Šilumos taupymas namuose: paprasti patarimai kaip kontroliuoti šildymo išlaidas

Kasmet visame pasaulyje atliekamas IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidžia, jog kas penktas Lietuvos gyventojas norėtų, kad namai jiems padėtų sutaupyti pinigų. Keičiant savo įpročius ir kasdienį elgesį, galima taupyti bei sumažinti ne tik elektros, vandens, bet ir šildymo sąskaitas. Ekspertai pataria, kokie paprasti sprendimai namuose padės gyventi taupiau, bet komfortiškai ir už šildymą mokėti mažiau.

THORGUN.
THORGUN.
TIPHEDE.
TIPHEDE.
IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.
IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė.
HOPPVALS.
HOPPVALS.
Energijos efektyvumo ekspertas, „Vilnius Tech“ docentas Karolis Januševičius.
Energijos efektyvumo ekspertas, „Vilnius Tech“ docentas Karolis Januševičius.
HOPPVALS.
HOPPVALS.
BENGTA.
BENGTA.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-02-20 08:00

Kasdienių įpročių įtaka

„Žinoma, renovuotuose arba naujos statybos namuose gaunamos mažesnės sąskaitos už šildymą nei senos statybos. Tačiau mūsų elgesys tai pat daro įtaką buto ar namo energijos sąnaudoms: aukštesnė patalpų temperatūra, intensyvesnis vėdinimas arba langų atvėrimas irgi gali prisidėti prie didesnės šildymo sąskaitos. Tinkamai įvertinus, kaip ir kodėl naudojama energija, kasdieniais įpročiais galima sumažinti šiluminės energijos vartojimą iki 10–20 proc.“, – sako energijos efektyvumo ekspertas, „Vilnius Tech“ docentas Karolis Januševičius.

Anot jo, užsandarinus langus ir duris galima sutaupyti iki 2–4 proc. išlaidų šildymui, tiek pat – tinkamai vėdinant patalpas. „Po 1–2 proc. sutaupytume nakčiai uždengdami langus arba pasirūpindami, kad radiatorių skleidžiama šiluma nebūtų blokuojama. Sumažinti šildymo sąskaitą net 5 proc. taip pat galima vienu laipsniu sumažinus kambario temperatūrą. Daugiabučių atveju, jei juose nėra individualios apskaitos, taupymo nauda padalijama visiems gyventojams, todėl kuo daugiau kaimynų taikys šiuos principus, tuo šildymo sąnaudų ir sąskaitų sumažėjimas bus labiau juntamas“, – pataria K.Januševičius.

Tačiau jis pabrėžia, kad taupymo priemonių procentinių poveikių negalima tiesiogiai sumuoti, nes jis yra sudėtinis ir priklauso nuo to, ar taikomas vienas ar keletas veiksmų. Pasak K.Januševičiaus, tausoti šilumą namuose padeda ir šiltesnė apranga, nes tuomet, esant galimybei, galima mažiau šildyti patalpas.

Užuolaidos – it burtų lazdelė

IKEA interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė atkreipia dėmesį, kad apie šilumos taupymą verta galvoti ir paprastose gyvenimiškose situacijoje, pavyzdžiui, net ir renkantis užuolaidas.

„Įtakos turi ir pats audinys – storesnio tankio užuolaidos geriau apsaugo nuo skersvėjų, tačiau būtina įsitikinti, kad jos yra tinkamo ilgio ir neuždengia radiatorių. Žiemą reikalingą šilumą išsaugosite ne tik naktį jomis uždengę langus, bet ir atvėrę jas kas kartą, kai šviečia saulė. Itin šaltose mažose patalpose galima pagalvoti ir apie žaliuzes. IKEA turi specialias korėtos struktūros HOPPVALS žaliuzes, kurios labai gerai sulaiko orą ir šilumą. Jei reikia sandarinti lauko duris, galima ir čia įrengti užuolaidų širmą: storas audinys priešais duris suveiks kaip skersvėjo gaudyklė ir blokuos šaltą orą bei išlaikys šilumą viduje“, – pataria pašnekovė.

Daugiausiai šilumos išsaugoti namuose padės tos užuolaidos, prie kurių nurodyta, kad jos yra temdančiosios. IKEA parduotuvėse visos užuolaidos turi specialų žymėjimą, padedantį suprasti audinio šviesos pralaidumą. Atkreipkite dėmesį į nurodytą užuolaidų storį ir ikonas su saulės spinduliais. Pavyzdžiui, šviesos nepraleidžiančių BENGTA užuolaidų IKEA parduotuvėse galima įsigyti už 12,99 Eur.

Taupykite miegodami

Anot E.Nemanės, kalbant apie didelių išlaidų nereikalaujančius sprendimus, galima pagalvoti ir apie kitą tekstilę – kilimus, antklodes, pledus, patalynę. Puikiai prie miegamojo lovos tiksiantį lygaus audimo kilimą TIPHEDE galite įsigyti vos už 11,99 Eur.

„IKEA parduotuvėse turime platų kilimų pasirinkimą. Tačiau jie šiuo atveju svarbūs ne tik dėl estetinių priežasčių, bet ir suteikia šilumos jausmą ant jo vaikštant. Tai ypač aktualu tiems, kurie gyvena pirmame namo aukšte. Taip pat specialiai žiemai galima rinktis ir patalynę. Turime vėsesniems orams pritaikytas antklodes, kuriose yra daugiau užpildo, todėl galima komfortiškai jaustis naktį net ir esant žemesnei temperatūrai. Ne mažiau svarbus ir tinkamos patalynės pasirinkimas, įsigilinat bei atsižvelgiant į medžiagų savybes“, – sako dizainerė.

Jos teigimu, svarbų vaidmenį vaidina ir tinkamas lovos čiužinys: „Jei naktį jums visada šalta, rinkitės čiužinį iš putų poliuretano, nes jis geriau išlaiko šilumą nei spyruoklinis čiužinys.“

Renovacijos būtinybė – nenuginčijama

Visgi, energijos efektyvumo ekspertas K.Januševičiaus pabrėžia, kad didelę įtaką turės įvairūs techniniai sprendimai.

„Didelį energijos taupymo efektą, be abejonės, sukurs investicijos į techninius sprendimus. Pavyzdžiui, pastato sienų, stogų, grindų renovacija, langų atnaujinimas. Žymiai sumažinti išlaidas taip pat padės šilumos punkto ar šilumos šaltinio atnaujinimas ir šildymo sistemos renovacija. Šios techninės priemonės, nors ir remiamos valstybės, reikalauja iš vartotojo reikšmingo finansinio indėlio. Tai gali lemti šildymo sąnaudų mažėjimą 50–70 proc., tačiau jų atsipirkimo gali siekti 20 ir daugiau metų“, – apibendrina K.Januševičius.

Daugiau idėjų ir ekspertų patarimų laimės teikiančiam gyvenimui namuose čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?