutiniame remonto etape, nes patalpos turi išsivėdinti, iš jų turi išgaruoti drėgmė. Tad laiko šiam sprendimui tikrai dar turite. Renkantis duris iškart išsirinkite ir norimą staktą. Jeigu ji bus matoma – tuomet turėtumėte ją rinktis durų spalvos, durų apvadus taip pat priderinkite spalviškai.

Apgalvokite, ar norėsite staktą papuošti karūna ar kitais specialiais papuošimais, nes viską turite užsakyti vienu kartu. Jeigu duris renkatės nematomas tuomet sienų formavimo metu į įprastą durų angą sumontuojama speciali aliuminio stakta, kuri būna paruošta dažymui. Tada prie aliuminio staktos prisukamas gipsas arba tiesiog nutinkamuojamos sienos. Galiausiai aliuminio staktos kartu su durimis nudažomos sienų spalva ir taip gaunate nematomas duris.

Paskutinis klausimas, kurį turėtumėte išspręsti užsakant duris – rankenos. Kokios jos bus dažniausiai padiktuoja viso namuose esančio interjero dizaino stilius. Durų rankenas visuomet rekomenduoju rinktis tokio pat spalviškumo kaip ir kitos namų detalės. Pavyzdžiui jeigu šviestuvai, santechnika, baldų rankenėlės yra aukso spalvos – tuomet ir durų rankenas būtinai pasirinkite aukso spalvos. Nes miksuojant detalių spalvas interjere sukursite chaotiškumo ir neišbaigtumo jausmą.

Statybinių medžiagų ir apdailos prekių prekybos tinklo „Ermitažas“ atstovai tikina, kad kone visas interjero dizainerės išvardintas prekes galima įsigyti jų parduotuvėse. Jei dar galutinai neapsisprendėte, kokią grindų dangą rinktis ar kaip dekoruoti sienas, jums padės parduotuvėse dirbantys konsultantai. Jie ne tik suteiks svarbiausią jus dominančią informaciją, bet ir kartu su jumis paieškos prekės, kurios kokybės ir kainos santykis yra optimaliausias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.