Kuriant namų interjerą nepaslyskite su spalvomis: svarbiausias TikBaldai.lt patarimas – kaip jas suderinti

Tikriausiai kiekvienam yra tekę lankytis namuose, į kuriuos vos įžengus užgniaužia kvapą. Tobulai tarpusavyje derančios detalės, ryškus akcentai ir kruopščiai pasirinktos baldų formos sukuria neįprastai harmoningą interjerą, kuriame akį traukia kone kiekvienas elementas. Kontrastingas interjeras suteikia daugiau skirtingų potyrių tiek namų gyventojams, tiek juose besilankantiems svečiams. Baldų žinovai pataria, kaip tarpusavyje derinant skirtingas formas, tekstūras, medžiagas bei spalvas savo gyvenamoms erdvėms suteikti neišdildomą įspūdį.

Kontrastingas interjeras suteikia daugiau skirtingų potyrių tiek namų gyventojams, tiek juose besilankantiems svečiams.
Kontrastingas interjeras suteikia daugiau skirtingų potyrių tiek namų gyventojams, tiek juose besilankantiems svečiams.
Kontrastingas interjeras suteikia daugiau skirtingų potyrių tiek namų gyventojams, tiek juose besilankantiems svečiams.
Kontrastingas interjeras suteikia daugiau skirtingų potyrių tiek namų gyventojams, tiek juose besilankantiems svečiams.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 1:31 PM, atnaujinta Feb 14, 2022, 1:39 PM

Pirmas drąsus žingsnis – interjero spalvos

Dažnu atveju originalų kambario dizainą žmonės renkasi kurti įsigydami netikėtų formų baldus – sofas, kampus, fotelius bei kavos staliukus, tačiau vienas labiausiai akį traukiančių aspektų daugeliu atveju vis tik yra spalva. Būtent netikėti skirtingų spalvų deriniai paverčia erdvę įsimintina ir įspūdinga. Vienas kitą atsveriantys tonai suteikia kambariui subtilaus žavesio ir traukia akį. Vis dėlto, neretai naujakurius ar namus atnaujinančias šeimas vargina klausimas – o kokius gi spalvų derinius rinktis?

Verčiau nepersistengti siekiant atsverti vieną ar kitą spalvą – tokiu atveju įžengus į erdvę gali kilti šioks toks sąmyšio efektas, o daug skirtingų detalių gali net ir trikdyti. Verčiau pasirinkite vieną spalvą ir svarbiausius kambario elementus – baldus, šviestuvus ir labiausiai dėmesį atkreipiančias dekoracijas rinkitės būtent tokių ar artimų tonų. Kontrastingai spalvai išryškinti pakaks ir aksesuarų kambaryje – sofos pagalvėlių, stalo šviestuvo, kilimo ar kambarinių gėlių vazonų.

Interjere jau daugelį metų savo populiarumą išsaugo klasikinių spalvų – juodos ir baltos deriniai. Tokius tonus nesunku pritaikyti tiek svetainėje, tiek virtuvėje, tad klasikinio kontrasto dermę bus nesunku sukurti viso buto ar namo interjere. Savo ruožtu, mėgstantys drąsesnius ir ryškesnius sprendimus gali išbandyti mėlynos ir oranžinės ar šiemet itin madingos violetinės ir geltonos kombinacijas. Čia taip pat viena spalva turėtų būti dominuojanti, tad visas kambario detales vertėtų apgalvoti dar prieš jas įsigyjant. Vis dėlto, gali būti, kad kurdami naują interjerą pastebėsite, kad itin ryškios spalvos vargina ar suteikia pernelyg daug impulsyvumo. Tokiu atveju nebijokite rinktis neutralesnių spalvų – jos sukuria „tylesnį“ foną, kuris leidžia pailsinti akis bei nusiraminti.

Formų kontrastas

Savo namų erdvėms kontrasto galite suteikti ir derindami skirtingas formas. Kone dažniausiai jos pasitelkiamos renkantis baldus bei jų aksesuarus. Vienas dažniausių pasirinkimų – aptakių formų minkšti kampai, dekoruoti keturkampėmis pagalvėlėmis.

