Pagal ką rinktis rankšluosčius – virtuvei, voniai ar paplūdimiui: įdomios įžvalgos

Rankšluosčių rasime kiekvienuose namuose. Jų pasiūla tokia didelė, kad išsirinkti sudėtinga. Tad dar dažnai pasitaiko situacijų kai vonios rankšluosčiai naudojami virtuvės reikmėms ar paplūdimiuose pastebime poilsiautojus, išsitiesusius ant vonios rankšluosčių. Kaip dažnai reikėtų skalbti rankšluosčius, į kokias medžiagas verta atkreipti dėmesį, kokius parinkti vaikams ar einant į paplūdimį? Į šiuos bei į kitus klausimus atsako natūralių audinių specialistė ir vilnos gaminių kūrėjų „Flokati“ atstovė Aura Grumbinienė.

Rankšluosčių rasime kiekvienuose namuose. Jų pasiūla tokia didelė, kad išsirinkti sudėtinga.<br> Autorių nuotr.
Rankšluosčių rasime kiekvienuose namuose. Jų pasiūla tokia didelė, kad išsirinkti sudėtinga.<br> Autorių nuotr.
Rankšluosčių rasime kiekvienuose namuose. Jų pasiūla tokia didelė, kad išsirinkti sudėtinga.<br> Autorių nuotr.
Rankšluosčių rasime kiekvienuose namuose. Jų pasiūla tokia didelė, kad išsirinkti sudėtinga.<br> Autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 14, 2022, 2:52 PM

Derinkite vonios rankšluosčių spalvas

Renkantis vonios rankšluosčius specialistė pataria atkreipti dėmesį į jų dydį, bei jūsų kasdienius įpročius.

„Dažniausiai pasitaikantys vonios rankšluosčių dydžiai – 50 x 100 ir 70 x 140 centimetrų. Jei po vonios ar dušo mėgstate apsijuosti rankšluosčiu, tuomet jį rinkitės didesnį.

Mažesnio dydžio rankšluosčiai tiks veidui ar rankų nusišluostymui, plaukų sausinimui. Renkantis rankšluosčių spalvas patarčiau atkreipti dėmesį į šviesius tonus, neutralius raštus. Taip juos lengviau priderinsite prie vonios kambario, kuriame karaliauja ne vieno šeimos nario rankšluosčiai. Tad derinkite jų spalvas tarpusavyje, kad vonioje išlaikytumėte vientisumą“, – dėstė specialistė, pridūrusi, jog pastaraisiais metais populiarėja melsvų bei rausvų tonų vonios rankšluosčiai.

Moteris pataria kūdikiams rinkti medvilninius rankšluosčius. Jie minkšti ir maloniai glaudžiasi prie jautrios odos. Patogu, kai rankšluosčiai kūdikiams yra su specialu gobtuvu – taip po vonios paprasčiau ir greičiau mažylį suvystyti.

Pirtyje pasitiesimui tinkami paprasti vonios rankšluosčiai, tačiau apsijuosimui reikėtų rinktis tik pirčiai skirtus rankšluosčius. Anot A. Grumbinienės, jie gaminami su specialiais užsegimais, sagutėmis ar lipnia medžiaga.

Paplūdimiui – ploni ir šviesūs rankšluosčiai

Moteris pasakoja, kad įprasti vonios rankšluosčiai su kilputėmis paplūdimiui nėra tinkami, nes prie jų itin limpa smėlis.

„Turbūt pamenate kaip prieš gerą dešimtmetį į paplūdimius pasiklojimui veždavomės paklodes ar pledus. Džiugu, kad dabar pasirinkimo turime daug daugiau ir daiktus galime naudoti pagal jų paskirtį. Paplūdimiui patarčiau rinktis lygios tekstūros rankšluosčius. Jie turėtų būti didesni, jog galėtumėte patogiai gulėti ant smėlio. Svarbus ir storis – paplūdimio rankšluosčiai turėtų būti ploni, kad neužimtų daug vietos kuprinėje ar paplūdimio krepšyje“, – dėstė specialistė.

A. Grumbinienė pataria paplūdimiui rinktis šviesių tonų rankšluosčius, nes tamsūs greičiau įkaista nuo saulės spindulių, greičiau išblunka spalvos.

Virtuvinis rankšluosčius rinkitės tamsesnių atspalvių

Pasak specialistės, renkantis virtuvinį rankšluostį didžiausią dėmesį skirkite jo dydžiui bei pluoštui.

„Šio tipo rankšluosčius patarčiau rinktis nedidelius. Populiariausias virtuvinio rankšluosčio dydis yra 50 x 70 centimetrų. Virtuviniai rankšluosčiai turėtų būti ploni, bet taip pat gerai sugertų drėgmę. Patarčiau rinktis lininius arba medvilninius, tačiau mažesnio tankio rankšluosčius“, – pasakojo A. Grumbinienė.

Moteris teigia, kad virtuviniai rankšluosčiai turėtų būti mažų kilpelių arba be jų. Taip šluostant indus ant jų neliks mažų pūkelių. Patariama virtuvei rinktis tamsesnių, sodrių spalvų rankšluosčius.

Dėmesys natūraliam pluoštui

Specialistė pasakoja, kad šiuo metu vieni populiariausių – medvilnės ir bambuko pluošto rankšluosčiai. Jie pasižymi švelnumu, antibakterinėmis savybėmis yra minkšti.

„Renkantis medvilninius rankšluosčius, svarbu atkreipti dėmesį į tankį: kuo jis didesnis – tuo geriau rankšluostis sugers drėgmę. Vis tik 600–800 g/m tankio rankšluosčiai gali tikti ne kiekvienam – jie džius gana ilgai. Mano nuomone. optimaliausia rinktis 500 g/m tankio rankšluosčius, kurie ir atliks savo funkciją, ir greitai išdžius“, – kalbėjo A. Grumbinienė.

Anot moters, rankšluosčiai iš lino labiau tinka virtuvei, pirčiai ar paplūdimiui. Rečiau naudojami vonioje.

„Lininiai rankšluosčiai nebus tokie purūs ir minkšti, kaip medvilniniai ar bambuko pluošto rankšluosčiai. Tačiau jie gerai sugers drėgmę, užims mažiau vietos. Lininiai gaminiai suteikia vėsinantį efektą, tad rankšluosčius malonu naudoti ir paplūdimyje ilgiau pabuvus saulėje, kai oda labai jautri“, – teigė specialistė.

Pasak moters, rankšluosčiai iš natūralaus pluošto, bet su sintetikos priemaišomis, prasčiau sugeria drėgmę, gali dažyti odą, su jais šluostantis ant kūno dažniau lieka pluošto dalelių.

Rankšluosčių priežiūra – skalbti dažnai ir aukštoje temperatūroje

A.Grumbinienė teigia, kad skalbiant rankšluosčius svarbiausia vadovautis priežiūros etiketėms.

„Rankšluosčius reikėtų skalbti bent kartą per vieną ar dvi savaites. Nes kuo į audinį labiau įsiskverbia nešvarumai, šampūnų ir kondicionierių likučiai, tuo rankšluosčiai tampa kietesni bei šiurkštesni. Plaudami nepadauginkite skalbinių minkštiklio. Įpylus per daug gausite atvirkštinį efektą – gerai neišskalautas minkštiklis užsilieka audinyje, o išdžiūvęs sukietėja“, – kalbėjo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.