Koncertų salėje kėdės – ir ant lubų

Vilniuje veikiantis didžiausias Baltijos šalyse fortepijonų salonas „Organum“ per pandemiją įsirengė klasikinės muzikos oazę.

Nauja „Organum“ salė stebina akustika, elegancija ir unikaliu dizainu.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Nauja „Organum“ salė stebina akustika, elegancija ir unikaliu dizainu.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
„Organum“ salės meno vadovė muzikologė Dalia Tarailaitė-Sverdiolienė.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
„Organum“ salės meno vadovė muzikologė Dalia Tarailaitė-Sverdiolienė.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2022, 9:49 AM

Vieni dėl pandeminių veiklos suvaržymų bankrutuoja, o kiti investuoja į plėtrą.

Praėjusį pavasarį sostinėje užvėrė duris dvi ilgai veikusios koncertų salės – mecenato paramos netekusi Gariūnų verslo ir kultūros parko salė su meno kūrinių ekspozicijų erdve bei mokesčių ir karantinų naštos nepakėlusi „White Piano Hall“. O štai koncertus rengiantis fortepijonų salonas „Organum“ įsirengė naujas erdvias patalpas.

Savo veiklą „Organum“ prieš šešerius metus pradėjo salone, kuriame tilpo tik maždaug pusšimtis žmonių. Po metų įmonė persikėlė į erdvesnes patalpas su koncertų scena verslo centre. Čia tilpo jau pusantro šimto klausytojų.

Nuo šio sezono vargonininko Dainiaus Sverdiolo vadovaujama muzikos instrumentų prekybos firma kviečia į koncertus dar erdvesnėje originalaus dizaino salėje Savanorių g. 1, kur anksčiau veikė restoranas „Carskoje selo“.

Išbandė scenos žvaigždės

„Nuolat plečiamės. Kad ir kiek turėtume vietos, mūsų įsigyti instrumentai sunkiai telpa. Gauname vis daugiau pasiūlymų atstovauti žinomiems fortepijonų gamintojams“, – pasakojo „Organum“ salės meno vadovė muzikologė Dalia Tarailaitė-Sverdiolienė.

Mat koncertų salėje įrengta ir salono instrumentų ekspozicija. Joje šiuo metu – arti 30 eksponatų: ne tik fortepijonai ir pianinai, bet ir vargonai, klavesinas. Čia galima išvysti visą klavišinių instrumentų istorinę evoliuciją – nuo kolekcinio senovinio fortepijono iki moderniausių „Yamaha“, „Bosendorfer“, kitų garsių firmų modelių.

Visus instrumentus pirkėjai gali išbandyti ir įsigyti čia pat. Be to, tai „Organum“ rengiamų paskaitų apie klavišinių instrumentų istoriją gyva iliustracija. Muzikos mokyklų auklėtiniai, anot salono savininkų, jas labai mėgsta.

Anot D.Tarailaitės-Sverdiolienės, nauja „Organum“ salė pranašesnė ir akustiškai, ir erdvumu, ir patogiais užkulisiais atlikėjams. Jos akustiką išbandė ir palankiai įvertino scenos žvaigždės Lukas Geniušas ir Asmik Grigorian, bandomąsias repeticijas salėje surengė pianistai Petras Geniušas, Jurgis Karnavičius, Alexanderis Paley.

Interjere – savita idėja

Anksčiau „Organum“ patalpose veikusios maitinimo įstaigos neliko nė ženklo. Naujoji salė stebina elegancija ir unikaliu dizainu. Pagrindinis jos akcentas tiesiog pribloškia: iš pradžių net mintis nešauna, kad virš galvos regi 150 pianisto kėdučių.

Poliruotas jų paviršius blizga kaip veidrodis. Bet atpažinus kėdes visa kompozicija atrodo lyg konceptuali meno instaliacija, mat pianistų rečitaliai – „Organum“ salės vizitinė kortelė.

Iš tikrųjų kėdutės ant lubų atsirado dėl akustinių sumetimų. Kai Sverdiolai įsigijo šias patalpas, čia buvo tik betono lubos, grindys ir sienos.

Išsiaiškinusi, kad akustikai palankiausia medžiaga – medis, Dalia prisiminė sandėlyje užsigulėjusias nepaklausias kietas fortepijono kėdes, o architektas Justinas Dūdėnas pasiūlė jas sukabinti ant lubų, be to, pravertas (po kėdės dangčiu yra erdvė natoms sudėti), kad garsas sklistų kryptingai.

Dalios nuomone, gerai salės akustikai turi įtakos ir palankus lubų aukštis bei jos trapecijos forma. Salėje telpa iki 200 klausytojų, sukurtos sąlygos garso ir vaizdo įrašams, fotosesijoms, repeticijoms, renginiams.

„Mūsų repertuaro pagrindas – fortepijoninė muzika, atliekama Lietuvos pianistų. Šio žanro atlikėjų turime daug, o pasirodyti jiems nebūdavo kur. Mes atlikėjams siūlome pasaulinės klasės „Bosendorfer“ fortepijoną, kuriuo groti nori visi“, – pasakojo D.Tarailaitė-Sverdiolienė.

Skamba retos programos

Svarbiausia, kad gyvendamas iš komercinės veiklos salonas „Organum“ leidžia sau imtis nekomercinių meno programų ir bilietus publikai parduoda nebrangiai – už 10–12 eurų.

„Tai nėra daug, nes siūlome geriausia, ką atlikėjai šiuo metu gali. Pristatome žymiausius Lietuvos pianistus, kamerinės muzikos atlikėjus ir ambicingus jaunus muzikantus“, – aiškino salės meno vadovė.

Pavyzdžiui, neseniai išskirtinę premjerą – nepaprasto virtuoziškumo ir intelektualumo Claude’o Debussy ir Johanneso Brahmso kūrinių dviem fortepijonams programą – atliko Sonatos ir Roko Zubovų fortepijoninis duetas, Johanno Sebastiano Bacho „Goldbergo variacijas“ skambino Sergejus Okruška.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.