Tiesa, galima išbandyti ir kiek kitokį variantą – rinktis netradicinių, aštresnių formų eko odos minkštąjį kampą ir sukurti jaukumo oazę naudojant minkštučius pledukus ar pliušines pagalvėles.

Dar prieš keletą metų tarp naujakurių buvęs gajus įsitikinimas, kad neįprastų formų minkštieji kampai kainuoja gerokai daugiau, šiuo metu jau yra visiškai atgyvenęs ir nebeaktualus.

Šiandien svajonių baldą, kuris puikiai derės jūsų interjere ir sukurs jame harmonijos jausmą galite įsigyti už patrauklią kainą internetu. Štai kuriantys skandinaviško stiliaus interjerą drąsiai gali tarpusavyje derinti ir minimalistinį fotelį su apvaliu kavos staliuku ar aptakių formų spintele. Skirtingų formų detalės harmoningai atsiskleidžia ir vintažinėje ar eklektiškoje erdvėje.

Kad ir kurį įvaizdį bepasirinktumėte, vertėtų nepamiršti, jog harmoningą skirtumą interjere sukuria tik balansas. Prieš pasitelkiant kontrastingų formų baldus ir aksesuarus, patariama atkreipti dėmesį į interjero pagrindą. Tokie elementai geriausiai atsiskleidžia prislopintų atspalvių ir nesudėtingų medžiagų fone.

Štai pilka taisyklingos keturkampės formos komoda, deranti prie rusvos lenktų formų sofos, patraukliai įsilies į smėlinės spalvos svetainę su tamsiomis medinėmis grindimis.

Žaiskite medžiagų įvairove

Kuriant interjerą ne mažiau svarbu už formas ir spalvas yra ir medžiagos. Savaime suprantama, kad net ir labai nesistengiant namuose atsiranda nemažai skirtingų medžiagų daiktų – minkšto gobeleno kampas, medinis kavos staliukas, metaliniai padėkliukai ar įrankiai – visos šios detalės savaime kuria kontrastą.

Visgi, norėdami pasiekti tobulos harmonijos, rinkdamiesi kambarių elementus apsvarstykite tam tikrus medžiagų derinius.

Pavyzdžiui, prie fotelių su metaliniais porankiai ar kojelėmis skoningai atrodys staliukas su medinėmis ar marmurinėmis detalėmis. Čia taip pat skoningai derės ir šviestuvas ant metalinio ar medinio stovo bei kiti panašūs elementai. Tiesa, kurdami medžiagų kontrastą vadovaukitės jau anksčiau minėta taisykle – viena medžiaga turi būti vyraujanti.

Tekstūrų harmonija – paslaptingai kambario traukai

Svarbu nepamiršti, kad interjero dizaine svarbų vaidmenį atlieka ir tekstūros. Nuo jų pasirinkimo priklauso ir tai, kokius pojūčius sukelia vienas ar kitas interjero elementas. Įsivaizduokite, kad braukiate ranka per vėsias grindų plyteles, o vėliau – per švelnų, tarsi pliušinį pledą.

Akivaizdu, jog potyrių skirtumas bus didžiulis. Interjere žaisdami priešingas patirtis sukeliančiomis tekstūromis savo namų erdvėms suteiksite papildomo svorio ir paslaptingos traukos. Bene geriausias efektas pasiekiamas pasitelkus du priešingomis savybėmis pasižyminčius paviršius, pavyzdžiui, šiurkštų ir lygų.

Kontrastai yra tarsi slaptas ginklas, kuris užtikrina, kad kambarys patrauks dėmesį, tačiau kartu atrodys darniai ir raminančiai. Pagrindinė sėkmingo interjero paslaptis – žinojimas, kaip ir kur naudoti šiuos kontrastus. Pasitelkus tinkamus baldus (sofas, minkštus kampus, staliukus, komodas) ir aksesuarus (dekoratyvines pagalvėles, padėkliukus) išgauti skoningą ir patrauklų rezultatą išties nebus sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.